čtvrtek 27. srpna 2020

Vsakovací studna

Jsme rodinná firma zabývající se především realizací kopaných studní. Naše působnost je zejména v regionech Olomouc, Přerov, Prostějov, Litovel, Uničov a Šternberk. Naše vertikální vsakovací systémy se snadno kontrolují a čistí jako tradiční šachty. Není zapotřebí žádné speciální zařízení - znovu se tím snižují náklady a udržuje se výkonnost.


Postup zřizování vsakovací studny je prakticky stejný jako u normálních studní. Doporučuje se ale, aby měla dvojnásobný průměr než jímací studna a co nejhrubší zrno kačírku. Reálnost řešení musí přímo na místě posoudit hydrogeolog. Studna vám poslouží jako levný zdroj vody pro dům i zahradu, věděli jste ale, se dá využít i pro úsporné vytápění? Kontaktujte nás, poradíme.


Máme nejlepší ceny v Olomouckém kraji. Skružovaná vsakovací jímka je levné a efektivní řešení pro nakládání s dešťovými vodami. Vsakovací jímky jsou kopané nebo vrtané studny budované za účelem vsakování vody.


Vsakovací studna

Pohlcovací, vsakovací a infiltrační studna Pohlcovací studna nebo také vsakovací či infiltrační studna (disposal well, recharge well) je studna určená ke gravitačnímu nebo tlakovému dodávání tekutin do kolektoru s cílem doplňovat zásoby podzemních vod (umělá infiltrace), vytvářet hydraulickou clonu, skladovat užitkové tekutiny a ukládat tekutý odpad. Města a obce nemají rády, když jim pouštíte dešťovou vodu do kanalizace – odpadní voda se tím totiž ředí a pak se jim v čističce hůř čistí. Takže občanstvo musí samo zachytávat vodu ze svých střech a nějak důstojně ji zneškodňovat ještě na svém pozemku.


Do vsakovací jímky se nasype 70cm plavenů frakce 50. Jejich velkou výhodou je čistitelnost a také vysoká akumulační schopnost. Vsakovací nebo retenční objekt z polypropylenových prvků má přibližně trojnásobný a navíc okamžitý objem pro zachycení přívalového deště, takže na stejný objem vody stačí třetinový objem výkopů. Stavíme studny o vrtném průměru 1- 2mm.


Pro dokončení vrtané studny nebo vsakovací studny používáme atestovanou výstroj, tzv. Na realizovaném vrtu - vrtané studni můžeme provést čerpací a stoupací zkoušku. Studna odekorovaná okrasnou cihlou, po rekonstrukci osazená plastovou zákrytovou. Vsakovací bloky jsou v podstatě polypropylenové konstrukce, které se pod zemí chovají jako zásobník vody, jsou obalené geotextilií a obsypané štěrkem.


Jako byste si představili seskládané bedničky na zeleninu. V tomto zásobníku se shromáždí voda steklá ze střechy a pak se pomalu postupně vsakuje do půdy. Po vyřízení stavebního povolení a realizaci stavby studny prochází studna kolaudačním řízením.


Zatím ještě nemám zkolaudováno, ale dle projektu tam má být vsakovací studna. Do letošního června jsem měl prozatím dešťové a drenážní svody ukončeny hlubokou jámou (v podloží je pískovec místy jíl), kde se voda celkem vsakovala a tato jáma byla dostatečně velká na obvyklý déšť. Každá studna je svým způsobem originální a proto ke každé z nich přistupujeme individuálně.


Je třeba o ni pečovat, protože pitná voda je strategickou surovinou. Naše praxe v oboru je delší než let a proto se nepovažujeme za amatéry. Ale je třeba se stále zdokonalovat a učit novému. Firma Studny Pončík se specializuje na kopané i spouštěné studny. Provádí všechny druhy zemních prací, jako jsou výkopy základů pro stavby, terénní úpravy a také nakládka i odvoz zeminy.


Vsakovací studna

Hydrogeologie - studny, vsakovací jámy. Mít vlastní studnu je ekonomicky velmi výhodná věc. Vlastní studna je vhodná investice do budoucnosti, která Vám zaručí bezproblémový přísun vody, ať už pitné nebo užitkové.


Hledat v článcích: vsakovací studna. Hlubinné vsakování – šachty a studny Další možností snížení odtoku je hlubinné vsakování. Jedná se o velkou jámu vyplněnou štěrkem nebo štěrkopískem.


Vsakovací studna

Vodu z okapu pak přivedeme přes potrubí do této jámy, ve které se voda vsákne do země. Vsakovací studna působí jako velká podzemní nádrž složená ze speciálních síťových trubic, na jejichž povrchu se udržují mikroorganismy žijící z organicky znečištěné vody. Bio-blok tvoří svařované polyetylénové trubice zabalené do geotextilie, která zabraňuje vniknutí částic hlíny a písku dovnitř.


Výkresy pro Autocad jsou k dispozici po přihlášení do osobní části webu v sekci VÝKRESY. Studna se shora uzavírá poklopem, po stranách studny je vrstva jílovité hlíny. Tato opatření brání znečišťování vody. Geolog už díky geologickému průzkumu upozorňoval na to, že naše jíly nic nebudou vsakovat, a že bude problém s likvidací vody z ČOV.


Přesto nám doporučil vsakovací zkoušku, abychom to vyzkoušeli.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения