čtvrtek 22. srpna 2019

Kynuté knedlíky ze sušeného droždí

Tématické fráze: domaci houskovy knedlik houskovy knedlik ze suseneho drozdi kynutý knedlík houskový výborný kynuté knedlíky ze sušeného droždí kynutý knedlík ze sušeného droždí kynutý knedlík houskový ze sušeného droždí kynuté houskové knedlíky ze sušeného droždí domácí knedlík recept na domácí houskový. Někdy se kynuté knedlíky spojují s houskovými knedlíky. Ovšem, nemusí to tak být. Do nekynutých se přidává kypřící prášek. Houskové knedlíky mohou být kynutého i nekynutého typu.


Pro nadýchané knedlíky se někdy používají v receptech burizony. První knedlíky , které se mi nezdrcly. Dala jsem sušené droždí a prášek do pečiva.


Skoro vůbec nevykynulo( až pak vařením). Na druhém místě by pak byl bramborový. Nevím proč, ale knedlík bez housek mi chutná víc než ten s houskami.


Jen necháte vzejít kvásek a všechny suroviny smícháte. Těsto máte zadělané za chvilku. Nejradši mám na něm to j. Uvařené knedlíky vyjměte z vody, nejlépe na to určeným podběrákem s otvory na odkapávání vody. Položte je na prkénko a ze všech stran je na několika místech propíchejte vidličkou, aby z nich vyprchala pára a nesrazily se uvnitř. Knedlíky pak rovnou rozkrájejte na plátky.


Nikdy to však nedělejte nožem, těsto by se. Suroviny: 500g polohrubé mouky sáček sušeného droždí (nebo 20g čerstvého) špetky soli vejce 150ml vlažného mléka 100ml vlažné vody vrchovaté čajové lžičky moučkového cukru polévkové lžíce oleje Postup: Z výše uvedených surovin vypracujeme těsto, já hnětám robotem. Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku.


Prostě smícháš ingredience na těsto všechno dohromady včetně sušeného droždí. Kynuté ovocné knedlíky. Vyhnětáš hladké těsto a šup ho pod utěrku vykynout.


Tomuto easy rychlému postupu se říká příprava těsta na záraz. Příprava je rychlejší, ale doba kynutí je delší a přidává se. Já třeba dělám knedlíky bez droždí i jakýchkoliv jiných kypřidel. Jen hodně vypracuju těsto z hrubé mouky, vody, vejce a soli a když se na něm tvoří puchýře přidám housku a nechám odstát.


Dobrý den, sušené droždí se nenechává vzejít, to jenom zamícháte s moukou a pak přidáte ostatní suroviny. Hlavně nezapomeňte také přidat tu lžičku cukru. Vážím to na digitální váze aby. Vařte je asi osm minut, až vyplavou.


Po uvaření je propíchněte vidličkou, aby vyšla pára ven a knedlíky zůstaly nadýchané. Máslo dejte do malého rendlíku a na mírném plameni rozpusťte. Po 10-ti minutách je otočíme. Uvařené kynuté houskové knedlíky ihned propícháme vidličkou, aby se nesrazily. Neboli zhruba gramů sušeného instantního droždí je potřeba na 5g mouky.


Sušeného droždí se nemusíte bát. Jak připravit kvásek z čerstvého droždí. Droždí rozdrobte do mísy, zasypte lžící cukru a rozmíchejte.


Poté přidejte lžíci mouky a zalijte 1. Ingredience: 5g hladké mouky, ½ litru vepřových škvarků, žloutky, lžíce zakysané smetany, lžíce bílého vína, sušené droždí. Postup: Mleté (nasekané) škvarky smícháme s moukou, žloutky, smetanou, vínem, droždím a vypracujeme vláčné těsto. Ovocné knedlíky z kynutého těsta vaříme v páře asi po – kusech, dle velikosti hrnce, knedlíky při vaření zdvojnásobí svoji velikost, takže mezi nimi necháme mezery. Pokud máme hrnec na vaření v páře, vaříme knedlíky v něm, pokud ne, můžeme použít utěrku, kterou uvážeme kolem hrnce.


Další oblíbené knedlíky v naší domácnosti jsou z kynutého těsta, borůvkovým odoláme, ale černorybízovým nikdy. Nevaříme je, jak je obvyklé, ve vodě, ale napařujeme je v páře. Připadá mi, že jsou měkčí, nadýchanější a nejsou tak oslizlé.


Osvědčený recept na kynuté těsto je ze starší české kuchařky Moderní mléčná kuchyně od Miloše Teplého. Máti na vaření moc není, ale houskové knedlíky měla vždy výtečné, i když trochu jiné než babičky. Copak ty sis nikdy nevšimla, že knedlíky nezadělávám kvasnicemi? Odjakživa je dělám z kypřícího prášku.


Zkusila jsem, a hned napoprvé se zdařily.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения