úterý 20. října 2020

Založení kvásku

Pro založení vlastního kvásku si především kupte žitnou mouku – mně se nejlépe osvědčila značka Bio Harmonie, ale principiálně může být jakákoliv žitná mouka (raději než pšeničná), ještě budete potřebovat vodu (lepší je odstátá nebo převařená), teplé místo (není úplně podmínkou, ale zvyšuje šanci na úspěch) a čas – naplánujte si zakládání. V dnešním videu si ukážeme, jak vytvořit věčný kvásek na domácí kváskový chleba, který je ten nejlepší, co znám. Pořád se člověk učí a zdokonaluje.


Tento recept vznikl 26. Kvásek lze také založit z polovičního množství což jsem tehdy nevěděla, teď už to vím :-).

Přizpůsobíte tomu i vhodnou sklenici, tudíž menší. Také jsem zjistila, že. Zbytek kvásku dám do skleničky (kdyby jste ho měli hodně, tak opravdu stačí dát do skleničky až lžíce).


Skleničku přikryji víčkem a dám do lednice. O kvásek se musíme starat a to tak ,že každý pátý až sedmý den ho přikrmíme. Přidáme lžíce žitné mouky, vodu, promícháme na kašičku, přikryjeme víčkem.


Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Založení kvásku - video.

Jmenuji se Pavla Habrnálová a můžete mě najít i na pečempecen fb stránkách. Natočila jsem pro vás video, jak si založit doma svůj kvásek. Jsem amatér, prosím omluvte kvalitu videa a řeči :-). Do velké sklenice (nejlépe litr) nasypeme cca 1ml žitné mouky a přilijeme tolik vlažné vody, aby nám po řádném zamíchání vzniklo těsto kašovité konzistence, ale ne moc řídké. C se jeví jako teplota ideální.


Majka v kvásku prebieha mliečne kvasenie, takže je prirodzené, že ho cítiť mierne kyslasto. Treba len pokračovať podľa návodu. Prípadne sledujte na kanál Televízia Kváskovanie, kde vysvetľujeme a ukazujeme veľa vecí ohľadom kvásku a kváskovania.


Dobrý deň, tento článok je o založení kvásku. Ak chcete z neho piecť chlieb, podrobné postupy sú v nasledujúcich článkoch. Pri pozornom čítaní porozumiete všetkému.


Na založení kvásku potřebujete jen jemně mletou žitnou mouku a vodu. Někdy koupíte v obchodě mouku pod názvem ražná, což je slovensky žitná, takže taková vyhovuje. Do většího skleněného poháru dáme asi 1ml mouky a přidáme teplou vodu, zhruba dcl, aby vzniklo tekuté, ale hustší těstíčko. Od této chvíle máte nového domácího mazlíčka, kterého budete krmit minimálně jedenkrát týdně celozrnnou moukou a čistou vodou (v poměru 1:1). Kvások bol odjakživa taký domáci poklad.


Stačilo k nemu pridať múku, vodu, trochu soli a rasce a mohol sa upiecť chlieb, základ dennej obživy.

Keď sa dievča vydalo a odišlo z domu, kvások jej mama pribalila ako súčasť výbavy. Dnes, v čase hotových výrobkov a polotovarov si málokto naň spomenie. Vraj kto má čas sa s tým dni zabávať. Krmení kvásku by mělo probíhat ve stejný čas jako jeho založení.


Stejně tolik přidáme ke kvásku vody a zase uchováváme při stejné teplotě. Prečítala som si už článkov a poddiskusií o založení , vedení, kŕmení kvásku až-až-AŽ sa mi z toho zatočila hlava a mám z toho všetkého poriadny mišung! Tož, prosím o radu a koordináciu informácií!


Tiež som dostala od kamaráta približne 200g kvások – ročný (!!!) – chápete, že mi na jeho prežití teda hodne.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения