středa 10. března 2021

Žítkovské bohyně fakta

Tajemna, které tyto ženy obklopovalo, se lidé sice báli, avšak v těžkých chvílích za nimi chodili pro pomoc či radu. Když jsem četla knížku Kateřiny Tučkové Žítkovské bohyně , hned jsem se na Žítkovou zatoužila podívat. Měla jsem pocit, jako bych tam už někdy byla a že se tam zas musím vrátit.


Blížila se dovolená v Beskydech, takže jsem do plánu pro celou rodinu vpasovala i Žítkovou. Stálo to za to, protože jsem se dostala do domu poslední z žítkovských vědem Irmy Gabrhelové. Pravdou však zůstává, že lidé navštěvovali tyto bohyně z různých důvodů a žádali je o pomoc a mnohdy jim žítkovské bohyně pomohly v jejich trápení, ať už se to týkalo čehokoliv.

Autorka věnovala knize určitě hodně času a rovněž studium různých pramenů muselo zabrat hodně času. Kniha mne určitě obohatila o. Surmeny a rodiny Dory prožívá s nimi, osud bohyň mě zajímá, sama ráda bylinkařím a mám úctu k ženám, které naslouchají přírodě, intuici a mají dar lidem pomáhat,samozřejmě se najdou protiklady, ale. Všechno, co se dochovalo živé, je navíc propleteno s křesťanstvím. Je omyl domnívat se, že by žítkovské bohyně uctívaly pohanská Božstva. V rodinách s čarodějnickou tradicí je většina.


Jsou zde také příběhy lidí, kteří se na některou bohyni obrátili. Jejich vyhlášené schopnosti vyhledávali lidé z Moravy, Čech, Slovenska, Polska i dalších zemí.

V každé době, za každého režimu však měly i svého zapřísáhlého nepřítele. Spolu s ní se zřejmě do. Obec kousek od hranic se Slovenskem s dvěma stovkami obyvatel se stala bez jakéhokoliv přehánění světovým fenoménem. Od vydání románu Kateřiny Tučkové Žítkovské bohyně sem totiž přijíždějí tisíce turistů z celé republiky, Slovenska, Anglie, Německa. RECENZE: Žítkovské bohyně čarují jen v archivu, k dramatu to ale stačí 12.


S Žítkovskými bohyněmi musí mít divák pod Palmovkou trpělivost. Uměly léčit a pomáhat s kdejakým trápením, uměly poradit v nesnázích a také prý viděly do budoucnosti. Dora Idesová patří k posledním.


Tahle kniha strhla lavinu zájmu o dávno zapomenuté téma žitkovských. Uměly pomocí bylinek vyléčit nemoc těla i duše, zařídit lásku vysněného partnera či vyčíst budoucnost z odlitého vosku. Bílých Karpat, nadané až nadpřirozenými schopnostmi. Tyto ženy, jež si své umění (tzv. bohování) po staletí předávaly z matky na dceru a jejichž osudy.


Jsem ale názoru, že je román určen pro náročnější okruh čtenářů, který si chce odnést nejen románový zážitek, ale také pořádnou dávku nových vědomostí. Do této svérázné kopcovité krajiny na jihovýchodě Moravy, kde lidé žili roztroušeně po samotách a vystačili si s tím málem, co měli, se výdobytky okolního moderního světa. Dodo Gombár se pustil do náročného úkolu, aby z obsáhlého knižního bestselleru vypracoval srozumitelný a zároveň.


Boha o pomoc a jeho zásahům i trošku dopomoci. Kateřina Tučková se netají tím, že si pro své romány záměrně vybírá témata na pomezí historických faktů a fikce. Proč tedy nezachránily tu svou?

Brání se přijmout zastaralý způsob života a věštit příchozím z odlitého vosku jako její teta Surmena. Fakta , příběhy, vyprávění, přepisy zaříkávání a náhled na skutečný život bohyní, to vše činí knihu unikátní a velice zajímavou. Zaslouží si nechat plynout čas, vybízí k rozletu ve vlastních myšlenkách a představách o zcela jiném a přesto kouzelném životě těchto výjimečných žen.


Kromě jedinečnosti námětu a pečlivého propojení skutečnosti a fikce, spočívá dokonalé zpracování románu také v rafinované kompozici a rozmanitosti stylistických a jazykových prostředků. Leave a Comment on Žítkovské bohyně – K. Dokázaly totiž žádat Boha o pomoc, dokázaly ovlivňovat zákonitosti. PM, THE PHOENIX, LONDON.


Writers write, actors rea audience listens, everybody wins.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения