pátek 5. července 2019

Kde skladovat cibuli

Vyplatí se vám, nechat cibuli několik dni vysychat na slunci. Teprve potom přeneste cibule na chladné a tmavé místo, kde je sucho. Nemusíte se bát, že cibule zmrzne.


Rozhodně ji ale nedávejte do mrazáku ani do lednice. Nejlepší možností, jak cibuli skladovat , je tmavý sklep nebo spíž. Až cibuli sklidíte, rozložte ji na dobře větraném místě, aby slupka oschla a ztvrdla. Sušte cibule na místě, kde na ni nebude působit sluneční světlo ani vlhkost.


Slunce může negativně ovlivnit chuť cibule, která pak bude hořká. K vázání budete potřebovat dostatečně dlouhý a pevný provázek. Poté si připravte čtyři větší cibule, které postavíte vedle sebe. Udělejte na konci pořádný uzel a svazek zavěste například na verandu na hřebík.


Pokud jste cibuli sklízeli sami, klidně ji nechte několik dní položenou na záhoně, samozřejmě pokud neprší. Cibuli nechte řádně proschnout. Jestli tuto možnost nemáte, nebo jestli jste si cibuli koupili, naskládejte ji na dno obrácených plastových bedýnek s děravým dnem.


Velkou sklizenou cibuli použijeme v zimě hlavně do zabíjaček. Nechte ji několik dní větrat na čerstvém. Přidáváme ji všude tam, kde nám chutná a kde je jí třeba!


Koncem řijna chystáme cibuli k uskladnění. Neskladujte plody, které jsou chyceny plísní - ty vyřaďte. Když nemáte možnost či místo, kde skladovat cibuli zavěšenou, nebo se vám jen nechce ji vázat, zaschlou nať ukrouťte a ušpiněnou vrchní slupku opatrně odstraňte. Jakkoliv poškozené hlízy bez milosti vyřaďte a rychle je spotřebujte.


Ke skladování nejsou vhodné. Uložte jen ty pevné a tvrdé. Ty skladujte v temnu v. I vám se už zřejmě stalo, že vám doma ve spíži začal klíčit česnek nebo vám změkla cibule, případně úplně shnila. Môžeme ho aj hneď zväzkovať (zapliesť do vrkoča), uviazať motúzom a sušiť zavesený.


Vo zväzku (vrkoči) by nemalo byť viac ako ks hlávok, lebo potom sa dosúša veľmi pomaly. Nie je vhodné sušiť zväzky tesne pod strešným hrebeňom, kde sú vysoké teploty, hlávky sa tu doslova uvaria. Ako podstavec dobré poslúži aj. Její chuťové vlastnosti nabídnou mnoho variant, chuť i vůně se mění se stupněm tepelné úpravy, a to od štiplavé a výrazné až po zcela sladkou, karamelovou.


Víte, kde uložit česnek či rajčata? Přinesete tašky s nákupem a už automaticky, bezmyšlenkovitě vše rychle vybalujete a ukládáte na místa, která jste jednotlivým potravinám kdysi dávno vyhradili. Jestli máte starší dům s půdou, můžete úrodu zavěsit na trámy v sítích, kde vydrží delší dobu tvrdá a zdravá. Až udeří opravdové mrazy, přesvědčte se, že cibule nemůže na místě, kde ji.


Nejvhodnějším místem k uskladnění šalotky jsou větrané půdy. I když se šalotka výborně uskladňuje, nesmí se skladovat v pytlích nebo na velkých hromadách, ale na lískách. Slabší mrazy uskladněné šalotce neškodí. Drobné cibulky, které zahradnické a semenářské firmy vypěstovaly v minulém roce, jsou nyní k dispozici všem zahrádkářům.


Ale pěstování ze sazečky je mnohem rychlejší, sklizně čerstvé cibule se dočkáte dříve. Než cibuli uskladníte, musí být důkladně suchá. Dejte ji třeba na síto, kde běžně sušíte houby, a obracejte ji, aby proschla ze všech stran. Když ji vezmete do ruky, slupky by měly šustit, drolit se nebo odlupovat.


Skladujte ji na tmavém, chladném a suchém místě. Dobře se hodí dřevěné bedýnky nebo plastové. Pěstování sazenic cibule má mnoho výho a dokonce i výsadba materiálu ze semen je hračka.


Vzhledem k tomu, že je důležité zachovat cibulové soupravy až do příštího jara, v zimě, čeká na to spousta potíží: od hnijících a mrazivých až po vysychání a časné klíčení. Na záhon si pro cibuli na vaření vyběhnete už koncem června, sklízet na zimu ji budete na přelomu července a srpna. Musíte ji pak nechat dobře usušit. A skladovat na suchém místě.


Nezoufejte, stačí větší, dostatečně hluboký truhlík a vypětujete ji i tam. A které zajímavé odrůdy se pěstují již po staletí? Keďže je cibuľa pri zlých podmienkach na skladovanie náchylná na klíčenie, musíme byť pri sušení veľmi opatrný. Preto ju treba dôkladne vytriediť. Vznikne ozdobná kytice,která uděla ozdobu v kuchyni,také jej můžeme nechat na kuchynské lince v kuchyni, kde se vaří.


Takto uložený česnek vydrží i do příšti sklizně. Jak ji pěstovat a množit?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения