pátek 31. července 2020

Smrtelná dávka kofeinu

Takže 80kilového člověka by zabilo gramů! Ale tohle množství by v čaji, kávě nebo limonádách představovalo desítky litrů… Konkrétně: Aby takovému člověku zkolabovalo srdce, musel by vypít litrů energetických nápojů, litrů černého čaje louhovaného minut nebo litrů kávy. Smrtelná dávka je odhadována na gramů čistého kofeinu (nikoli kávy), což by znamenalo přibližně 1šálů kávy. Kofein zvyšuje vylučování vápníku, tak není vhodný pro ty, kdo trpí osteoporózou.


Tito nemocní by kávu měli pít jen v minimálním množství.

Smrtelná dávka kofeinu se udává – g, přičemž energetické nápoje obsahují od 1do 5mg kofeinu na plechovku. Vedle kofeinu je třeba brát v úvahu obsažené aminokyseliny, jako fenylalanin a taurin, a vysoké dávky vitamínů řady B. Pro výpočet životu nebezpečné dávky kofeinu podávaného orálním způsobem se používá jednoduchý vzorec, který zohledňuje váhu jedince: 1mg kofeinu × vaha jedince v kg = žívotu nebezpečná dávka kofeinu. Například kg vážící osoba by se měla vyvarovat konzumace 1g kofeinu denně.


Smrtná dávka kofeinu není známa a odhaduje se na 10g. Dávky 05-1g zvyšují fyzickou výkonnost, až do 3g také duševní výkonnost, další zvyšování až do 6g může mít opačný účinek. Maximálna denná dávka kofeínu by mala byť medzi 1až 2mg, čo je až správne urobených espresso káv z odrody arabica (robusta má 2x až 3x väčšie množstvo kofeínu).


Pre výpočet životu nebezpečného množstva kofeínu sa používa vzorec, ktorý zohľadňuje váhu jedinca.

Odborné studie uvádějí, že smrtelná dávka je gramů na kilogram váhy. Játra nestačí tolik glukózy zpracovat. Nastane svalová ochablost, střevní potíže, poruchy srdečního rytmu, poškození nervů, slepota a fatální poškození ledvin. Jak je ošidný, to si můžete vyzkoušet při tzv. Při nadměrném příjmu kofeinu v těhotenství může dojít ke snížení růstu plodu.


Při kojení je kofein obsažen v mateřském mléku. Dítě pak může být podrážděné a může trpět nespavostí. V období kojení by neměla denní dávka kofeinu přesáhnout 3mg (2–šálky kávy). Podobnou reakci jako alkohol způsobuje i velké množství kofeinu , který je obsažen v čaji nebo kávě.


Kombinace alkoholu a paracetamolu působí toxicky na játra. Mění jejich strukturu a způsobuje odumírání jaterních buněk. Tehdy již k trvalému poškození poměrně malá dávka , cca gramů. Určit přesnou dávku kofeinu , která by byla pro člověka při předávkování smrtelná je velice obtížné.


Záleží totiž na mnoha faktorech jako je například věk nebo tělesná hmotnost či zdravotní stav dané osoby. Nebezpečná dávka kofeinu. Ke smrtelnému předávkování kofeinem pravděpodobně nikdy nedošlo.


Podle vědců by měla smrtelná dávka odpovídat 10g kofeinu , což lze přirovnat asi ke 1porcím silné kávy.

Kofein je šikovný pomocník při učení nebo práci. Pokud ho ale zrovna nepotřebujete (například o víkendu), je vhodné. Smrteľná dávka kávy pre človeka môže byť asi 1šálky, pretože smrteľná dávka kofeínu ° C. Zdá sa nemožné piť túto sumu.


Ale ak je osoba, ktorá pracuje na niekoľkých pracovných miest, nočné smeny alebo viac ako hodín denne – tvrdé brzdy na jednej malehankih šálky, cítiť bodrenkim a plný energie. Kolik kofeinu je už moc? Tedy ano, kofein může být v nadměrném množství nebezpečný, ale. Poté, co bylo obojí zakázáno kvůli možnému výskytu pesticidů, přišla vládní komise s tím, že nápoje jsou nezávadné.


Reklama Látky, které ovlivňují bdělost a působí povzbudivě na stav lidského vědomí, jsou známy pod označením psychostimulancia. Kofeín má povzbudzujúce účinky, môže však spôsobiť aj problémy. Zistite aká dávka kofeínu je pre vás privysoká a či nie je potrebné obmedziť jeho príjem. Ak sa spoliehate na kofeín, že vás ráno preberie a postaví na nohy, nie ste sami.


Kofeín stimuluje centrálnu nervovú sústavu, zmierňuje únavu, zvyšuje bdelosť.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения