pondělí 26. dubna 2021

Znečištění ovzduší automobilovou dopravou

Znečištění ovzduší v Praze je vysoké. Dánský expert byl zděšenýStejné jako v Bratislavě, ale mnohem větší než v Berlíně či Kodani, je znečištění pražského ovzduší. Podle nich totiž auto které nejede a jen stojí a blafe, vyprodukuje stejné množství emisí, jako auto které jede. Bylo to v důsledku zvýšené těžby uhlí a jeho následného spalování, které způsobovalo intenzivnější výskyt oxidu siřičitého, sazí a popela ve vzduchu.


V Česku jej ale podle odborníků účinně neřešíme. Inspiraci by Česko mohlo hledat u celé řady evropských měst, která se snaží najít cestu, jak zdraví svých obyvatel ochránit. Aplikace prezentuje zdroje znečišťování ovzduší spojené s automobilovou dopravou. Prezentovány jsou jak emise z vybraných úseků silniční sítě a křižovatek, tak z dalších speciálních zdrojů (autobusové terminály, čerpací stanice pohonných hmot, portály a výduchy silničních tunelů, parkoviště, garáže).


V dopravně zatížených oblastech jsou překračovány limitů pro oxid dusičitý. Stanoví závazný výběr měřených znečišťujících látek, technické požadavky na analyzátory a zásady pro jejich použití i zásady pro odběr vzorků. Vážným a dosud málo diskutovaným problémem, spojeným s automobilovou dopravou , jsou emise jemných prachových částic. Ty nejen zanášejí plicní sklípky, ale zároveň urychlují tání arktických ledovců. Plzeňské Centrum pro životní prostředí a zdraví (CpŽPZ) na dvoudenní mezinárodní konferenci v Budapešti prezentovalo projekt, zaměřený na přenesení.


Praha patří z hlediska znečištění ovzduší dlouhodobě mezi oblasti se zhoršenou kvalitou ovzduší. Stav ovzduší v Praze je nepříznivě ovlivňován zejména automobilovou dopravou , zatímco podíl stacionárních zdrojů na znečišťování ovzduší naopak dlouhodobě klesá. Jak může každý z nás pomoci tuto situaci zlepšit? Co třeba sdílená doprava, kolo nebo MHD?


Rovněž znečištění ovzduší automobilovou dopravou je hlavně v Praze velký problém, motorová vozidla způsobují až procent veškerého znečištění ovzduší. Podle odhadů se počítá, že v ČR ročně umírá tisíc lidí v důsledku venkovního znečištění ovzduší , tj. Nezobrazitelný cizojazyčný text!


Determination and evaluation of air pollution from automobile transport. Tato norma platí pro měření a vyhodnocení znečištění ovzduší automobilovou dopravou na pozemních komunikacích a jejich okolí. V posledních dnech se objevovalo téma automobilové dopravy a znečištění ovzduší hned v několika souvislostech. Nejprve Poslanecká sněmovna schválila novelu zákona o životním prostředí, která městům určila pravomoc tvorby nízkoemisních zón.


Tabulka ukazuje znečištění ovzduší z dopravy v olomouckém kraji v porovnání se znečištěním ovzduší ze všech zdrojů. Doprava se podílí nejvíce na produkci emisí oxidu dusíku (NO x) a oxidu uhelnatého (CO), zatímco na tvorbě oxidu siřičitého (SO 2) se podílí v omezené míře. Povolený počet překročení je 35.


V prvních dvou případech jde o lokality velmi zatížení automobilovou dopravou. Vzduch, který je pro náš život naprosto nezbytným, si člověk svojí činností často znečišťuje celou řadou. Německo zvažuje zavedení veřejné dopravy ve městech zdarma.


Německá vláda zvažuje zavedení veřejné dopravy pro občany zdarma ve městech, která nejvíce trápí znečištění ovzduší způsobené automobilovou dopravou. Většina obyvatel země je vystavena koncentracím těchto škodlivin, které překračují platné limity. Zdroje znečišťování ovzduší jsou evidovány v Registru emisí a zdrojů znečišťování ovzduší (REZZO). Dále výběr měřícího místa, způsob. Stroj za téměř miliony korun byl z procent hrazen z Fondu životního prostředí města Ostravy.


V obvodu bude pomáhat se snižováním prašnosti způsobené hlavně intenzivní automobilovou dopravou , která je jedním ze čtyř nejvýznamnějších zdrojů znečištění ovzduší na území města. Volby skončily, takže můžeme s klidnou hlavou rozmýšlet, jestli znečištění ovzduší automobilovou dopravou je výmysl pomatenců nebo skutečný problém, který ve vyspělejších městech než je Praha řeší komplexně už desítky let. Ve všech třech případech jde o lokality velmi zatížení automobilovou dopravou.


Mezi tyto zdroje tak patří zvíření prachu větrem či automobilovou dopravou a nebo stavební činnost, při které se manipuluje se sypkými materiály a jezdí se po nezpevněných cestách. Media in category Air pollution The following 1files are in this category, out of 1total.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения