pátek 17. srpna 2018

Etiketa v restauraci

Spousta pracovních schůzek, přátelských srazů i romantických chvilek se odehrává v restauracích. U dobrého jídla a pití se tvoří ty nejlepší vztahy… Tato základní kostka etických pravidel, kterou přinášíme, vám pomůže v tomto prostředí dobře zapůsobit. Začneme pěkně od začátku, tedy od vstupu. Dveře, pokud zde není portýr, otevírá společensky níže. Pro větší názornost si dnes vybereme restauraci tzv.


Věřte, že v restauraci nižší kategorie se nižším nárokům přizpůsobíte znáze, než naopak. Vždy je dobré si o restauraci , kam míříme, něco zjistit. Podle toho se i oblékáme. Do luxusnější restaurace, obzvláště večer, se pro pána hodí. Nad etiketou většina lidí mávne rukou.


Základní pravidla stolování by měl však ovládat každý, kdo si nechce v lepší restauraci uříznout ostudu. Udělejte si kvíz a zjistěte, jak jste na tom právě vy. V minulém díle, jsme vám představili, co je to etiketa a proč byste měli ovládat alespoň její základy. V dnešním díle se podíváme, jak se chovat u stolu a nevzbudit tak podezření, že jste ve společnosti omylem.


Pravidla stolování a společenského chování v restauraci jsou kapitola sama pro sebe a pro mnohé muže je. Dopřejte si zážitek z čtyřchodové večeře v jedné z nejlepších restaurací ve městě. Etiketa u stolu je interaktivní a zábavné vzdělávání, spousta komentářů k jednotlivým situacím, pokrmům a nápojům. V dalším díle o etiketě stolování se zaměříme na to, čemu by se možná někteří rádi vyhnuli – a to je placení.


Podíváme se také na to, v jaké výši se dává spropitné nebo si zodpovíme ožehavou otázku – kdo to všechno zaplatí (muž, či žena?). Chování v restauraci Vstupem do pohostinství, kavárny, restaurace a obdobných podniků služeb veřejností, vstupuje člověk zároveň do poněkud složitějších společenských vztahů a kontaktů, Nevystačí už jen se základními pravidly slušného chování, je třeba, aby znal alespoň nejdůležitější normy tohoto druhu mezilidské komunikace. Do restaurace vstupuje první muž (ano je to tak, i když všude jinde má ve dveřích přednost žena). Důvodem je ochrana ženy před situací uvnitř restaurace. Je to úcta, i číšník vás jistě pozdravil.


Při usedání odsune muž ženě židli od stolu a pak ji přisune tak, aby mohla usednout. V případě, že ke stolu uvádí číšník, přebírá tuto povinnost on ve své roli zástupce hostitele. Pokud si nejste jisti, pozorně sledujte personál: pomocný číšník vám bude nalévat vodu do. Zásadní vliv na to, jak se v restauraci budete cítit, má právě personál.


Pojďme si společně projít pravidla, kterými by se měl řídit každý číšník, nejen ten, jenž obsluhuje v lepším podniku. Pokud v restauraci dostaneš pokrm, ke kterému je jako příloha chléb, je třeba si dávat pozor na to, abys rovnou nevzal do ruky jeden krajíc a nezačal z něj s chutí ukusovat. Etiketa hovoří o tom, že chleba bys sice do ruky vzít měl, ale pak bys z něj měl postupně odlamovat kusy, které se ti pohodlně vejdou do úst. Většina z nás nechodí na večeři do luxusních restaurací každý den.


Nicméně čas od času se něco slaví - narozeniny, svátky, promoce. Příbuzných, přátel, sousedů… a jdeme do „lepšího podniku“, v němž by naše chování mělo být podřízeno složitým rituálům, o nichž jsme - pravda - něco slyšeli, které ale zrovna brilantně neovládáme. Etiketa: V restauraci , I když jdeme třeba jen do hospody, jdeme do společnosti. I tady platí určitá pravidla chování. Pravidla etikety v restauraci Znalost pravidel etikety - charakteristický rys vzdělaného a vzdělaného člověka.


Pokud si myslíte, že jste tak byste měli určitě vlastní tajemství restaurant etiketa , Po kampani v takové instituci, a to zejména pokud se jedná o obchodní jednání, vyžaduje dobré vzdělání. Asi každý víte o co jde, když se řekne etiketa. Pokud se Vám však nechtějí číst ty haldy složitě psaných knížek, tak jste na správném místě.


Budeme se snažit postupně v jednotlivých kapitolách ukázat, kdo jako první podává ruku, zdraví, jde do schodů apod. Záleží na počtu chodů, první ale přichází studený předkrm na dezertním talířku, poté polévka v hlubokém talíři nebo bujon v misce na podšálku, teplý předkrm na dalším dezertním talířku, hlavní chod na největším, masovém talíři a nakonec opět dezertní talířek nebo talířek moučníkový. Pokud v průběhu stolování potřebujeme odejít od stolu, ubrousek necháme položený vedle talíře. V opravdu dobré restauraci si obsluha všimne a ubrousek lehce přeskládá.


Při domácím stolování to dělat nemusíte. Vše je snědeno a vypito. Ubrousek ležérně a nenuceně naaranžujeme tak, aby veškeré stopy. Někdy není lehké rozpoznat, kdy host v restauraci již dojedl. Ovšem servírky a číšníci by měli respektovat pravidla obsluhy v restauraci.


Jedno z nich jim ve většině případů napoví, zda hostovi mohou talíř již odnést nebo ještě ne. Je zcela jasné a zároveň je součástí etikety stolování. I pokud si přisedáme v restauraci ke někomu ke stolu, není nutné se představovat. Představování je vhodné při úředních a pracovních jednáních. Pokud někoho na ulici žádáte o radu, taktéž.


Je vhodné se představit, když. V lepších restauracích přináší obsluha malou stoličku na kabelku – umístí ji ženě po pravici. Na číšníka nebo servírku neluskáme prsty.


Párátko na šťourání v zubech v restauraci u stolu v žádném případě nepoužíváme. Zdroj informací: Nová velká kniha etikety, L.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения