středa 19. února 2020

Staré puncovní značky stříbra

Příkladem je puncovní značka zvaná čejka, používaná do r. Neplatí ovšem puncy, které byly v době 2. Ostatní platné historické značky. Dobrý den, uvádíme několik publikací k tématu, které vyšly v češtině. Každý výrobek ze zlata nebo stříbra musí mít jednu důležitou věc a tou je česká puncovní značka (nebo puncovní značka uznávaná na území ČR – viz navazující článek), aby se s ním mohlo běžně obchodovat. Výhodou je také, pokud má výrobek označení ryzosti.


V druhém pokračování našeho miniseriálu o puncech a puncování šperků se zaměříme na české puncovní značky – puncy. V této souvislosti nás napadá hláška, kterou řekl náš známý klenotník, poněkud nedůvěřivé zákaznici ze Států, když pochybovala o pravosti vyhlídnutého šperku: „Milá paní u. Puncovní značky pro stříbro. Ryzost stříbra se označovala číslicí umístěnou vedle puncu hlavy. Dále se na puncu vyskytuje písmeno, které urču.


Na špercích můžete nalézt různé druhy značek - ryzostní, výrobní, odpovědnostní a státní. Kromě současných českých značek (viz obrázek nahoře) jsou platné všechny puncovní značky , které platily v historii na území Československa a nevyjadřovaly nižší ryzost, než jsou nejnižší ryzosti pro jednotlivé drahé kovy uvedené puncovním zákonem (§ odst. 2).


Udělala jsem si radost a na Aukru koupila malých stříbrných lžiček, přikládám i celkový obrázek. Myslím, že je to docela běžný typ, už jsem je viděla různě v nabídkách několikrát. Punc se mi bohužel nepodařilo nafotit lépe, ale vedle hlavy je vlevo. Vpravo je rakouska puncovní značka používaná do r. Kvalita stříbra v lotech je uprostřed značky.


Svoje práce vystavoval. Je zřízen zákonem ČNR č. Pokud se totiž jedná o takzvané staré zboží (tedy o starožitnost), pak by vyražením puncovní značky mohlo dojít k jeho poškození. Na řádech a vyznamenáních se používal punc ve tvaru hlavy Diany, hlavy dogy nebo hlavy lva.


Zde se používá jiné značení – přiložení certifikátu nebo plomby, nebo šetrnější způsob značení, kdy je puncovní značka vypálena laserem. O způsobu značení rozhoduje puncovní. V případě, že si v zahraničí koupíte zlatý šperk, neznamená to, že jste povinni šperk předložit ke kontrole puncovnímu úřadu. Učiňte tak tehdy, máte-li pochyby o jeho.


Výkup zlata, výkup stříbra - Aurum Brno. Cena Stříbro 1oz, grafy vývoje ceny stříbra 1oz. Vývoj cen komodit na světových burzách, ceny derivátů, ceny grafy v korunách, dolarech a euro. Nejlepší výkupní ceny zlata v Praze.


Pokud je výrobek z kovu nižší ryzosti, nemůže být dovážen pro obchodovaní na českém trhu (i kdyby obsahoval platný punc daného státu). Jak jsme si však ale řekli, punc je ten obrázek, státní punc je rozhodující, ne žádné písmeno či číslo, ale státní punc, tak jak je uveden buďto současný, nebo staré , avšak platné puncovní značky z našeho území Čech. Závěrem ještě jednou: ČÍSLO VYRAŽENÉ NENÍ PLATNÝ PUNC ! Přítomností puncovní značky si tak lze ihned pouhým okem ověřit pravost konkrétního šperku a zjistit zároveň jeho ryzost. To znamená, že pokud náušnice mají celkem gramů tak nemusí být označeny puncovní značkou, protože se jedná o dva kusy. Tedy značky rakousko-uherské, československé, protektorátní i značky Slovenského štátu.


PUNCOVNÍ ZNAČKY VÍDEŇSKÉ KONVENCE. Staré puncovní značky Dobrý den.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения