čtvrtek 4. června 2020

Z čoho je špaldová múka

Aký je rozdiel medzi špaldovou múkou a bielou múkou? Z čoho je špaldová múka ? Je to prastarý druh nešľachtenej pšenice. Prečo je lepšia pre naše zdravie ako biela múka ? Zrnko prirodzene obsahuje tri časti: jadro, klíčok a otruby.


Celé zrnko či už špaldové, pšeničné, prípadne ražné je. Ako pôvodný nešľachtený druh pšenice si zachovala veľa dôležitých minerálií a vitamínov (viac ako bežná šľachtená pšenica) a vysoký obsah vlákniny a podporuje tak trávenie a prečisťuje. A naviac si prezradíme vynikajúce recepty zo špaldovej múky.


Moje rýchle, jednoduché a chutné recepty. Prajeme Vám veľa zdravia zo špaldy. Jej názov je pšenica špaldová - Triticum spelta L. Podoba je však asi jediné, čo má so pšenicou spoločné. Z čeho vzniká špaldová mouka? Proč je lepší pro naše zdraví než bílá mouka?


V obchodech si můžeme všimnout, že špaldová mouka je oproti té klasické bílé dražší. Jaký je rozdíl mezi špaldovou celozrnnou moukou a špaldovou hladkou? Je rozdíl i mezi značkami špaldové mouky? Je o niečo jemnejšia ako tá, ktorá má na obale slaný koláč a rozdiel oproti klasickej pšeničnej múke takmer nespoznáte. Je možné, že vám zachutí ešte viac, pretože má veľmi príjemnú orieškovú chuť #128578; Druhá spomínaná múka je o niečo hrubšie zomletá a je vhodná napríklad na chlieb, pizzu a pod.


Je to nesporne kvalitná alternatíva klasickej pšeničnej múky, avšak aj špalda obsahuje lepok a preto by ju celiatici v žiadnom prípade nemali konzumovať! Aj vy sa teraz pýtate, z čoho je teda. MÝTY A PRAVDY O POTRAVINÁCH: Biela, špaldová , pohánková, ovsená, ražná či amarantová múka sú nám viac menej známe. Asi nám však dáte za pravdu, že grahamová múka je predsa len menej používaná.


V tomto článku sa dozviete viac informácii nielen o jej histórii. Z rozomletých ovsených klíčkov a otrúb sa vyrába ovsená múka. Pripraviť si ju môžeš aj doma rozmixovaním alebo pomletím ovsených vločiek. Nie je múka ako múka - Čo znamenajú kódy na múkach? Múka špaldová hladká kg PROBIO.


Je namletá z lúpaného zrna špaldy, preto je krásne jemná, hladká a výborne sa z nej peču koláče, torty, sušienky a placičky. Doprajte si špaldovou múku a všetky d. Vyšší obsah vlákniny () podporuje. Obsahuje aj vonkajšej časti zrna, ktoré sú bohaté na minerálne látky, vitamíny a vlákninu, preto sú výrobky z nej výživovo hodnotnejšie.


Pečivo je vláčnejšia, vydrží dlhšie jemné. Celozrnná múka má nižší glykemický index. A kváskujem ďalej, chcela som robiť šišky, kvások od večera do rána na mňa čakal. Ale objavila som chlebík, ktorý budem robiť často, chuťou veľmi dobrý, pripomína mi taký dobrý zemiakový. Ze špaldy se praží špaldová káva, která je bez kofeinu a svou jemnou chutí a vůní uspokojí i náročné gurmány.


Jsou využívána i zelená zrna zvaná grünkern, jejichž speciální přípravou se získává tzv. Z této rostliny lze zužitkovat i „odpad“. Skúmala som, či to nie je z jahô alebo z čoho , ale jediná premenná je , že každý deň má niečo kde je múka. Pšeničnú som vyradila už pred pol rokom a fičím preňho na čisto špaldových (prípadne plus žitná) kváskových veciach.


Uvidíme, bezlepkové kváskovanie je pre mňa ešte španielska dedina. Pohánková múka Bezlepková múka vyrobená tradičným spôsobom pomocou mlynských kameňov z mechanicky olúpané pohánky. Dvojitá pleva, ktorá vyžaduje dodatočné lúpanie po zbere, chráni zrno pred kontamináciou a vplyvmi vonkajšieho prostredia. Je výborná na pečenie chleba. Stále neviem aký je rozdiel pri kúpe bieleho chleba a tmavého.


Sorry ale naozaj tomu nerozumiem. Tomu, kto sa ešte živí pečivom a koláčmi sa rozhodne oplatí investovať do kúpy kvalitného mlynku na obilie. Kupovaná (ani bio) sa z čerstvo mletou nedá porovnať.


A okrem toho dobre uskladnené celé zrno je potravina s neobmedzenou trvanlivosťou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения