středa 24. dubna 2019

Gramofon na šelakové desky

Ocelová jehla na gramofon na kliku. Jehla z oceli na šelakové desky. Gramofony novější – elektrické. Během druhé světové války, z důvodu nedostatku šelaku na trhu, americká nahrávací společnost V-Disc začala z PVC lisovat desky se stejnými parametry jako desky šelakové.


Už jste si vybrali svůj vysněný gramofon a nyní si děláte poctivou zásobu vinylových desek?

Pro tyto unikátní kousky je potřeba zařídit perfektní kufřík k uskladnění LP desek. Jelikož GPO gramofony mají luxusní retro design, tento kufřík od stejné značky se vám bude. Výroba šelakové desky ale byla také komplikovaná. Například jeden song se musel nahrávat na desku několiksetkrát, takže si asi dokážete udělat představu, jakou „radost“ z toho museli hudební interpreti mít. Ale poté, co Berliner přišel s metodou kopírování desek (prostřednictvím elektrolytického pokovování a používání matrice) o čtyři roky později.


Velmi pevné, ale křehké gramodesky s nízkou životností a stranovým monofonním záznamem. Tato technologie využívala širší drážky, a proto je třeba na tyto desky používat speciální hroty a gramofony s rychlostí otáček.

Další „fintou“ je nastavení antiskatingu (pokud ho náš gramofon má) na zachovalejší stranu drážky. A samozřejmě automatický „čistič šumu“ - declicker - program, který odstraní lupance. Výrobce udával u standardní desky horní hranici kHz, oblast nad kHz můžeme rozhodně odstranit.


Nabídka Slovanské tance_V. ELAK, VINYL 3a otáček chcete prodat , koupit a investovat pak jste na správné adrese zde vás na rozdíl od Klubu sběratelů šelakových desek nebude nikdo BUZEROVAT a CENZUROVAT. Poloautomat – na konci desky se gramofon vypne nebo se zvedne raménko, případně se raménko gramofonu vrátí do základny. Na vás je tedy pouze zahájení přehrávání a spuštění raménka na desku. Automat – po vložení desky stačí stisknout tlačítko přehrávání a gramofon již vše zařídí za vás.


Jaký koupit gramofon ,pro staré šelakové desky ? Nějakou značku a kde bych mohla sehnat, třeba v Praze nějaká prodejna? Osazená gramofonem SUPRAPHON model H21. Na deskách je vážná hudba, populární. Poptávám gramofon na staré desky (tzv. šelakové desky ) s rychlostí 78. Ideálně kdyby měl přepínač i na novější rychlosti (není nutností).


Ten gramofon je původně pro staré šelakové i pro nové vinylové desky (třeba i stereo), přenoska by měla mít správně dvouhrotovou chvějku, pro oba typy, přepínaly se tím knoflíkem na ramínku otočením na jednu nebo druhou tečku.

Starý šelak - vše co se otáčí otáček za minutu, je křehké a voní dávnou dobou. Našel jsem samé retroshity, které desky zničí (nebo se zničí jehla). Zde najdete nabídku gramofonových desek, převážně dovezených ze zahraničí. On ten seznam velmi cenných nahrávek existuje, dá se dohledat, ale nijak extrémně dlouhý není. Nebo se všechny desky hrají na jednu jehlu?


Obsahují gramofony už v balení různé jehly pro různé desky ? Můžete se kdyžtak podívat do balení, jestli je tam jehel více? Dvorský – tři starožitné gramofonové šelakové desky Ultraphon ze 30. Poštovné z České republiky na Slovensko EUR.


STAROŽITNÝ KUFŘÍKOVÝ GRAMOFON NA ŠELAKOVÉ DESKY PEHPHONE 80. Aukce 3Kč s dopravou 4Kč.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения