úterý 24. března 2020

Zbiroh historie

Oficiální stránky Města Zbiroh. Rozkládá se na východním svahu zámeckého vrchu v oblasti Radečsko-Křivoklátské vrchoviny. Zbiroh leží na rozhraní CHKO Křivoklátsko a brdských lesů. Rozloha města je přibližně km². Mezi vybavení pro občany patří základní škola, mateřská škola, základní umělecká škola, lékárna, zdravotní středisko, pošta, fotbalové hřiště, sokolovna a na náměstí lze najít muzeum, knihovnu, kino a informační centrum mikroregionu Zbirožsko.


Zbiroh (Czech pronunciation: ) is a town in the Plzeň Region of the Czech Republic.

It lies some km (mi) to the east-northeast from the region capital of Plzeň. Zbiroh is also a Municipality with Commissioned Local Authority within the Rokycany Municipality with Extended Competence. Zbiroh vystavěli Sulislavci na buližníkové skále. Buližník – hornina nejen krásná na pohle ale také skvěle odrážející radiové vlny.


Skála je součástí i druhého nádvoří, tedy původního hradního jádra. Chateau hotel Zbiroh je jediným hotelem, kde můžete strávit noc v komnatách, ve kterých pobývali takoví velikáni jako císař Rudolf II. Zikmund nebo osobnosti Alfons Mucha a Ema Destinová a další.


Najdete zde skvělé místo pro prestižní firemní akce a konference, svatby i běžný odpočinek. Vyhledání dle vzdálenosti.

Zadejte do jaké vzdálenosti se mají vyhledat okolní lokality s fotografiemi. Budou nalezeny lokality s fotografiemi nacházející se v okruhu s poloměrem určeným zadanou vzdáleností. Hlavním střediskem v Čechách bylo Podbrdsko, jehož značná část zasahuje právě do Rokycanska. Nejstarším a největším železářským podnikem byly Zbirožské železárny, které vznikly slučováním malých nejstarších. Dnešní zámek vznikl z původního opevněného hradu, který byl založen na počátku 13.


Rod knížat a hrabat Colloredo-Mannsfeld patří už několik století k nejvznešenějším aristokratickým rodinám v zemi. Historie rodu Colloredo-Mannsfeld. Původně durynský, podle jiných autorů švábský, rod Colloredů se vynořil z anonymity dějin už na počátku 11.


Město Zbiroh pro vás spustilo novou aplikaci „V OBRAZE“, která do vašich mobilů přináší aktuální informace z města. Konkrétně se jedná o sekce zprávy, akce, úřední deska a galerie. Po nainstalování stačí zadat název obce, kterou chcete sledovat.


Podle nepotvrzených zpráv se Zbiroh původně jmenoval Zmlaťparoh. Jinak jsou starší dějiny města velmi nudné. Různě se střídali majitelé (například Rudolf II. nebo Lobkovicové), čas od času město vyhořelo nebo přišel hladomor.


Tak přišel Zbiroh o tuto zajímavou stavbu, která byla vytvořena r. Maurský pavilon pro Světovou výstavu v Paříži. Dále zde v minulosti stávala na prvním nádvoří nádherná oranžerie – dnes je zde vyhlídková terasa. Veverka V,Vaník,Lehký J,Dyk,Houška,Vinš J Kočí P,Kotva J,Holeček V,Vinš Z,Hrbek Z,Hubáček,Vajner Holeče.


Muzea a historie a nejlepší tipy na výlet ve Zbirohu a okolí.

Na začátku bylo orientováno spíše na klasickou zahradnickou výrobu – letničky, balkónové rostliny, trvalky a ve sklenících též rychlení cibulovin pro zimní trh. Postupně v sortimentu přibývaly okrasné dřeviny – listnaté i jehličnaté.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения