úterý 26. prosince 2017

Jura druhohory

Druhohory ôôDruhohory sú érou relatívneho horotvorného pokoja. Vymedzil ich v roku 1James Philips. Podľa prevládajúcich skamenelín a hornín sa druhohory delia na obdobia trias, jura a krieda.


Jura druhohory

Začali sa asi pred 2mil. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Mezozoikum je věkem plazů. První dinosauři a savci se na suché zemi objevili v triasu, kdy rostlinný pokryv tvořily hlavně kapradiny, cykasy a jehličnany. Ve vodách kralovali mořští plazi, mezi bezobratlými byli nejrozšířenější měkkýši.


Podle staré generace geologů tvořily druhohory neboli mezozoikum druhou velkou éru v historii Země. Podľa nálezov horninách bol život v druhohorách. Protože to bylo jakési přechodné údobí, je možné je právem považovat jak za geologický středověk, tak i za středověk ve vývoji života. Po stránce geologické je možné druhohory dobře vymezit.


Dělí se na tři periody (od nejstarší): trias, jura a křída, které trvaly přibližně 1milionů let. V juře se šířily mořské záplavy a zatopily tak mnohé oblasti, v Evropě z moře vyčnívaly trosky kaledonského a hercynského pohoří, mezi nimi vznikly četné pánve mělkých moří. Ve střední juře dokonce vniklo moře na území Českého masívu, do severních Čech na Moravu a do Polska. Amoniti, rozvoj dinosaurů, ryboještěři, první žáby a praptáci. Křída 1Začátek alpinského vrásnění, vznik Atlantského a Indického oceánu, dopad velkého meteoritu.


Jura 2Zaplavení souše mořem. Vymření dinosaurů, počátek krytosemenných rostlin. Zahrnuje periody: trias, juru a křídu. Rozpadem Pangey vznikly základy současných pevninských desek, které se od sebe pomalu vzdalovaly.


Ve svrchním triasu se objevují ještě další typy rostlin, tzv. Spolu s mladšími čtvrtohorami a staršími obdobími, kterými jsou druhohory , prvohory, starohory, prahory a hadaikum. Tyto názvy byly odvozeny od označení hornin používaných. Oppel pak jednotlivá oddělení nazval lias, dogger a malm.


Jedná se o výukovou prezentaci doprovázenou otázkami a úkoly. Prezentace by měla sloužit jako obrazová a textová podpora k výuce HISTORIE ZEMĚ, je zařazena do této kolekce. Obdobia: trias, jura a krieda.


Superkontinent Pangea sa rozpadol na severný kontinent Lauráziu a južný kontinent Gondwanu. Neskôr sa Laurázia aj Gondwana rozpadli vznikol Atlantický oceán, Severná Amerika, Eurázia, Južná Amerika a Afrika. Z juhu Gondwany sa oddelila. Trias 2- 19mil let. Přežívá řada prvohorních reliktů jako stromové přesličky, gigantičtí obojživelníci (např.


Mastodontsaurus), v mořích. Ichthyosaurus (rybí ještěr) je vyhynulým rodem mořského plaza. Jeho fosilní pozůstatky byly objeveny na území dnešní Belgie, Velké Británie, Německa a Švýcarska. Je jedním z nejlépe prostudovaných rodů ichtyosaurů a celé skupině dal také název. Rodové jméno odkazuje na.


Rovnež fauna bezobratlých mela po celé druhohory prechodný ráz. Tehdejší more ovládali hlavonožci, hlavne amoniti a belemniti. Vnitrní schránky belemnitu byly doutníkovite protažené a podryté mekkým masitým telem.


Podle hojného výskytu schránek amonitu se druhohory casto oznacují za též jako vek amonitu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения