pondělí 28. října 2019

Spodní kvašení piva

Spodní kvašení piva

Vyšší teplota kvašení způsobuje větší květnatost výsledného piva. Svrchní piva jsou chuťově pestrá a často v nich najdete i exotické vůně (hřebíček, banán, grep, atp.) přesto, že jste nic takového do piva nepřidali. To vše způsobuje svrchní kvašení. A nakonec existuje i mnoho případů mezi, jako je například kvašení piva California Common, které obvykle využívá spodní kvasinky za teplot kolem 18–°C, což už je běžné spíše pro svrchní kvašení. Je to tedy svrchní nebo spodní kvašení ? Inu, já budu tvrdit, že je to tak trochu obojí.


Spodní kvašení piva

Tak to ale bývá, mnohé. Spodní kvašení mého domácího piva po prvním sebrání kvasné deky hodin po naočkování kvasnicemi. Ve spilce to bublá jako na plynovým vařiči. Styl spodního kvašení zahrnuje všechna spodně kvašená piva za pomocí spodních kvasnic rodu Saccharomyces uvarum.


Mezi spodně kvašená piva spadá většina světové produkce, mimo jiné i ležák českého typu — Pilsner. Patří sem ale také například Dortmunder, Bock, Marzen a další piva s. Weltenburger Kloster Asam Bock Aecht Schlenkerla Fastenbier Hummel-Bräu Räucherator Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock Weihenstephaner Korbinian Põhjala Talveöö Třebonice Mamba 14° Solipiwko Baltic Abyss Smuttynose Baltic Porter. Pivní styl nám pomůže v orientaci s výběrem piva - definuje parametry a vlastnosti jaké by mělo dané pivo mít. Pivní styl nám dopředu řekne: druh kvašení , výrobní ingredience a technologické postupy, míru zabarvení, senzorické vlastnosti (barva, chuť, vůně, hořkost), sílu - obsah EPM, množství alkoholu a také třeba zemi původu a historii vzniku stylu. Různou kombinací těchto počinů je možno vytvořiti, teoreticky vzato, ovšem bez prokvašení, výstředních druhů piva.


A to sice piva svrchně a spodně kvašená. Piva se dále dělí na piva výčepní (8°–199°), ležáky (v rozmezí 11°–199°) a speciální (nad 199°) a také podle způsobu kvašení na svrchně, spodně a spontánně kvašená piva. Nejtypičtější druhy v Česku jsou spodně kvašená piva výčepní a ležáky.


V českých zemích se však podkvasná piva vyráběla vždy, i když jen v nepatrném množství. Samec a pivo, které se nazývalo Popeněžní. Pro spodní kvašení se používají kvasinky, které po dokončení klesají na dno.


Pro svou činnost potřebují teploty kolem °C. Oproti svrchním nezanechávají v pivu tolik ovocných i jiných chutí. Fermentace piva pomocí spodních kvasnic probíhá při teplotách mezi ° C a ° C. Na rozdíl od kvasnic pro svrchní kvašení se kvasinky, které se používají spodní fermentaci, usadí po ukončení fermentačního procesu na dno nádrže.


Typickými značkami piva na bázi spodních kvasnic jsou ležáky a Pilsner. Při hlavním kvašení vytváří na hladině piva tzv. U spodních kvasnic je vhodné z deky sbírat vynešené kaly, aby se do piva nepropadly. Kvašení probíhá v rozmezí teplot 6-12°C.


Díky tomu spodní kvasinky vytváří čistější chuťový profil a méně esterů. Svrchní kvasinky se vzhledem k jejich pracovní teplotě lépe hodí pro začínající. Od té doby je známé i spodní kvašení za nízkých teplot, které bylo možné stabilně dosahovat právě díky chladírenství. Svrchní kvašení piva bylo používáno jako jediný řízený proces kvašení až do 19. Jak si vybrat správnou fermentační nádrž.


Kolik by mělo domácí pivo kvasit. Tato doba je závislá na teplotě, ve které máme umístěnou kvasnou nádobu. Při kvašení se na povrchu mladiny vytvoří hustá pěna tzv.


U standardních výčepních piv probíhá hlavní kvašení dnů, u speciálních piv až dnů. Svrchní a spodní kvašení. Kvasnice se odčerpávají od dna. Domácí vaření piva , aneb jak na to. Milí pivní přátelé, Dnes si trochu povíme o domácím vaření piva.


Jako pivní fanatik jsem si před několika měsíci řekl, že bez toho, abych si zkusil svojí první várku, bude mé pivní fantazírování, filosofování a psaní stále jakoby nedotažené. V dnešní době jsou tato piva nejvíce rozšířena v Belgii, v. Ve vůni a chuti piva dominuje ananas, meruňky a trocha melounu, ale celkově je profil piva i díky použití belgických kvasnic, britského sladu a také trochy koření složitější a jistě v něm každý, kdo ochutná, nalezne i jiné ovocné prvky, které tvoří onu komplexní chuť naší nové IPA Blond. Spodní všeobecně pro ležáky a piva tzv, plzeňského typu. Pale Ale, IPA,Stout atd.


Podskupinou svrchních jsou ještě kvasinky pro pšeničná piva. Záleží jaká piva preferujete a jaké teplotní podmínky umíte dosáhnout pro kvašení a ležení piva.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения