čtvrtek 6. prosince 2018

Žítkovské bohyně divadlo zlín recenze

Režisér a autor dramatizace Dodo Gombár připravil ve zlínském divadle rozsáhlou fresku o životě tzv. Kdybych jen tenkrát tušila, že během tří a půl hodiny trvání inscenaci budu hltavě nasávat magickou atmosféru, otřásat se hnusem při brutálních scénách. Nikdy ve mně představení nezanechalo takový zážitek, jak právě Žítkovské bohyně od Gombára.


Ani jsem nevnímala, že představení je tak dlouhé. Hru jsem musela navštívit ještě jednou, abych to celé zpracovala.

Neskutečný výkon Hany Briešťanské! Nechápu, že nedostala cenu Thálie za tento výkon. Zlínští divadelníci mají k Žítkovským bohyním repekt, nebojí se jich však - Blesk. Dora Idesová o minulosti těchto žen, jako by se dozvídala více o sobě samé. Dora dozvídá o minulosti těchto žen, tím více jako by se dozvídala o sobě samé.


Tereza Dočkalová opět naprosto famózní, velice oceňuji výkon Jakuba Albrechta, opravdu jsem mu to postižení věřila. Pokud chcete v divadle odpočívat a jen se bavit, na Žítkovské bohyně nechoďte, tohle je Divadlo s velkym D. Saturnin Zdeněk Jirotka - Alena Herman.

Ze silných ženských příběhů, které autorka vypráví civilním, takřka dokumentárním jazykem, se režisér Michal Lang pokusil vytvořit citově naléhavou, moderní scénickou baladu. RECENZE : Žítkovské bohyně drásají duši v Městském divadle Brno. I přes tyhle výhrady jsou však Žítkovské bohyně nejenom výborným čtením, ale i pobídkou k cestě do Karpat. Tučkové kniha přes 4stran. Zavírat knihu s touhou vydat se do Hrozenkova, to není málo.


Tady žily, tady chodily, tady o svatojakubské noci nahé sbíraly byliny, tady zaříkávaly. V každém ze zdejších stavení od Lopeníku po Žítkovou. Jsme v pohotovosti a připraveni pružně zareagovat, jakmile se cokoliv změní. Vybrané recenze Kavárna a divadlo Mandala volného Kavárna a divadlo Mandala volného zatím nemá žádné recenze. Předchozí slevy Kavárna a divadl.


Michal Lang příběh rodu výjimečných žen vidí jako velmi temnou historii plnou vášně, magie a osudovosti, v níž ještě zdůraznil politický rozměr celého tématu. Kniha Žítkovské bohyně je dovedně napsané a poutavé čtení, není tedy divu, že se dočkala také divadelní a filmové adaptace. K dispozici je rovněž i audiokniha.


Divadlo se v posledních letech zaměřuje hlavně na kvalitní činohru, upozornilo na sebe i řadou autorských představení a zajímavých novinek: Žítkovské bohyně , satira Ovčáček čtveráček a její volné pokračování Ovčáček miláček, které zaznamenaly velký ohlas a jejich derniéry přenášela v přímém přenosu. Režiséru Michalu Langovi se obdivuhodně podařilo zhutnit děj románu Žítkovské bohyně a do hlavní role obsadil Terezu Dočkalovou. Dočkalovou chybí jen přehlednost Přehled fotografií.

Měla jsem pocit, jako bych tam už někdy byla a že se tam zas musím vrátit. Palmovka zahájila sezonu. Blížila se dovolená v Beskydech, takže jsem do plánu pro celou rodinu vpasovala i Žítkovou. Stálo to za to, protože jsem se dostala do domu poslední z žítkovských vědem Irmy Gabrhelové.


Uměly pomocí bylinek vyléčit nemoc těla i duše, zařídit lásku vysněného partnera či vyčíst budoucnost z odlitého vosku. Bílých Karpat, nadané až nadpřirozenými schopnostmi. Tyto ženy, jež si své umění (tzv. bohování) po staletí předávaly z matky na dceru a jejichž osudy.


Doposud si v něm lidé uchovávají osobitý životní styl, který se vůbec nepodobá městskému. Městské divadlo Zlín : Žítkovské bohyně Nedaleký region Moravské Kopanice na pomezí Česka a Slovenska má svá dramatická tajemství. Nejen Žítkovské bohyně ovšem budou představením napsaným a zdramatizovaným přímo pro zlínský soubor.


Novou hrou bude například komedie Hrabě Monte Carlo, ve které bude diváky bavit mimo jiné i živá hudba se skutečným dýdžejem na scéně.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения