pondělí 21. října 2019

Obsah kofeinu v kávě arabica

Oba druhy se liší způsobem pěstování, tvarem zrnek, chutí i obsahem kofeinu. Obsah kofeinu : nižší vs. V kávě můžete na základě mnoha faktorů objevovat různé chuťové podtóny: od chuti čokolády, až po podtóny grapefruitu. Oproti robustě je to zhruba poloviční podíl, neboť zrna robusty v sobě obsahují až kofeinu.


V šálku kávy připravené z Carte noire bude mg, v šálku Jihlavanky mg kofeinu. Arabika má méně kofeinu.

Je to dáno druhem použité kávy. Jemnější a dražší arabica má totiž zhruba poloviční obsah kofeinu. Ta totiž obsahuje oproti arabice více než dvojnásobné množství kofeinu a téměř dvojnásobek látek, souhrnně nazývaných antioxidanty. Maximálna denná dávka kofeínu by mala byť medzi 1až 2mg, čo je až správne urobených espresso káv z odrody arabica (robusta má 2x až 3x väčšie množstvo kofeínu). Pre výpočet životu nebezpečného množstva kofeínu sa používa vzorec, ktorý zohľadňuje váhu jedinca.


Kofeín je jednoducho droga, pretože sa v tele mení na rôzne, ale veľmi podobné molekuly. Pri spracovaní kofeínu v pečeni sa vytvárajú látky s tromi rôznymi účinkami na organizmus. Ide konkrétne o látky teobromin, paraxantin a teofylin.


Zjednodušeně řečeno, čím déle kávu připravujeme, tím více kofeinu v ní je.

Jednoznačně vede káva připravovaná v džezvě a hned za ní mnohými podceňovaná filtrovaná káva. Káva z kafetiéry (stejně jako český „turek“) obsahuje kofeinu méně, ale je v ní více terpenu, který zvyšuje hladinu „zlého“ cholesterolu v krvi. Protože na tomto webu se většina informací točí kolem espressa, budeme ho brát jako výchozí bod všech výpočtů a tvrzení. Po přepočtu hodnot převzatých z výzkumu Laury Juliano a Rolanda Griffithse ¹ se dá množství kofeinu v různých nápojích snadno srovnat s množstvím kofeinu v jednom espressu udělaném z arabiky (robusta má 2× tolik kofeinu ). V testu se analyzovalo a ochutnávalo vzorků instantních káv z českých marketů a jedna z německého obchodu. Nejslabším vzorkem v testu byla káva Mokate Classic Everyday z Polska, která získala známku 49.


Nicméně na kávě typu robusta není nic špatného, pokud je správně označena. Zrna kávovníku arabského (arabika) mají v sobě až kofeinu. Ovlivňuje obsah kofeinu druh kávy? Ve světě se pěstují hlavní druhy kávy - arabica a robusta. Rozdíly mezi těmito druhy nebudeme rozebírat tady.


Podívame se však, kolik obsahují kofeinu. Káva arabica , která je chuťově atraktivnější, obsahuje 2-3x méně kofeinu než káva robusta. Kávová zrna obsahují desítky organických látek o jejichž fysiologických účincích víme pramálo. Káva s vyváženou chutí a tóny karamelu, čokolády a opečeného chleba, s jemně kv.


Množství kofeinového espressa, které obsahuje, je snadné podceňovat. Ano, výstřel espressa je malý.

Ale tento 1-uncový snímek espressa má asi polovinu obsahu kofeinu v 8-unci šálku kávy. Espresso a káva jsou dvě různé věci. Pokud jste pijanem espressa, je velmi snadné dosáhnout limitu kofeinu za den. Druhým známým druhem kávy je Robusta. Tu sice nepředchází podobné renomé jako předcházející odrůdu, i tak si vydobyla na trhu významné postavení.


Může za to hlavně intenzivní hořká chuť a vysoký obsah kofeinu , jež je až dvakrát vyšší než v případě jejího dražšího protějšku. Pak bude latté tou pravou volbou. Podává se ve větším šálku než cappuccino a má i více mléčné pěny – přesněji mikropěny. Jednu z oblíbených variant představuje latté macchiato. Barista nejprve nalije do sklenice napěněné mléko a počká, až se oddělí pěna.


Rovněž i obsahem kofeinu. Pro některé je zace ideální jejich směs, neboli blend.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения