pondělí 30. listopadu 2020

Zlatonosné potoky v čechách

Přesto že zlatonosné potoky a řeky jsou u nás překopané a pře rýžované pořád se dají najít zlatinky a při troše štěstí i zlaté nuggety. Já vyrážím za zlatem do. Jenže v Čechách je to záhada.


Egyptě se těžil i Uran ve starověku a zlato také. Hlavní zlatonosné území se rozkládalo v údolí Otavy za Annínem. Kde všude se u nás zlato rýžovalo? Zajímá vás, kde všude u nás byly zlatonosné žíly a kolik se z nich vyrýžovalo zlata?


I když oblast Jílového nebyla v pravěku téměř osídlena, bylo to právě sídliště Keltů, které bylo zjištěno na návrší nad soutokem Jílovského a Chotounského potoka. Zlatonosné potoky jsou však dodnes i jinde. Nejen na Jílovsku, ale například i na Čáslavsku si můžete zkusit vyrýžovat drobounké plíšky – zlatinky. Jinak pro zůčastněné prohlédl jsem si zlatý důl, včetně zpracování rud Homestake v Jižní Dakotě poblíž Deadwood asi půl roku před jeho uzavřením.


V dávnych časoch Slovanov či Keltov sa v našich končinách ľudia zaoberali aj ryžovaním zlata. Zlato sa ryžovalo zo zlatonostných riek a potokov. Medzi zlatonostné rieky a potoky na Slovensku patria napríklad: Dunaj, Váh, Nitra, Hron, Zlatá Idka, a ďalšie. Petr Morávek - Mapy výskytů zlata v České republice Publikace obsahuje soubor map s vyznačením. Historicky významné lokality drahých kamenů jsou v severozápadních Čechách soustředěny do dvou oblastí.


První z nich tvoří pás především ametystových lokalit na hřebeni a svazích Krušných hor. Je jich celá řada, jen málo z nich je však vázáno na historickou hornickou činnost. V jižních Čechách byly také vltavíny poprvé objeveny knížetem Kinským. Vltavíny se nacházejí v sedimentech z geologického období miocénu, tedy ze třetihor v písčitém až štěrkovém podloží v hloubce přibližně až metry, někdy i na povrchu země. Na svědomí to ale zřejmě nemá.


Seriál o nerostných pokladech Čech. Kašperských Hor patřil ve 13. V Česku dochází pravidelně k rýžování zlata na Otavě nedaleko obce Kestřany na Písecku ve zlatonosné řece Otavě.


Místopisné informace o obce Sloup v Čechách. Mohutný skalní převis v údolí Dobranovského potoka km západně od Sloupu, upravený lidskou rukou, na modře značené turistické cestě, poblíž restaurace Sedm trpaslíků. Tabulka uvádí seznam největších řek v Česku a jejich vybrané charakteristiky.


Prvnímu stu nejdelších řek (myšlena délka toku na území Česka) je přiděleno pořadové číslo. Dále tabulka zahrnuje několik dalších řek, jejichž délka je řadí na začátek druhé stovky českých nejdelších řek. Znovu to byly plíšky, některé dokonce částečně zarostlé v matečné hornině a jak se zjistilo, pocházely opět z Hasíkova lomu, odkud se používal kámen na vodňanskou dlažbu.


Důvodem byl nález zlata z 25. Místní listonoš na opravované cestě mezi určitými kameny zpozoroval, jak z jednoho křemenného balvanu při jeho rozbití vylétlo několik žlutých kovových plíšků, několik dalších zůstalo na křemenu. Kremnici v priemere za rok vyťažilo 2kg zlata. Ešte v druhej polovici 20.


HORNICTVÍ A HUTNICTVÍ V KRÁLOVSTVÍ ČESKÉM. Předchozí výklad o výskytu a výrobě zlata v Čechách. Jest nade vší pochybnost zjištěno, že Čechy byly druhdy - v dávno minulých dobách - zemí zlatem velice bohatou, že se tohoto nejušlechtilejšího a nejdražšího kovu na velice četných místech, na některých velmi hojně, v jiných sice v míře skrovné.


Tentokrát se s Cyklotoulkami vydáme do jižních Čech. Projdeme se po nejstarším mostě v Čechách , vydáme se okolo zlatonosné řeky, kratičkou zastávku si uděláme u magické studánky a vrcholem bude návštěva nekorunovaného krále českých hradů. Vítejte v Písku a jeho okolí. Krušné hory jako celek způsobují tzv. Pokud máme vše nakoupeno a jsme připraveni vyrazit, musíme také vědět kam.


Byl to však asi naprosto výjimečný příběh, který v ústní tradici přetrval a zevšeobecněl. Na pravou míru tuto historku uvedl až F. Teplý: 2) … v Čechách byl losos povždy pochoutkou velkých pánů, ovšem i poddaný člověk při řekách se přiživil, nejvíce pokradmo. V literatuře je známý jako Holtermanův a Bayerův vzorek o hmotnosti 2kg a rozměrech x x m. Byl součástí bloku rudné žíly, tedy nikoliv nugget vpravé slova smyslu Během let se staly nálezy nuggetů vzácné. Až pomocí detektorů kovů v nedávné době se začaly objevovat jak houby po dešti.


Nakonec zvítězil pramen Radbuzy - nejkrásnější pramen řeky, který jsme v Čechách , na Moravě a ve Slezsku našli. Tady si mohu s klidem připít pramenitou vodou a říct vám, co mě při našem putování za neznámými prameny známých řek často napadalo. To teplo sa nedalo vydržať. V Saudskej Arábii strávil Bakoš spolu s ďalšími dvomi Slovákmi tri dlhé roky. Už jste je všechny navštívili?


Pokud ne, může být tento seznam inspirací na vaše další cesty a výlety.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения