pondělí 17. února 2020

Skladování rajčat

Chcete-li uchovat z rajčat co nejvíce prospěšných látek, pak je můžete nakrájené nebo rozmixované zamrazit. Nikdy nedávejte zamrazit celá rajčata. Nejprve je třeba si upřesnit, že rajčata nejsou určena pro nějaké dlouhodobější skladování.


Skladování rajčat

Po dozrání vydrží jenom pár dnů. Určitě proto nedávejte rajčata do ledničky, ztratí tím svou chuť kvůli působení chladného vzduchu. Přidat příspěvek k tipu Skladování rajčat. Rajčata sklízíme pro přímou spotřebu na začátku plné zralosti. Zda rajčata trháme se stopkou či nikoli nemá vliv na trvanlivost ani kvalitu utrženého plodu, u nás se sklízí rajčat bez stopky, naproti tomu holandská rajčata se stopkou.


Jak nechat dozrát zelená rajčata. Je konec léta a vy máte na zahradě pořád spoustu zelených rajčat ? Tady je několik jednoduchých tipů na to, jak jim pomoci, aby dozrála a potřebujete k nim jen přírodní plyn – etylen. Nakonec ještě zbývá uklidit to, co nám po sklizni zbylo. Očesané keříky rajčat lze zkompostovat jako jiný zelený materiál ze zahrady. Protože jsou ale lodyhy rajčat dost silné a jakoby dřevnaté, je dobré rozsekat (rozstříhat) je nejdříve na menší kusy.


Teprve pak je uložte do kompostu. Pěstování rajčat ze semínek, tedy nechat semínka vzejít a vypěstovat z nich sazeničky, to je na celém pěstování rajčat možná to nejnáročnější. Proto vy, kdo s rajčaty teprve začínáte, rozhodně nesmutněte, pokud se vám to nezadaří. Vždy je možné koupit v zahradnictví již vzešlé rostlinky a zasadit je rovnou.


Ideální skladování pro ovoce a zeleninu. Dejte je mimo ostatní ovoce a zeleninu, protože v jejich blízkosti se rychleji kazí. Brambory: Vyžadují sucho, přísun vzduchu, tmu a chlad. Nejlepší je teplota 2–°C.


Avšak tento způsob pěstování rajčat nedoporučuji, jelikož jsou rostlinky náchylnější k plísním a rajčata později dozrávají. Sušení rajčat a paprik krok za krokem. Jestliže se rozhodnete rajčata a papriky usušit, máte napůl vyhráno s kvalitní sušičkou ovoce. Takovou, která má ventilátor a možnost regulace teploty a můžete v ní zpracovat velké množství plodů. To je potřeba, protože po sušení zůstane jen asi desetina původního objemu.


Rajčata vydrží po dozrání a sesbírání jen několik dnů. Můžeme je skladovat v lednici, ideálně však v chladné místnosti. V lednici totiž může ztratit rajče typickou chuť a aroma. Můžete použít jakoukoli odrůdu rajčat , ale plody nesmějí být příliš zralé. Přezrálá rajčata se k zavařování nehodí, protože jsou příliš kyselá.


Důkladně si rajčata prohlédněte a přesvědčte se, že jsou pevná a nepoškozená. Pokud chcete zavařovat zelená rajčata, máte štěstí. Tato rajčata jsou sice.


Vysévání semínek rajčat. Rajčata pro venkovní pěstování vyséváme od března až do začátku dubna do truhlíků ve světlé a teplé místnosti nebo do misek, umístěných v teplém pařeništi. Vlhkost udržujeme zakrytím truhlíku skleněnou deskou nebo můžeme pravidelně rosit postřikovačem. Přibližně za deset dnů. Jestliže patříte ke šťastným majitelům sklepa se stálou teplotou kolem ºC, ve kterém se navíc neprohánějí hlodavci, můžete si dovolit udělat větší zásoby brambor, jablek nebo třeba dýní.


I při skladování ve sklepě ale platí určitá pravidla. Solanin se ale při postupujícím zrání a skladování odbourává, takže už v zažloutlých plodech je přítomen jen v minimálním množství a ve zralých rajčatech se nevyskytuje vůbec. Jablka a hrušky před uskladněním pečlivě přeberte a skladujte. Riziko konzumace nedozrálých rajčat tedy existuje, není ale fatální.


K tomu, aby se člověk zelenými rajčaty otrávil, by jich totiž musel. Rajčata polopozdní, indeterminantní odrůda, určená pro polní pěstování. Plody jsou kulaté, středně velké, červené, ojediněle se slabým náznakem žebrování. Jak jsme již řekli, poznat správnou dobu, kdy je rajče vhodné sklidit je opravdu velice důležité.


Rajče vždy sklízejte, když je celé zbarvené, ale zároveň musí být také stále pevné. To nejlépe poznáte tím, že na rajče sáhnete a to směrem od shora dolů. Pokud sklizená rajčata skladujete dlouho v. Při poslední sklizni před mrazíky sebereme i plně vyvinuté zelené plody, které dáme na teplé a vlhké místo, kde „dojdou“.


Dobře dozrají i mezi zralými letními jablky, kde pomáhá plyn etylen, který jablka uvolňují.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения