čtvrtek 20. února 2020

Uskladnění kávy v lednici

Vzhledem k rozdílu ve způsobu, jakým se tyto oleje chovají, existují různé metody skladování kávy , které jsou nejlepší pro kávu v různých etapách jejího života. Chcete-li získat co nejlepší chuť ze své kávy , měli byste vařit ve lhůtě dvou týdnů po pražení, a ihned po mletí. Proto je věnována značná pozornost balení kávy a dnes také použitým materiálům na výrobu obalu. Vše je komplikováno novými předpisy ze strany států EU i USA, které zavádějí tvrdá omezení na určité druhy materiálů. Jedná se především o hliníkové folie, které v poslední době upadají v nemilost.


Uspořádání potravin v ledničce po patrech. Z ovoce je vhodné ukládat do lednice hroznové víno, bobulovité druhy ovoce a také zralá jablka a hrušky, určená k brzké konzumaci. V první řadě platí podle dietoložky Karolíny Hlavaté metoda FIFO (first in - first out), tedy první dovnitř, první ven. Ani v lednici není trvanlivost potravin nekonečná, a tak touto metodou zabráníme jejich zbytečnému kažení z důvodu prošlé doby použitelnosti.


Správné uskladnění kávy zajistí uchování cenného aroma a zabrání přístupu světla, tepla, vlhkosti a vzduchu. V dnešní době není problém si pořídit čerstvě pražená kávová zrna. Každá dobrá pražírna uvádí datum jejich pražení. Na to, jak pracovat s čerstvou kávou, neexistuje jednotný názor.


V první řadě se nenechte nachytat na žádná výhodná balení a akce, při kterých si koupíte velké množství kávy , ať už zrnkové nebo namleté, za bezkonkurenčně nízkou cenu. Pokud vás totiž na takové balení nebude celá firma, velmi pravděpodobně ji nestihnete spotřebovat dřív, než se z ní vytratí aroma a společně s ním I chuť. Uskladnění několika druhů aromatičtějších potravin vede ke slití jejich vůní v podivný zápach, který může negativně ovlivnit chuť některých dalších potravin v lednici.


Jako prevence vzniku zápachu v ledničce je účinné skladovat aromatické potraviny a pokrmy v uzavřených nádobách. Uchovávejte je v přihrádce, která je určena pro ovoce a zeleninu. Jakmile okurku načnete, je potřeba ji co nejdříve zpracovat, jinak začne měknout.


Na zahrádce vypěstované plody vám v lednici nebo v chladném sklepě vydrží přibližně týden. Zavařené okurky vám vydrží několik let a jsou stále dobré a chutné. Uskladnění paprik v lednici ukončuje proces jejich zrání, papriky proto ztrácí na chuti.


Ideálním místem na uskladnění paprik je suché větrané místo, kde mohou papriky dozrát do své sladké (nebo pálivé) chuti. Další ovoce, kterému se bude dobře dařit i mimo lednici , jsou hrušky a jablka. V mé kuchyni byste těžko hledali plnoautomatický kávovar nebo mlýnek na kávu – ani na jedno, bohužel, nemám prostor. Svoji ranní dávku kofeinu si připravuju ve frenchpressu, a mletí kávy tedy nechávám výhradně na milých paních prodavačkách v prodejnách Tchibo. Abyste co nejdéle zachovali vůni kávy , nasypejte ji do dózy hermeticky uzavíratelné a skladujte ji v lednici.


Vyndám stroužků, nastrouhám na struhadle a je hotovo. Proto jej mrazím v mrazáčku v lednici a zmrzlý jej dám do příručního mrazáku. Možná mrazením ztratí trochu na kvalitě,nemá takovou sílu,tak dám stroužků víc ,ale pro mě je hlavní,že vydrží. Citlivější jedinci nebo děti totiž podle Hany Střítecké mohou po požití klíčků pociťovat bolest hlavy, ale třeba i zvracet nebo cítit křeče v žaludku. V jarních měsících, kdy už brambory klíčí více a rychleji, není vhodné používat ani vodu po vaření brambor třeba na česnečku,“ uzavírá Hana Střítecká.


V žádném případě nenahrazuje odbornou lékařskou pomoc a odbornou péči. Jakékoliv uvedené informace nelze chápat jako odborné lékařské rady a doporučení. V případě, že chcete upravit jídelníček a nejste jistí svým zdravotním stavem, zkonzultujte, prosím, svůj stav s kvalifikovaným odborníkem.


Neméně důležité je konečné uskladnění kávy , její kvalitu snižuje vlhké a světlé prostředí. Proto je nutné uchovávat doma kávu ve vodotěsných nádobách na tmavém místě. Nemletá zrna lze uskladnit v mrazicím boxu, před umletím není třeba je rozmrazit. Přestože výrobci do dveří lednice umisťují speciální držáčky na vajíčka, není tohle místo pro jejich skladování vůbec vhodné.


Jde totiž o nejteplejší místo v lednici , a to kvůli častému otevírání. Vajíčka proto uložte co nejvíc dozadu, kde je nejchladněji. Obaly pro uskladnění potravin v mrazáku jsou nejvhodnější plastové a vzduchotěsně uzavíratelné. Trvanlivost potravin a surovin v mrazničce není neomezená, jejich skladování v zmrazeném stavu by nikdy nemělo být delší než jeden rok.


U kupovaných zmrazených produktů je datum trvanlivosti vyznačeno na obalu, pokud si.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения