úterý 16. března 2021

Zelenina v lednici

Větší nákup potravin se neobejde bez jejich následného skladování. Ačkoliv za ideální místo pro skladování čerstvých potravin považujeme lednici , v některých případech potravinám uskladnění v nízkých teplotách může naopak škodit. Neměli bychom je skladovat v lednici , ztrácí původní chuť, a pokud je teplota nízká, mohou i nasládnout. Syrové brambory nepatří do mrazáku.


Kořenovou zeleninu však zamrazit můžeme, nejlépe nakrájenou na kousky.

Ani v lednici není trvanlivost potravin nekonečná, a tak touto metodou zabráníme jejich zbytečnému kažení z důvodu prošlé doby použitelnosti. Choulostivé listové druhy např. Botanickopsychologická veřejnost je šokována unikátním objevem úzké skupiny vědců.


Následkem toho, že výzkumníci mění živé organismy tak, jak by to příroda n. Věděli jste, že mléčně kvašená zelenina není jen vynikající pochoutkou, ale především doslova pokladem pro vaše zdraví? Nejvhodnější je konzumovat ji denně v malém množství, buď jako přílohu k jídlu, nebo jako součást salátů, kterým dodá nezaměnitelnou chuť. Teplota uvnitř lednice není všude stejná, mění se od spodního šuplíku až po horní police.

Vyplatí se vědět, kde je v lednici nejchladněji, které místo je vhodné k uložení salátu, kam správně v ledničce patří vejce nebo kde se bude nejlépe dařit čerstvému masu. Velké množství redukujících cukrů také vede ke vzniku škodlivého akrylamidu. Navíc kořenová zelenina je jednou z mála druhů zeleniny, kterou můžeme mít v našem podnebném pásmu čerstvou na talíři po celý rok. Dejte přednost kořenové zelenině vypěstované u nás, vybírejte pevné kusy a uchovávejte je v lednici v zásuvce nejlépe v papírovém sáčku, aby předčasně nezměkla.


Nechte – dní kvasit a pak jí dejte do lednice, tím se kvasný proces zastaví. Je důležité, aby zelenina byla ponořená ve šťávě. Takto uskladněná vydrží v lednici i několik měsíců. Do pekáče totiž můžete přidat cokoli od zeleniny přes sýry, uzeniny až po zbytky, jako jsou vařené brambory či těstoviny.


Stejně jako tisíce zdravých receptů pro lepší zdraví. Začněte online kurzem zdarma. Vždy je fajn, pokud se na talíři objeví zelenina připravená na skus a nikoliv rozblemtaná. Sýr: použijte ten, který v ledničce najdete.


Zelenina v lednici řešíme na Jíme Jinak. Já měla zbytek balkánského – ten je dost slaný a pikantní, ke konci pečení jsem povrch zasypala goudou a nechala sýr ještě krátce v troubě rozpustit. Při pokojové teplotě vydrží jen krátce, v lednici asi dva týdny.

Banánům nedělá dobře chla neměly by se tedy dávat do lednice. V chladničce totiž zešednou a změní konzistenci. Ideální je uchovávat banány ve spíži při teplotě do °C.


Měly by být zároveň v. Brambory nejdéle vydrží v suchu a chladu. Nutné je i čas od času lednici důkladně vytřít (ideálně octovou vodou) a udržovat v ní pořádek, tzn. Dlouho kvašená zelenina má hodně dlouhou trvanlivost, v chladu sklepa se běžně skladuje po celou zimu. Hotové pickles musíte skladovat v lednici , kde vám vydrží několik týdnů.


Mezitím je určitě dávno sníte a budete chtít připravovat nějaký další druh. Druhem pickles je KIMČI. Adresa provozovny: Valtická ulice - bývalé ovocnářské středisko – cca 300m za Lednicí směrem na Valtice, na kopečku odbočka vlevo, vjezd do brány, označeno orientační tabulí Leroza. Záleží jaká je teplota v lednici.


Jinak se vše chová, když je v lednici 5°C a jinak při 7°C. Natrhal jsem je, když jsem je potřeboval sklidit a teď si je bereme rovnou ze zahrady, ale ty v lednici pořád drží. Rychlokvašená zelenina je křehká, křupavá a nabitá vitaminy, minerálními látkami a enzymy. V lednici máme zrovna teď rajčata už asi týdny a jsou v pořádku.


Právě ona vám (malá miska denně či obden) zajistí přísun potřebných látek především v zimních měsících až do jara, kdy zdroje čerstvé tuzemské zeleniny jsou omezené (dovážená zelenina je dražší a často bez chuti).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения