
Skládá se z espressa , mléka a mléčné pěny. Správně připravené cappuccino poznáte podle povrchu s krémově mléčnou pěnou bez viditelných bublinek. Nesmí však přesahovat nad okraj šálku nebo tvořit „kopec“. To je známka přešlehání a většinou také spálení mléka.
Pokud dodržíte všechny tyto kroky, pak posledním krokem přípravy domácího espressa je hlídání času a správného objemu šálku espressa. Našlehané horké mléko se nalije do espressa. Káva se připravuje z plnotučného mléka, jehož teplota je °C. Pěna musí být jemná, krémová a bez.
Príprava je rovnaká ako u espressa , ale ristretto by malo mať objem len dvadsať mililitrov. Alebo aj „espresso doppio“, ktoré je známe aj pod anglickým označením „double shot“. Jedná sa o dvojitú dávku klasického espressa , teda namletej kávy (až gramov) aj vody (až ml).

Na druhy espressa je vyhradená menšia šálka ako na ostatné kávy, keďže ide asi o ml. V Čechách je často zaměňováno s Piccolem, které ve. V zásade rozlišujeme tri druhy mletia: jemné,.
Talianské kávy na espresso: káva na. Díky přidanému mléku je jeho chuť jemnější než u espressa. Správné cappuccino má objem okolo 1ml a původně jej tvořily tři vrstvy – dávka espressa , stejná dávka horkého mléka a navrch vrstva mléčné pěny. V současnosti cappuccino spíš tvoří vrstvy dvě, jedna z espressa a druhá z mléčné mikropěny.
