středa 15. března 2017

Kardamom účinky

Historikové se dodnes nemohou shodnout, kdy přesně lidstvo objevilo kardamom. Existuje celá řada teorií, z nichž například jedna předpokládá, že se vyskytoval již ve visutých zahradách královny Semiramidy. Kardamom a jeho účinky.


Kardamom účinky

Ať to bylo, jak to bylo, kardamom si i dnes zaslouží naší pozornosti, a to nejen kvůli své. Môže pomôcť telu vytvárať spojivové tkanivo, kosti a pohlavné hormóny. Dále ho můžete použít při virových a bakteriálních onemocněních, při zánětech nebo ledvinových a žlučníkových kamenech. Oba rody jsou původem z Indie (největší producent až do konce 20. století), Pákistánu, Bangladéše, Bhútánu, Indonésie a Nepálu. Pro milovníky sladkého – kardamom dokáže eliminovat negativní účinky sladkostí na lidské tělo a snižuje míru překyselení.


Afrodiziakum – obyvatelé starověkého Egypta využívali kardamom ke zvýšení svého libida. Dýchací cesty – kardamom funguje jako prevence astmatu, zápalu plic a dalších onemocnění dýchacích. Používa sa na ochutenie rôznych jedál a je veľkým prínosom pre naše zdravie. Ocení ho zejména pacienti trpící pálením žáhy, ale má i močopudný a protizánětlivý účinek.


Pokud si neumíte odepřít sladké, užíváním kardamomu alespoň snížíte negativní účinky , které mají sladkosti na váš. Do dalších zemí světa se dostal až v době antiky, kdy byl dovezen do Egypta, Řecka a Říma. Nejvíce se využíval k dochucení rýže a masa. Nyní patří mezi jedno z nejdražších (konkrétně třetí nejdražší) dovážených koření u nás.


Rozeznáváme pravý zelený a nepálský hnědý. Právě pravý kardamom je tím žádanějším, protože nepálský obsahuje mnohem méně účinných látek a používá se pouze jako náhrada. Je jednou z hlavních složek kořenící směsi Garam Masala. Co si mnoho lidí neuvědomuje je to, že kardamom má také léčivé účinky.


Kardamom účinky

Léčivé účinky kardamomu. Stejně jako téměř každé koření i kardamom byl od pradávných dob používán také jako léčivo. Dnešní věda potvrdila, že jeho účinné látky uvolňují křeče v trávicím systému, chrání žaludeční sliznici, podporují nervovou soustavu a účinkují mírně močopudně. Bohaté využitie má v potravinárstve, medicíne, ale aj v tabakovom priemysle a pri výrobe likérov a parfumov. Všeobecný názov Bylina je Choto elaichi alebo elaichi (Hindčina) a rastie v pomerne veľkom počte v ázijských krajinách, ako je India.


Ocenia ho najmä pacienti trpiaci pálením záhy, ale má aj močopudný a protizápalový účinok. Ak si neviete odoprieť sladké, užívaním kardamómu aspoň znížite negatívne účinky , ktoré majú sladkosti na váš organizmus. V následujících řádcích se zaměříme na to, odkud toto koření pochází, jaké má účinky na lidské zdraví a nezapomeneme ani na konkrétní kuchyňské využití. Než se podíváme na původ kardamomu, zaměříme se lehce na správnost samotného názvu. Výraz kardamom je všeobecně považován za nesprávný.


Kontraindikace a vedlejší účinky. Při žlučových kamenech lze kardamom užívat pouze po konzultaci s lékařem. Vedlejší účinky nejsou známy. Rovnako pôsobí močopudne, vďaka čomu napomáha telu zbavovať sa nadbytočnej vody.


Pozitívne tak ovplyvňuje aj činnosť močovej sústavy. Právě kardamom dokáže zajistit, že vám nic nebude ležet v žaludku. Používají se plody či mletá semena tropické byliny zvané kardamovník obecný. Je znám rovněž pro své afrodiziakální vlastnosti.


Také napomáhá soustředění, působí proti únavě a nervovému vyčerpání. Aromaterapeutické účinky : Olej je známý pro své antiseptické, sekretolytické, prokrvující a dezinfekční účinky. Ve farmacii se používá proti kolikám trávicího traktu, na zmírnění plynatosti a žaludeční nevolnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения