pátek 30. června 2017

Dům irmy gabrhelové

Srdečně Vás zveme k nám do domku poslední žítkovské bohyně – Irmy Gabrhelové. Dům poslední žítkovské bohyně Irmy Gabrhelové. Byla proslulá svým léčitelským a věšteckým uměním, moudrostí a schopností pomoci lidem v nouzi, o čemž svědčí vzpomínky mnohých vděčných návštěvníků.


Posts about dům Irmy Gabrhelové written by ustarnouciblogeriny. Na čtyři dny jsem odcestovala do Bílých Karpat. Za klidem, přírodou a dobrým jídlem.


Ze Žítkové pochází jeho žena, a proto tu hledali chalupu ke koupi. Dům dali do kupy přesně podle původního půdorysu mnohem dřív, než sem začaly proudit davy turistů. Až později se dověděli, že v něm žila poslední. Srdcová záležitost dávno před tím, než vešly ve známost Žítkovské bohyně.


Nádherný a zkoušený kraj. Lidové stavitelství Lidová architektura je úzkou součástí našeho kulturního dědictví. Zdejší kraj představuje jakousi „pokladnici“ lido-vé. To proto, aby dnešní pozůstalí takového člověka nebyli zraněni.


Pokud ale šlo o historickou postavu, jejíhož života si vážím, uvedla jsem její pravé jméno. To je i případ paní Irmy Gabrhelové , kterou považuji za výjimečně moudrou ženu, která mnohým velmi pomohla. Nezaujatý čtenář z textu knihy rozhodně. Spisovatelka Kateřina Tučkové v chalupě Irmy Gabrhelové Foto: Archív Kateřiny Tučkové Reportáž: Skeptikové a rypáci Po silnici, která se vine okolo kopce jako jeden z hádků, jací odedávna žijí ve stěnách kopanických chalup, se suneme k historicky prvnímu literárnímu čtení v Žítkové a hned z knihy, která si tuhle ves vypůjčila nejen do názvu. Příspěvek byl publikován v rubrice JEN TAK, Uncategorized se štítky Bílé Karpaty, dům Irmy Gabrhelové , kdy je otevřený dům bohyně, obec Prace, rekreační středisko v žítkové, rodný dům Žítková, ubytování v Žítkové, Velký Lopeník, škola v Žítkové, Žítková, žítkovské Bohyně, žítkovské čarování.


Dům „poslední bohyně“ Irmy Gabrhelové. Foto: Monika Kuncová, Právo Nejstarší písemná zmínka o „bohování“ na Žítkové pochází od jezuitského misionáře Karla Kulicha z konce 18. Hani, doporučuji vrátit se do těchto míst a navštívit dům Irmy Gabrhelové. Mizery je procítěný, nádherný vtáhne Tě do kouzla domu, ve kterém bohyně žila - zvláštní pozitivní energii cítíš hned při vstupu na dvorek před stavením a potom samozřejmě v celém domku- je to neskutečný zážitek-nenech si tuto možnost ujít. Exkurze s prohlídkou domku poslední bohyně Irmy Gabrhelové Celková doba této procházky je zhruba hodin , délka cca km.


Je možné absolvovat jen část a odpojit se od skupiny dřív. Jinak ta chaloupka je opravdu příbytkem Irmy Gabrhelové. Můj syn tam byl a je přímý potomek, tak to musí vědět.


Líbilo se mu tam a to tam ještě nechodili turisté jako teď. A kdybychom na hřebenu nezatočili dolů do Hrozenkova (mimochodem dosti uzoučkou asfaltečku s prudkým klesáním), ale jeli dál rovně do slepé ulice, tak jsme se ocitli cca 2- 3metrů od domu (dnes muzea) poslední žítkovské bohyně Irmy Gabrhelové. Asi si nás ten dům sám přitáhl :-) ! Ale asi ještě nebyl ten. Turisté se prý sami chodí ptát na obecní úřad na doporučení, kam na Žítkové zajít a kde že se nachází dům poslední žítkovské bohyně Irmy Gabrhelové. K bohyním v minulosti chodili pro radu chudí i bohatí, vyhledávaly je dívky, které chtěly pomoct s láskou i hospodyně, kterým přestala dojit kráva.


Nabízí neomezený prostor zdarma, snadnou a rychlou výrobu fotoknih i jiných fotoproduktů. Bohyně byly léčitelky-vědmy, které dokázaly pomoci a poradit při kdejakých potížích a dokázaly prý i předpovídat budoucnost. Naše dovolená pak probíhá spíše na Moravskím Slovácku, v sobotu máme odjíždět, ale na Žítkovou mne to ještě táhne. Chci se do domku Irmy Gabrhelové podívat. S manželem se domlouváme, že se sbalíme a domů pojedeme přes Žítkovou, kde si chaloupku prohlédneme v době, kdy majitel bude provázet.


Vydejte se naučnou stezkou a navštivte dům poslední bohyně Irmy Gabrhelové. Tento zvláštní dům svojí mystickou atmosférou ohromil už nejednoho turistu. Rozhledna Velký Lopeník - pokud chcete mít celé Kopanice (tedy místní vesničky) jak na dlani, dodejte si odvahu a vystoupejte až na vrchol rozhledny na stejnojmenném kopci. Obydlí zvěrokleštiče - ukázka bydlení zvěrokleštiče z II.


Hrozenkov k domku Irmy Gabrhelové , poslední žítkovské bohyně. Oficiální stránky Obce Starý Hrozenkov. K nemnoha muzikantům, jimž se staly právě gajdy osudem, patří i rodinná muzika Gajdoši z Kopanic, již tvoří manželé Bohumil a Lýdia a syn Jiří Gabrhelovi ze Starého Hrozenkova. Holky si jako pravé “Žítkovské bohyně” daly pivo, já teda limču, a vůbec nevadilo, že jsme vlastně o pár metrů minuly dům poslední “bohyně” Irmy Gabrhelové a nedošly na to supr místo ve Vyškovci.


Protože jsme povídaly, smály se, potkaly spoustu rostlin i zvířecích kamarádů a večer se už vůbec nedivily, že.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения