středa 13. března 2019

Glutamát sodný škodlivost

Glutamát se vyrábí z hydrolyzátu kvasinek, které vyrůstají na škrobových substrátech (např. brambory, cukrová řepa). Z chemického hlediska je L-glutaman sodný krystalem soli kyseliny L-glutamové. Jde o bezbarvý prášek bez vůně, který se vyznačuje lehce masovou chutí.


Je to bezbarvý krystalický prášek bez vůně a mírné masové chuti. Obsahují ho rajčata, parmazán, brambory, houby a mnohé další druhy ovoce a zeleniny.

Tato kyselina je jednou z přirozených aminokyselin, které obsahují živé organismy. Glutaman sodný je z hlediska chemického složení krystalickou formou sodné soli kyseliny L-glutamové. Tvoří ji bezbarvý krystalický prášek bez jakékoli vůně, ovšem s masovou chutí. Právě kvůli této chuti ji potravinářský průmysl. Důležité je, že glutamát sodný je zdrojem významného množství sodíku - podobně jako kuchyňská sůl.


To je jistě rizikové když uvážíme, že současné potraviny jsou lidově řečeno „nabušené sodíkem (tedy především kuchyňskou solí a dalšími druhy aditiv, používanými ve formě jejich sodných solí).

Prostě že se máte glutamátu co možná nejvíce vyhýbat. Jak je to ale s jeho škodlivostí doopravdy a které informace o něm možné ani nevíte? Narazíme-li na obalu výrobku na značku E62 jedná se právě u glutamát sodný. Glutamát sodný je možné najít v produktech jako rajčata, parmazán, brambory, houby a jiné zeleniny a ovoce. Největší výhodou glutamanu je, že dokáže zvýraznit chuť použitých surovin a těch pak může být použito méně a přesto bude pokrm chuťově hodnotný.


Asijští kuchaři tvrdí, že glutamát je pátým členem party chutí. Je zvláště populární v korejské, japonské a čínské kuchyni. Symprove helps to support the gut microbiome and balance gut bacteria. Vzhledem k tomu, že glutamát sodný je neurotransmiter a podílí se v našem těle k přenosu nervových impulsů, panuje podezření, že by jeho konzumace mohla ovlivňovat právě činnost mozku a přemíra jeho používání by mohla působit rozvoj neurologických nemocí, včetně Alzheimerovy choroby, ale i mnohých dalších.


Táto kyselina je jednou z prirodzených aminokyselín, ktoré obsahujú živé organizmy. Tvorí ju bezfarebný kryštalický prášok bez akejkoľvek vône, avšak s mäsovou chuťou. Práve kvôli tejto chuti ju potravinársky. Doba jedová, Anna Strunecká, Jiří Patočka.


Nejde totiž o kyselinu glutamovou, patřící k aminokyselinám, které si tělo umí samo vytvořit. Takisto sa doposiaľ nepotvrdilo, že by práve glutaman sodný vyvolával CRS syndróm. Ak trpíte na glutámatovú intoleranciu (viac nižšie), mali by ste dôkladne sledovať zloženie potravín a glutamátu sa vyhýbať.

Ako sa glutamát sodný metabolizuje? Blendea – silných superpotravin v BIO kvalitě pro podporu vitality, imunity a detoxikace. Je proto obsažen v potravinách s vyšším obsahem bílkovin. Glutamany, nejenom kyselina glutamová a glutaman sodný , ale také glutamát draselný, vápenatý, amonný nebo hořečnatý, se přidávají zejména do dochucovadel. Někteří asijští kuchaři tvrdí, že glutamát je vedle.


Je glutamát škodlivý nebo ne? Glutamát je v asijské kuchyni používán po mnoho staletí a nebyla zde za tu dobu prokázána škodlivost. Glutamát byl celou tu dobu pro asijskou kuchyni získáván přírodní cestou.


Až v posledních sto letech je vyráběn synteticky a tato chemicky získaná látka se pak používá pro dochucování. Ačkoliv je glutaman sodný rizikovou potravinovou přísadou, oficiální instituce a experti došli k závěru, že není nutno výslovně jmenovat glutaman sodný jako ingredienci přítomnou v potravinách. Pokud na seznamu ingrediencí figuruje inosinan nebo guanylan sodný , je vždy přítomen i glutaman sodný , ačkoliv není uveden. Je obsažen v sójových omáčkách i.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения