pátek 4. října 2019

Macchiato výslovnost

Použití slova macchiato ve frázi. Slovo macchiato znamená v italštině skvrnitý nebo tečkovaný. Dle klasické školy se jedná o espresso s. Nicméně etiketa dále praví, že není ostuda, když se obsluhy zeptáte na správnou výslovnost některého z jídel v menu. Je to rozhodně lepší, než si sebejistě objednat gnoči (gnocchi se správnou čtou ňoky), brusčetu (bruschetta se čte brusketa) nebo mačiáto na závěr (káva macchiato se čte makyáto).


Výslovnost : Italský odvozený nápoj espresso macchiato je plně poplatný svému názvu. Teplé mléko a krémová mléčná pěna doplňují lahodnou kávu. Potěší všechny gurmány ! Varianta caffè latte, která se připravuje do vysoké sklenice. Skládá se z více než 2ml napěněného mléka, ml espressa a horní vrstvou mléčné pěny. Jako poslední se nalévá espresso, které vytváří na pěně charakteristickou skvrnu.


Není to žádné „expreso“. Expres si objednáte leda tak na poště, zatímco velká káva se spoustou mléka je caffè nebo latte macchiato (druhy kávy podle způsoby přípravy by vydaly na samostatný článek). Proto vždy objednávejte: makijáto! Právě pěna dodává této kávě sladší chuť. Můžete se také setkat s názvy café macchiato nebo espresso macchiato.


A jak se to vlastně správně vyslovuje? Správná výslovnost je „makjáto. Přestože tento název pochází z Itálie, neznamená to, že při pokusu o vyslovení jakéhokoli italského slova, které obsahuje písmeno „c“, budeme všude cpát naše česko-italské „č“. Připravíme klasické espresso a nakonec do všudypřítomné cremy na vrchu nápoje vložíme kapku mléčné pěny. Macchiato „Dám si jedno laté mačiáto, prosím.


Někteří baristé přidávají více pěny, nebo dokonce mikropěny, a vršek nápoje dozdobí technikou latte art. To pravé pro milovníky espressa s kapkou mléka! Cappuccino – Nápoj o objemu 1až 1ml. Skládá se z espressa, mléka a našlehané mléčné mikropěny o teplotě 55–°C.


Espresso macchiato – Espresso s troškou mléčné mikropěny v šálku o objemu až ml. Caffé latte macchiatto je nápoj, který se připravuje z našlehaného mléka a silného espressa. Suroviny jsou stejné jako u přípravy cappuccina, pouze se liší způsobem přípravy.


V nerezové konvičce se našlehá studené mléko do mléčné pěny, za pomoci páry. Teplota by nikdy neměla přesáhnout 70°C. Tradiční aromatický vyzrálý sýr známý jako parmezán.


Italové písmena „gia“ vyslovují jako „dža“. Aglio e olio spaghetti je „aljo e oljo“ Tohle je tradiční italský pokrm, jehož hlavní složkou jsou špagety, jak už sám název napovídá, a olivový olej. Fill Your Cart With Color today! Free Shipping Available.


Find great deals on eBay for macchiato.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения