úterý 20. srpna 2019

Pěstování rýže

Někteří pěstitelé upřednostňují pěstování prvních výhonů z provizorních, pohyblivých mateřských záhonů, protože pohyb při rozrůstání rýže je tak jako tak součástí procesu. Pokud se uchýlíte k této metodě, přesaďte sazenice jakmile dosáhnout výšky cca cm-cm. V subtropických oblastech a teplých oblastech mírného pásma se rýže zpravidla vysévá přímo do rýžoviště v řádcích až centimetrů.


Klasická rýžová pole z dnešní doby vymysleli Číňané. Při pěstování rýže je nejdůležitější voda.

Uměle vyrobené vodní nádrže se. V jihovýchodní Asii je rýže hlavní plodinou. I v jinak hornatém Laosu jsou obdělávána pole s rýží.


Techniku sázení jsem si vyzkoušela s přátelskými laoskými. Exotické plodiny zkrátka lákají svou neotřelostí, tedy tím, že je v našich končinách prakticky nikdo nepěstuje. Typickým příkladem je i rýže.


Vypěstování rýže seté v našich podmínkách je poměrně reálné.

Přestože ze všech obilovin je statisticky na světě nejrozšířenější pšenice, zůstává rýže na prvním místě v produkci zrna, protože v mnoha oblastech jsou u rýže získávány dvě až tři sklizně do roka. Výsev provádějte při běžných pokojových teplotách, a to na povrch rašeliny, kterou musíte udržovat neustále dostatečně mokrou. Semena začínají klíčit zhruba za dnů, nezapomeňte mladé rostlinky stále zalévat!


Pěstování rýže není zrovna nejjednodušší, ale vypěstovat ji lze. Domácí pěstování není tak romantické. Holinky si ale klidně nazout můžete. Historie pěstování rýže. Nejstarší důkazy o pěstování rýže pocházejí z doby před až 1tisíci lety na území Číny, v oblasti Perlové řeky.


Odtamtud se rýže šířila postupně do východní Asie, ke konci 3. Asie a přes Indii a Nepál dále na. Rýže setá (O. sativa) je nejdůležitější obilovinou světa. Věděli jste, že rýže pochází z jižní Asie? Byla pěstována v Indii a Číně už před několika tisíci lety.


V těchto jižních kulturách je rýže symbolem. Zatímco říkám trochu, pěstování rýže doma je určitě možné, ale pokud nemáte velkou rýžovou rýži mimo zadní dveře, je nepravděpodobné, že budete těžce sklízet. Stále je to zábavný projekt a pěstování rýže doma probíhá v kontejneru, takže je zapotřebí jen malý prostor, pokud se rozhodnete zaplavit zahradu.

S příchodem otrokářství do této kolonie přišla i rýže , ale nikdy se její pěstování. Počátky pěstování rýže se datují do 15. Odrůda nové rýže byla vyvinuta díky dlouholetému výběru rysů, křížení a genetických analýz.


Teoreticky není pěstování nijak náročné, v praxi je to však naopak. Zaplavená pole jsou zorána buvoly, v některých oblastech traktory, a ptáci se odhánějí zvonkohrou, řadou plandavých igelitek, neobvyklými. Rýže je v Kambodži pěstována způsoby podle lokality.


Může jít o nížinná deštěm zavlažovaná rýžová pole, horská deštěm zavlažovaná rýžová pole, mechanicky zavlažovaná rýžová pole a tzv. Ještě k počátkům pěstování rýže v Indii: ze zde planě rostoucích rýží měla být vyšlechtěna odrůda Oryza sativa indica, z východu sem přišla Oryza sativa japonica. Ta dává vyšší výnosy, jde ovšem o typ, který lze pěstovat výhradně na zavodňovaných polích. Původní indické rýže měly i varianty, které si.


Rýže je nejpoužívanější obilninou tvořící základ zdravé stravy. Je oblíbená nejen pro svou chuť a výživné hodnoty, ale má i další výhody. Poznámka: Asutroasijské jazyky (vietnamština, khmerština) nerovná se austronéské.


Největší austronéské migrace nebyly spojeny s šířením pěstováním rýže. Předpokládá se, že hlavní proud vyšel z Tchajwanu někdy ve 4. Nejvhodnější podmínky pro pěstování rýže jsou patrně v pákistánském Paňdžábu, kterému se říká země pěti řek. Právě díky této oblasti patří Pákistán k nejvýznamnějším producentům rýže basmati a existují zde dokonce vládou vyznačené basmati zóny.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения