úterý 11. prosince 2018

Obsahuje špaldová múka lepok

Obsahuje špaldová múka lepok

Naša rada však je, aby si ju každý skúsil otestovať sám na sebe a tak zistil, či špaldová múka pre neho je alebo nie je vhodná. Otázka: Dobry den, celiakiu mam diagnostikovanu uz rokov a snazim sa piect zdrave dobroty no vacsina takychto zdravych kolacikov obsahuje spaldovu muku. Obsahuje špaldová múka lepok ? Môže to byť spôsobené tým, že glutén v špalde má iné zloženie, ako glutén v pšenici. Ze všech obilovin, má právě špalda největší množství bílkovin (až na 100g).


Přestože je špaldová mouka výživnější než bílá mouka, obsahuje lepek. Pokud jste někde četli, že je špalda bezlepková, je to velký omyl. Z čoho vzniká špaldová múka ? Je to prastarý druh nešľachtenej pšenice. Prečo je lepšia pre naše zdravie ako biela múka ? Zrnko prirodzene obsahuje tri časti: jadro, klíčok a otruby.


Celé zrnko či už špaldové, pšeničné, prípadne ražné je. to leave a comment. Výborná cukinka je ked dáte na pár min do olivoveho oleja s provensalskými bylinkami alebo oregano a pomin dať osmahnuť mňamk. Grahamová múka je vlastne biela múka , ktorá je dodatočne upravená, obohatené o mleté otruby, obaly zŕn. Zdravšie múky, ktoré obsahujú lepok , zastúpia bielu pšeničnú klasiku: ide o špaldovú, ovsenú, ražnú, jačmennú alebo kamutovú múku.


Najuniverzálnejšia na pečenie tak sladkostí, ako aj chleba, je špaldová múka. Chlieb zo špaldovej múky je nižší a hustejší. Ako znížiť lepok v špaldovej múke?


Vyšší obsah vlákniny () podporuje. Na druhej strane, súčasné pečivo obsahuje len veľmi málo prírodnej kyseliny mliečnej. Teda, ak vôbec nejakú… Celozrnná múka versus biela múka.


Predtým ako budeme ďalej pokračovať, urobíme si malý test. Prajeme Vám veľa zdravia zo špaldy. Pozor: obsahuje glutén a nie je vhodná pre celiatikov- aj keď niektorí ju tolerujú bez problémov. Jej názov je pšenica špaldová - Triticum spelta L. Podoba je však asi jediné, čo má so pšenicou spoločné.


Dôvodov, prečo po nej siahnuť, je mnoho. Má najviac bielkovín spomedzi všetkých obilnín. Napriek vyššiemu obsahu lepku. Medzi potraviny obsahujúce lepok patrí múka , pšeničný škrob, strúhanka, cestoviny, müsli a všetky druhy pečiva, od sušienok, až po praclíky. Lepok sa ale do veľkého množstva potravín dostáva pri ich spracovaní alebo je do nich pridávaný ako spojivo.


Obsahuje špaldová múka lepok

Lepok je v prvom rade v obilninách sa nachádzajúci komplex proteínov. Jedna z jeho zložiek, gliadín spôsobuje citlivosť na glutén (celiakia, citlivosť na múku), čo vedie k poškodeniu tenkého čreva, môžu sa vyvinúť vážne problémy so vstrebaním živín. Mnohí tvrdia, že je výživnejšia, ľahšie stráviteľnejšia, má menej sacharidov a dokonca obsahuje aj viac bielkovín ako pšenica. Pre ďalších je dostatočným argumentom to, že je vhodná aj pre celiatikov a neobsahuje toxický lepok.


Z hlediska výživové hodnoty je na tom špalda velmi podobně jako pšenice. Nicméně při podrobnějším porovnání. Biomila Ak neobľubujete celozrnnú múku, ale chcete do svojho jedálnička zaradiť niečo nové, vyskúšajte hladkú špaldovú múku. Vysoký obsah lepku v špalde jej dáva vynikajúce pekárenské vlastnosti a pečivo zostáva dlhšie čerstvé a šťavnaté.


Obsahuje špaldová múka lepok

Je namletá iba z čistého zrna, ochudobnená o vitamíny a minerály, ktoré nájdete v pleve a klíčku. Ak môžete, zvoľte radšej celozrnnú.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения