středa 17. dubna 2019

Hrubost mletí kávy espresso

Máte doma mlýnek a nejste si vždycky úplně jisti výběrem správné hrubosti mletí ? Naučte se už pohledem určit, že je káva namleta na správnou hrubost pro vámi zvolený způsob přípravy kávy. P otřebujete znát hrubost mletí kávy rychle? Zde jsou odpovědi na nejčastější otázky.


Jaká je ideální velikost pro French Press?

Hodně lidí po celí život připravuje kávu pomocí French Pressu aniž by znali správnou hrubost mletí. Každé namletí se ale hodí na přípravu jiné kávy. Velmi hrubě namletá káva, strukturou podobná zhruba cukru krupici, je ideální pro přípravu filtrované kávy , nebo ve french pressu. Středně hrubé namletí využijete pro přípravu kávy v moka konvičce. Správnou hrubost mletí poznáte jen praxí – připravte espresso dle zása které znáte z prvního dílu seriálu, zkontrolujte je vizuálně i chuťově, a když nevyhovuje, vylejte ho a upravte hrubost.


Přitom postupujte po dílcích, nikdy ne skokově, často stačí totiž skutečně málo. Zbývá nám množství kávy a hrubost mletí kávy. Platí, že čím víc je kávy a čím je jemnější, tím víc brzdí průtok vody kávou.

Tip: Čerstvá káva víc brzdí průtok vody kávou, než starší káva. Této vlastnosti se dá využít při nastavování extrakce automatických espresso přístrojů. Pokud ano, musíte mít hrubější mletí , než je na standardní espresso. Je to z důvodu, abyste si neucpali přetlakové sítko. U espressa se nastavuje hrubost v kombinaci s množstvím kávy tak, abyste docílili správné extrakce.


Zatímco u domácích způsobů přípravy kávy , při kterých se káva nejprve spaří vodou a pak se louhuje potřebujete kávu umletou hrubě a navíc může mít její mletí drobné odchylky, při přípravě espressa je potřeba, ab bylo mletí jemné a velmi přesné, protože hrubost kávy musí odpovídat průtoku kávy z kávovaru. Každý způsob přípravy kávy si vyžaduje jinou hrubost mletí , a právě o hrubosti mletí kávy je tento článek. Všeobecným základem je, že čím delší extrakce kávy , tím hrubší mletí je potřeba. Velmi jemně namletá káva se hodí na přípravu pravé turecké kávy v džezvě.


Poznáte ji podle toho, že připomíná konzistenci hladké mouky. Káva po umletí tvoří hrudky. Jemné mletí je vhodné na espresso.


Pri dlhšom mletí ale stúpa teplota mletej kávy , čo nie je dobré. Namletá káva v umelohmotnej nádobke vždy elektrizuje, preto čakajte neporiadok, keď ho budete používať. Ja osobne by som v tejto cenovej kategórii išiel určite do ručného mlynčeka, ale ak naozaj potrebujete elektrický, tak Krups je za tú cenu dobrá voľba.


Toto množství se pohybuje kolem 8g.

U světlejší kávy kolem 9-10g. Hrubost mletí hraje velkou roli při přípravě espressa. Pokud bude káva moc jemně namletá, espresso bude přeextrahované. Naopak pokud bude moc hrubě pomleté stane se, že espresso podextrahujeme.


Protože při přípravě espressa v domácím kávovaru je příprava kávy velmi rychlá a voda protéká kávou jen asi vteřiny, je třeba použít velmi jemně mletá zrna. Jakou zvolit hrubost mletí kávy Každý milovník kávy si rád připraví lahodný nápoj z čerstvě namletých zrnek. Kromě výchozích podmínek, jako jsou země původu či nadmořská výška, je chuť kávy ovlivněna několika faktory.


Pro přípravu espressa potřebujeme 7-g. Na některých mlýncích lze nastavit přímo gramáž, většinou jsou ale všechny profesionální mlýnky řešeny tak, že nastavujeme dobu mletí (sekundy a desetiny sekund). Obvykle nezvládají udržet stejnou hrubost mletí. Zrna se často v takovém mlýnku přehřejí a spálí. Nameleme si požadovanou gramáž kávy do páky, upěchujeme a zkusíme udělat kávu.


Podle výsledku espressa mlýnek otočíme blíž nebo dál k nulovému bodu. Pomáháme podnikům pozvednout úroveň jejich kávového servisu. Individuální školení pro podniky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения