středa 11. března 2020

Uchování moštu

Minulý víkend jsme vylisovaly asi 50l jablečného moštu. Nemáte někdo zkušenost, jak ho uchovat co nejdéle, aby nezačal kvasit. Nechci ho vařit, ale jeden kanystr l asi budu muset, tak rychle to nevypijeme. Dobré by bylo to i zmrazit, ale bohužel mám momentálně jen malý mražák u ledničky k dispozici.


Pokud nechceme přijít o výbornou chuť čerstvého moštu , a chceme jej uchovat delší dobu, mošt tedy dáme do lednice, kde vydrží celý týden. Už dříve jsme zkoušeli ho zavařit, ale není to ono. A tak jsem hledal, jak na to jinak.


Nejlepším pomocníkem je elektrický zavařovací hrnec. Máme-li moštu moc, hned po druhém zahřátí ho lijeme do demižonů, zátkujeme, zavoskujeme a šup s nimi opět pod deku. Tento mošt se pak snažíme brzy spotřebovat, což se nám daří, neboť jsme velká rodina. Re: Skladování moštu i já jsem letos experimentoval s pasterizací, zkoušel jsem pasterovat při několika teplotách (od až do °C) rozdílnou dobu (5-min), tak uvidím, co vydrží a jestli mezi tím bude nějaký chuťový rozdíl, pokud bude, nenechám si to pro sebe.


To je pravda, záleží tom, jestli mrazák jede poloprázdný nebo plný. Pokud je v něm místo, pak zmrazení moštu není energeticky náročnnější než tepelná pasterizace, možná naopak. Domácí výroba jablečného moštu. Víte, s čím mají mnozí lidé spojený podzim? Mražení moštu bych bral, chemickou konzervaci taky, ale jen s tepelnou úpravou.


A samozřejmostí je uchování v chladu a tmě. Představíme vám každý z nich podrobně, pěkně krok za krokem. Farmárik pro rodiny s ovocnou zahradou, majitelů menších sadů, farmy, penziony, doporučuje využít systém skladování pasterizovaného moštu v nerezových nádržích s plovoucím víkem, čímž eliminujete náklady na balení šťáv do lahví nebo bag in boxů. Jde o nejšetrnější proces uchování čerstvé šťávy. Při sterilaci nečiřených ovocných šťáv má být dosaženo vnitřní teploty šťávy minimálně °C po dobu minuty výdrže nebo °C po dobu minut výdrže.


Sterilace moštu v obalech. Když jsem byla malá, tak si vzpomínám, že jsem měli opravdu kvanta jablečného moštu a moje mamka ho zavařovala do takových těch klasických sklenic jako jsou na okurky :D a pak jsme jen chodili a odebírali ze sklepa. První způsob uchování jablečného moštu je jeho hluboké zmražení. Do připravených PET lahví nalejeme mošt, ale ne až po okraj (působení mrazu způsobuje roztažnost moštu ) lahve by nám mohli prasknout.


Lahve stačí dát do klasického mrazáku, kde se teplota pohybuje kolem -20C o. Takto uchovaný mošt vydrží 6-12měsíců. Bohemia mošt vzniká zpracováním ovoce a zeleniny, která s výjimkou zázvoru pochází výhradně z České republiky. Uchování jablečného moštu bez sterilace host - xxx.


Drobné ovoce, podobně jako při výrobě dřeně, rozdrtíme v mixéru, drť nasypeme do hrnce, zalijeme větším množstvím vody než při výrobě dřeně a necháme stát v chladničce nejméně dvanáct hodin. Potom směs znovu rozředíme převařenou vodou v poměru hrubé drtě a vody 1:a prolisujeme přes. Rady a návody pro každého a pro každou situaci. Aby vylisovaný mošt vydržel, bude potřeba ho sterilovat. Do zavařovacího hrnce dáme láhve s moštem naplněné po okraj.


Vodu dáme do dvou třetin lahví. Zahřejeme mošt na stupňů. Nečistoty z moštu se vyplaví do vody. Vyjmeme láhve, odlijeme část moštu , aby hladina byla těsně ke zúžení lahve.


Z hlediska uchování moštu jsou sklenice Omnia vhodnějším obalem než láhve uzavírané korkovými zátkami. ZPRACOVÁNÍ MOŠTU : Osobně preferuji zkvašení - na víno u vína, a na přepálení u jablek a hrušek. Vínová tématika má již své vlákno, takže tohle bych zde tedy nerozvíjel. UCHOVÁNÍ MOŠTU : Taky bych si rád nechal poradit.


Pokud se vykašleme na vitámíny a půjde nám jenom o cukr, tak bude nejlepší zpracování asi. Mošt si dělám sám a vydrží mi, dokud ho nevypijeme. Dokud je ve sklepě vyšší teplota, tak nemoštuji,“ vysvětlil Vojtěch Leština. Prozradil ale celý recept na trvanlivost moštu. Zhodnotí vaši úrodu jablek, hrušek.


Provoz bude zahájen koncem srpna. Jablečný mošt konzervuje za. Každou sobotu, po domluvě, ve hod. Zádruha poblíž Myslivecké chaty.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения