středa 19. prosince 2018

Chlebový kvásek

Kvásek promícháme a dokrmíme přidáním vody a 1g žitné mouky. Vše promícháme a necháte přikryté na teplém místě. Nabývá-li hodně na objemu, můžeme jej přendat do větší nádoby. Je již připravený a lze použít, nebo jej opět.


Sklenici přikryjeme prodyšnou tkaninou, např.

V dnešním videu si ukážeme, jak vytvořit věčný kvásek na domácí kváskový chleba, který je ten nejlepší, co znám. Tento kvásek jen budete odebírat a přidáva. Tématické fráze: výroba chlebového kvásku chlebový žitný kvásek recept jak udělat kvásek jak se dělá kvásek na chleba výroba kvasku na chleba chleba z kvásku příprava chlebového kvásku recept na domácí kvásek na chleba kvásek na domácí chléb jak vyrobit kvásek vyroba kvasku na domaci chleb výroba kvásek na.


Jak použít kvásek z lednice: před pečením kvásek vyndáme z lednice, dokrmíme a počkáme, až se probere a zvětší svůj objem. Důkladně promícháme, aby nebyly hrudky, přikryjeme utěrkou a takto. Chuť kvásku by měla být kyselá a vůně naopak příjemná a výrazná – asi jako při kvašení ovoce.


Ovšem ne každému musí kvásek vonět, proto se orientujte spíše podle chuti. Aby měl chleba správnou kyprost, musí těsto kynout.

A aby měl chleba lehce nakyslou chuť, používá se k jeho kypření chlebový kvásek. Sdílejte s ostatními nadšenci chlebový kvásek pomocí mapy PečemPecen, přidat se může opravdu každý. V zásobě jsou i recepty na veškeré domácí pečení.


Používáme žitnou mouku celozrnnou jemně mletou a teplou vodu (dá se použít i chlebová žitná mouka). Množství surovin je uvedeno, aby bylo jasné, jaké mají být poměry mouky a vody, můžete si kvásek udělat z menšího množství mouky. Zakládat kvásek je dobré do aspoň l sklenice! Nezapomínejme na to, že kvásek je živý organismus a byla by škoda o něj přijít, protože nevíme, jak o něj pečovat. Směs si rozmícháme v uzavíratelné sklenici, kterou necháme stát v teple, samozřejmě zatím bez víčka.


Směs začne zhruba po čtyřech dnech kvasit a vznikne malý živý organismus. Podle potřeby se kvásek přikrmuje lžící mouky a trochou vody jednou za tři dny. Pokud budete mít kvásek v lednici, stačí přikrmovat jednou za týden. Při pečení chleba si vždy před druhým kynutím oddělte trochu těsta a dejte do kvásku. Tak budete mít kvásek připravený na další pečení.


Autor: Archiv ireceptar. Tento proces je však dost nevyzpytatelný a hlavně pomalý. Navíc hrozí nebezpečí plísní. Kdysi byl chlebový kvásek běžnou surovinou v mnoha domácnostech.

Chlebové těsto ve spíži. Hospodyně odkládaly z chlebového těsta malý kousek, který sloužil jako „očkovací“ prostředek pro. Pro všechny a hlavně pro babidku je tady ten chlebový kvásek.


Tak ho, babidko, připrav a já za pár dní přidám nějaký ten recept. Tady je můj překlad: Místo s průmyslově vyráběným droždím se chleba peče s kváskem, který využívá. Pekařská terminologie pracuje vždy se slovem kvas, domácí pekaři jej však zdrobňují na kvásek , neb je zpravidla plnohodnotným členem rodiny. Krmení a vhodné životní podmínky.


Krmivo je vlastně hrozně jednoduché: stačí do kvasu přisypávat mouku a přilévat vodu v poměru asi 1:k přisypané mouce. Jmenuji se Pavla Habrnálová a můžete mě najít i na pečempecen fb stránkách. Natočila jsem pro vás video, jak si založit doma svůj kvásek.


Jsem amatér, prosím omluvte kvalitu videa a řeči :-). Předpokládá to, že jsme schopni rámcově odhadnout množství mouky pro zadělání kvásku, a pak je potřeba vyladit poměr mouky a vody tak, aby výsledné těsto mělo hladkou, krémovou konzistenci jako pomazánka, která se dá namazat na chleba. Kvásek je možné připravit jen tak od oka, bez přesného vážení. Pak je všechno v pořádku a kvásek se podaří. Základem krkonošského kysela je chlebový kvásek.


V oblastech Orlických hor, Rýchor, Krkonoš a Jizerských hor (včetně podhůří) se chlebový kvásek běžně prodává (už navážený, někdy v sáčku, někdy v krabičce). K mání je v potravinářských obchodech, v bufetech a pekárnách. V některých městech se kvásek.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения