pondělí 1. dubna 2019

Kardamom čaj

Kardamom čaj

KARDAMOM ZAČIN I ČAJ UPOTREBA. Glavni je sastojak mešavina koje se u arapskoj kuhinji koristi za poboljšanje ukusa jela, dok se u indijskoj i ajurvedskoj medicini primenjuje za ublažavanje stomačnih tegoba i upalnih procesa, ali i za izbacivanje otrovnih. Ovo je jedan od najstarijih začina, a ujedno i najskuplji, odmah nakon šafrana i vanilije.


Kardamom čaj

Výtečný je i při dochucování pečeného ovoce, kompotů a různých ovocných salátů. Nebojme se jím okořenit i čaj nebo kávu, přidá těmto nápojům velmi příjemné aroma a navíc zlepší jejich účinek na trávení. Jako téměř každé koření, i kardamom byl od pradávných dob používán také jako léčivo. Kolik stojí kvalitní kardamom. Vzhledem k tomu, že se kardamom pěstuje jen v některých částech světa, odpovídá tomu i jeho cena.


Ta se odvíjí také od toho, odkud je kardamom dovezený a jak vysoká je jeho kvalita. V našich supermarketech seženete 50g balení kardamomu za přibližně Kč. Pokud ale zapátráte po. Bitno je napomenuti da čaj od kardamoma ubrzava metabolizam, sagoreva višak masti, i samim tim pomaže u rešavanju suvišnih kilograma. Gde kupiti kardamom i kako se čuva.


Z njim se lahko odišavi kava ali čaj. Zdravilni učinki kardamoma. Najviše se koristi u indijskoj kuhinji za pripremu začinske mješavine i jela kao što su curry, pilava, sladoledi od pistacija i badema.


Kako biste uopće koristili kardamom za slana jela, preporučujemo da sjemenke lagano popečete na tavi. Používa sa na ochutenie rôznych jedál a je veľkým prínosom pre naše zdravie. Kardamón zdravé a vzácne korenie3. Osim što je katalizator za romanse, kardamom posjeduje i ljekovita svojstva.


Kardamom čaj

Upotrebljava se sirov, u obliku tinkture, kao eterično ulje ili čaj. U izvorima se najčešće navodi ljekovito djelovanje na probavni sustav. Ekstrakt kardamoma sadrži hlapive. Semena kardamomu s medem zlepšují kvalitu zraku. Jak s ním naložit v kuchyni?


Historikové se dodnes nemohou shodnout, kdy přesně lidstvo objevilo kardamom. Existuje celá řada teorií, z nichž například jedna předpokládá, že se vyskytoval již ve visutých zahradách královny Semiramidy. Ať to bylo, jak to bylo, kardamom si i dnes zaslouží naší pozornosti, a to nejen kvůli své.


Kardamom čaj

Osim zanimljivog okusa, kardamom ima ljekovita svojsta. Umirujuće djeluje na probavni sustav, smanjuje probleme s napuhavanjem, žgaravicom i mučninom. Ako želite jači okus kardamoma, stavite ga u hladnu vodu i kuhajte nekoliko minuta. Ovaj jak miris dolazi iz ulja prisutnih u semenu ovog začina. Kažu da zdravstvene prednosti kardamoma dolaze iz ovih ulja koja uključuju terpinine, borneol, eukaliptol, kamfor i limonen.


Kako se koristi kardamom začin kao lek. Aromatični kardamom začin još se od davnina koristi u narodnoj medicini, a naročito je zastupljen u ajurvedi, tj. Koristi se sirov, u obliku tinkture, kao eterično ulje ili se pravi kardamom čaj. On važi za najboljeg saveznika u. No vrlo se brzo proširio po cijelom svijetu: Šveđani ga stavljaju u puding od jabuka, a Norvežani u hamburger i kobasice!


Připravte si nápoj z jedné lžičky kardamomových semínek, několika hřebíčku, trochy skořice a zázvoru.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения