středa 15. dubna 2020

Vedení kvásku

Since the invention of the kiln for drying firewood by using heat. With over a Million Products, Find Exactly What You Need at the Right Price. Discover the Magic of Easy DIY! Pokud jste postupovali dle postupu popsaného v návodu na založení kvásku , tak teď máte (pravděpodobně v lednici) několik lžic hladového a velmi kyselého kvásku.


Tento recept vznikl 26.

Pořád se člověk učí a zdokonaluje. Kvásek lze také založit z polovičního množství což jsem tehdy nevěděla, teď už to vím :-). Přizpůsobíte tomu i vhodnou sklenici, tudíž menší.


Také jsem zjistila, že. Jednoduché vedení kvásku (za ručičku) Kvásek à la Maškrtnica je oproti tomu úplný miláček. Celou dobu se vlastně staráte jen o jednu lžíci kvásku , kterou v případě potřeby namnožíte. Chcete-li kvásku pomoci, aby pěkně zesílil, můžete ještě pár dní opakovat krok 3.

Lžíci z nakynutého kvásku pak schováte do umyté skleničky a dáte ji zpět do lednice. Zbytek kvasu použijete podle receptu. To je celé, nic víc není potřeba — a takhle pořád dokola.


S takto vedeným kvasem pečeme doma už několik měsíců. Na začátek je nutné podotknout, že příprava a vedení kvásku není nikterak složitý a náročný proces, jak se někdy začátečníkovi může zdát. Kvas však není pes nebo kočka, kteří mají pouze dva stavy: zapnuto a vypnuto (vyjma kočky Schrödingerovy).


V kvasu jsou živých autonomních buněk miliardy a snad ani není možné, aby jen tak umřely všechny najednou. Při běžném vedení a pozapomenutí vždycky aspoň část těch nejsilnějších žije. Poslední dobou to slyším všude okolo: chleba z kvásku úžasný, ale ostatní kváskové pečivo nestojí za nic! U vznikajícího kvásku sledujeme barvu – neměla by se měnit, konzistenci – v těstě by se měly začít tvořit bublinky a tím by se měl začít zvětšovat jeho objem.


Zpočátku budou bublinky možná málo zřetelné, později větší. Dále sledujeme chuť – měla by být kyselá a vůni – měla by být výrazná a. Je celkem obtížné jednoduchou a pochopitelnou formou vysvětlit třístupňové vedení kvasů. Historicky staří pekaři vždy použili zbylý kvas (v některých pramenech se uvádí i těsto) na následnou výrobu chleba dalšího dne. Pokud jste se rozhodli již z kvásku chleba upéct a máte chuť ve vedení kvásku pokračovat (jsem si jistá, že ano :), zhruba 60g ho odeberte do uzavíratelné skleničky a dejte do lednice.


Tam může zůstat do té doby než ho zase budete potřebovat.

Třístupňové vedení kvasu dle Svetluska78. Kvas si připravím dle běžného způsobu (já používám recept kde prvních hodin nechám zrát celozrnnou žitnou mouku a vodu a následně už omlazuji jen žitnou chlebovou moukou a vodou - recept najdete ZDE) a pro lepší uskladnění si ho zahustím na nátěstek. Dobrý den, ráda bych se zeptala na vůni a kyselost kvásku , založila jsem kvásek (3. stupňové vedení kvásku ), takže je to ještě kváskové miminko, je den, kdy bych z něj teoreticky měla již péct, ALE kvásek má sice krásné bublinky, ale je strašně kyselý a vůbec nevoní jako kvásek, spíše jako skvašené ovoce. Před přípravou chleba z tohoto kvásku jednu lžíci odebereme do čisté skleničky a dáme ji zpět do ledničky. Kvásek se krásně nafoukne, zapaří fólii a na povrchu bude mít malinkaté dírky.


Ideáalní rezerva je - g kvásku. Pokud by interval mezi pečením byl delší než týden, stačí ho. Kvásek je navenek směs vody a žitné mouky v poměru 1:1. Abychom měli kvásku dostatek na pečení a uschování, musíme si ho průběžně množit.


Co se nádobí týče, nedám dopustit na. Vedení kvásku je relativně jednoduché, u nás je rozšířené třístupňové vedení. Po přečtení tohoto receptu se možná zaleknete, ale není to vůbec složité.


Recept na chléb připravený z tohoto kvásku naleznete zde: Chléb z žitného kvásku Začátek receptu je trochu zdlouhavější, ale když už máte kvásek hotový, tak jej jen přikrmujete a můžete používat každý den. Co se týká kváskování- tam vždy doporučím týdenní omlazovací kůru (není co ztratit, ba právě naopak!) a pak se podrobněji podívat na vedení kvásku. A uvidíte ty zázraky se střídkou i chutí jako.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения