středa 27. března 2019

Kardamom koření

Oba rody jsou původem z Indie (největší producent až do konce 20. století), Pákistánu, Bangladéše, Bhútánu, Indonésie a Nepálu. Ačkoli mnozí lidé nazývají toto koření „kardamon“, správně se jmenuje „ kardamom “. Ať tak, nebo tak je získáváno ze semen rostlin, které mají svou původní domovinu v jižní a jihovýchodní Asii. Pokud ho chcete použít samostatně, dávkujte ho opatrně.


Kardamom koření

Kardamom je součástí kari koření i garam masaly. Stačí jen malá špetka, protože se jedná o velmi výrazné koření. Umí příjemně pozvednout chuť.


Toto koření má chuť připomínající citrusy a pryskyřici. Kromě toho v něm můžete cítit chladivou, jakoby mátovou příchuť. Kam se kardamom přidává.


Zelený kardamom je jedno z nejdražších koření na světě (v přepočtu na váhu), ale stačí ho jen malé množství k vytvoření chutě. Nejlépe se skladuje uvnitř lusku, protože jakmile. Kardamon je úžasné koření , které má v sobě vitamíny, minerály a jeho účinky na organismus jsou přímo “božské”.


V kuchyních střední Evropy není kardamom zatím příliš známý a využívaný, ovšem v těch orientálních na něj kuchaři vyloženě spoléhají. Jeho zelené lusky jsou plody volně žijících rostlin v deštném pralese. Tobolky kardamomu se používají buď celé, nebo drcené. Jako koření a léčivo byl kardamom znám již starým Řekům a Římanům. U nás je jako samostatné koření méně známý.


Kardamom koření

Největší oblibu měl a dosud má v zemích Orientu, kde je velmi používaným kořením a přidávají ho zde i do čaje a kávy. Podle způsobu zpracování známe kardamom bělený a. Je jednou z hlavních složek kořenící směsi Garam Masala. Co si mnoho lidí neuvědomuje je to, že kardamom má také léčivé účinky. Zvýrazňuje chuť jak sladkého, tak slaného jídla.


Do pečiva, asijské kuchyně. Ve skutečnosti se jedná o sušené a rozemleté nezralé plody rostliny z čeledi zázvorovitých, jejíž lusky obsahují velice aromatická semínka. Užívá se i jako lék nebo jako aromatická složka při výrobě parfémů.


Kardamom koření

Kardamon používá indická kuchyně do zeleninových i masových směsí, nebo při vaření rýže. Arabská kuchyně přidává kardamom do sladkých pokrmů a dochucují s ním kávu a čaj. Kardamonová káva se připravuje semletím kávových zrn s kardamonem a vaří se dohromady. Ve Skandinávii jsou velmi populární kořeněné. Sladce vonící koření používané do pečiva, perníků nebo sušenek.


Arabský svět dochucuje kardamomem kávu a čaj. Indická kuchyně ho používá do omáček a zeleninových směsí. Je to logické, pak, že nové koření mohl zdvojnásobit jako kardamon v receptech. Nové koření nemá teplo kardamom dělá, ale to odpovídá kardamom své expanzivní vůně dobře. Rozeznáváme pravý zelený a nepálský hnědý.


Právě pravý kardamom je tím žádanějším, protože nepálský obsahuje mnohem méně účinných látek a používá se pouze jako náhrada. Pochází z oblasti Indie, Srí Lanky, Číny a Vietnamu. Jde o koření , které je dražší než ostatní. Na rostlině postupně vyrůstají plody, které tvoří tobolky s tmavohnědými semeny. Aromatický prášek z kardamomu je neodmyslitelnou součástí arabských káv.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения