úterý 2. srpna 2016

Bylinkové sirupy za studena

Základním pravidlem je znát postupy přípravy. U některých rostlin můžeme bez obav připravovat sirupy horkou cestou, ale jiné je třeba dělat výhradně za studena. Týká se to zejména rostlin a bylin, ve kterých jsou obsaženy látky citlivé na teplo.


Bylinné sirupy mají v oblibě zejména děti. Jsou to vlastně léčivky a výluhy z léčivek zakonzervované cukrem nebo medem. Jinými slovy šťáva, nálev (odvar) nebo tinktura z léčivek se zahustí cukrem a zahřeje.

RŮZNÉ RECEPTY NA BYLINNÉ SIRUPY V TOMTO WEBU JSOU ZDE. Způsoby výroby bylinných sirupů:1. Jedinou výjimkou je sirup dělaný zastudena prokládáním bylin a. Pokud tedy netrváte na dlouhodobém uskladnění a sirup spotřebujete za jedinou sezonu, zkuste si například z citrusových plodů a čerstvě vyrašených bylinek vytvořit skvělý léčivý sirup metodou za studena.


Překvapí vás jeho jednoduchá výroba i skvělá chuť. Tímto způsobem si vyrobíte i sirupy určené například pro. Se sirupy určitě už nějaké zkušenosti máte, ale my vám přinášíme výrobu za studena , ze které není tak vysoký výtěžek, ale na druhou stranu v sirupu touto citlivou metodou nezničíte.


ARONIOVÝ SIRUP ( za studena ) Plody arónie by se daly svým vzhledem přirovnat kříženci borůvek, brusinek a bezinek.

Vysoký obsah tříslovin jim dává natrpklou chuť, kterou ne každý miluje. Chcete-li vyrobit bylinný sirup, je výhodnější rostlinu nevařit, ale sirup vyrábět za studena. Platí to třeba u pampeliškového, sedmikráskového, smrkového či jitrocelového sirupu.


Musím říci, že letos mě moc baví dělat nejrůznější sirupy – smrkový, jedlový, bezový, kopřivový, jitrocelový, jahodový, teď naposledy mátový a mám pocit, že s nimi zdaleka nekončím. Každý z nich má jiné léčivé účinky, protože je nevařím, jsou skvělou zásobou zdraví na chladnější měsíce a hlavně všem moc chutnají. Lisujeme za studena , pasterujeme za nízkých teplot. Naše sirupy si tím zachovávají léčivé látky a jsou nejen chutné, ale i zdraví prospěšné.


V našich sirupech nenajdete konzervanty, aromata, zahušťovadla, ani barviva. Duben je na lukách plný žlutých květů krásné a velmi léčivé pampelišky, kterou mnoho lidí používá hlavně na léčbu žlučníku a jater. Tato nenápadná bylinka má však mnoho dalších léčivých účinků a dá se konzumovat na mnoho způsobů. Postup na sirup za studena ☺ Do sklenice postupně vkládáme lístky šalvěje - cukr – lístky šalvěje - cukr a každou vrstvu stlačíme, aby to bylo pěkně napěchované.


Poslední vrstvou ve sklenici je cukr. Plnou sklenici uzavřeme a postavíme na slunné místo, ideálně k oknu a necháme zrát cca týdnů. Většina sirupů, na které narazíte, jsou dochucené cukrem a převařené, takže z nich vymizí velké množství živin. Zkuste pro změnu recepty na přírodní sirupy bez přidaného cukru a vaření, které vyrobíte jednoduše z bylinek, medu a ovoce.


Ak ide navyše o ovocno- bylinkové sirupy , ktoré nemusíte variť, zachovajú si vysokú nutričnú hodnotu. Pri varení sa totiž rýchlejšie uvoľňuje chuť ovocia i byliniek, ale rovnako rýchlo sa strácajú vitamíny a stopové prvky.

Tieto sirupy sa navyše dajú zamraziť a keď ich ozdobíte jednoduchou visačkou s venovaním. Recept, podle kterého se vám Ovocný sirup- za studena zaručeně povede, najdete na Labužník. Podívejte se na fotografie a hodnocení ostatních kuchařů. Chystám se také na bezinkový sirup,jen jsem potřebovala zjistit poměr květů a vody,tímto děkuji autorce za recept Všechny ovocné sirupy dělám za studena a ještě se mi nikdy nezkazily,jelikož přidávám kyselinu sorbovou někdo určitě namítne že je to chemie,ale určitě lepší ,než riskovat že vše vyhodím,to je jen. Domácí výroba sirupů je velice jednoduchá a laciná záležitost, kterou zvládne bez potíží i každý začátečník.


Spousta bylinek, ve kterých potřebujeme zachovat jejich účinky, vytvoří prostřednictvím cukru, působením času a slunce úžasný a lahodný lektvar, který je vhodný pro preventivní používání, i akutní stavy. Já sirupy moc nepiju, ale jednou za čas si dám. Sirupy u nás vyrábí často taťka, nejčastěji bezový nebo rakytníkový (ten je skvělý!).


Ahoj obdivujem tvoje nápady na sirupy a práve som sa rozhodla, že si idem spraviť žihľavový. Všetko som spravila, tak ako píšeš len neviem či to mám nechať lúhovať v chladnej miestnosti, alebo na teplom mieste. Smrkovy sirup za studena recepty, které budete milovat.


Meduňkový cukrový sirup – za studena : Meduňkovou nať před rozkvetením nastříhat na cca 1cm kousíčky a střídavě je ve sklenici prosypávat cukrem. Ukončit vrstvou cukru, uzavřít.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения