pátek 9. června 2017

Chléb z žitného kvásku v domácí pekárně

Recepty pro domácí pekárnu: Žitný chléb z kvásku. Lenka Rutteová Pokud jste fajnšmekři a pěstujete si doma svůj kvásek, případně jste jeho příznivci a kupujete si ho, jistě máte rádi kváskový chléb. Chystém se o víkendu poprvé chlén připravit a upéct, bohužel jsem se z receptu nedočetl, kolik se tam dá.


Uděláme to tak, že si odebereme z lednice 100g spícího kvásku a přidám 150g žitné chlebové mouky a přilijeme 200ml převařené vlažné vody. Kvásek z lednice ve sklenici přikrmím, promíchám a okraje šetří stěrkou a vrátím do lednice. Voda opravdu musí být převařená.

Metličkou důkladně promícháme, okraje. V domácí pekárně lze v ní péct chléb , jak z droždí (tekutého a suchého), tak i ze žitného kvásku. V obchodu chléb kupujeme jen v nouzi nejvyšší. Není totiž nad sobotní nebo nedělní čerstvý chlebíček s rozinkami nebo švestkami, naloženými v rumu a mandlemi, nebo obyčejný chléb pšenično-žitný s máslem a pod. Preferujeme použití žitného kvásku místo kvasnic.


Upečte se domácí voňavý a navíc zdravý žitný chléb. Třeba i chleba z domácí pekárny. Vyberte si jednu ze dvou variant, postupně klidně vyzkoušejte obě.

I ty nejlevnější domácí pekárny ( v ceně kolem 800Kč v akci) mají program těsto a pečení, takže je úplně. Pečení ze žitné mouky je náročnější, protože látky v ní obsažené znesnadňují tvorbu lepku. A právě díky němu se s těstem hezky pracuje, dobře se válí a táhne. A jak si takový kvásek připravit?


No tak ted jsem uplne nadšena jelikoz jsem si myslela ze v domácí pekárně kvas kovy chléb neupecu. Výroba je sice zdlouhavá, ale chléb z žitného kvásku je krásně vláčný a opravdu dobrý! Nekazí se a je mnohem zdravější než když je vyrobený pouze pomocí kvasnic. Trochu netradičně – Správný chleba začíná správnou pecí na chleba, nebo správnou domácí pekárnou. Vzhledem k tomu, že bydlím v usedlosti, tak bych přivítal info o peci na chleba, tedy pouze ověřené info.


Teď mám strašnou radost, že se mi povedl první chleba ze žitného kvásku doma vypěstovaného. Chléb z žitného kvásku recepty, které budete milovat. Doma mě ho snědli jen tak, bez ničeho, prý je škoda ho něčím kazit Ta chuť je famózní, nenahraditelná.


Zrovna teď mi kyne další kváskový chlebík v ošatce. Je to pro mně docela dobrodružství a kvásek je tamagoči. Do pekárny nalijeme vodu, olej a ocet.


Přidáme žitnou mouku a do třech rohů nasypeme sůl, kmín a droždí. Ingredience v rozích zahrneme moukou (aby se sůl nesmíchala ihned s droždím).

V Praze se dá za pár korun koupit v pekařství v Holešovické tržnici, hale č. Ideální je mít domácí pekárnu, ale chleba jde upéct i bez ní. Uvedu proto oba postupy, které jsem osobně zkoušel. V pekárně je postup výrazně jednodušší, z trouby je ale chleba lepší. Uváděné množství je na velký pecen chleba cca 1. Pro hnětení těsta jsem využila domácí pekárnu, můžete samozřejmě použít kuchyňský robot, elektrický šlehač s hnětacími metlami nebo prostě lidský pohon – mísu a vařečku.


V prvním kroku smísíme prosátou hladkou mouku s vodou. Nechte krátce promísit. Pro váš skvělý chuťový zážitek jsme zde vybrali pouze ty nejlepší domácí chléb z kvásku ! Načerpejte inspiraci pro přípravu, postup a zpracování v naší databázi s desetitisíci recepty.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения