pondělí 19. listopadu 2018

Jak vařit povidla

Mam recept, jak udelat povidla bez míchání. Omyté, vypeckované švestky smícháme s cukrem a octem a necháme do druhého dne odležet. Druhého dne dáme švestky vařit asi na 5-hodiny.


Jak vařit povidla

Záleží na tom, jak hustá povidla chceme. Nejdříve uvedeme do varu a potom vaříme při mírném ohni. Nejdůležitější na tomto receptu je to, že se švestková hmota nesmí míchat! Naši předkové neměli příliš možností, jak podzimní úrodu uchovat na horší časy, ale technologie – dnes bychom mohli říct kondenzace – vaření povidel byla každému dostupná.


A tak se začala vařit povidla. Dnes jsem zkusila udělat povidla z broskví a jsou super, Dost zralé broskve oloupat a nakrájet na menší kousky a nechám rozvařit. Můžete rozmixovat, ale já to nechám jak to je.


Pak přidám ocet a cukru podle chuti a dám péct. Nemusí se extra moc hlídat. Sem tam ke konci pečení promíchat. Upečené dám do sklenic a já pro.


Máte-li švestky rádi, vyrobte si z nich domácí povidla. Domácí povidla jsou velmi snadná na přípravu a velkou výhodou je, že neobsahují žádná „éčka“ a náramně chutnají. Jak uvařit švestková povidla krok po kroku se dozvíte v následujícím videoreceptu od Martiny Láskové. Recept je to bezpracný a totálně dokonalý. Koupíte švestky, dáte do kastrolu, zasypete cukrem, zalijete octem, a můžete jít relaxovat!


Jak vařit povidla

Dobrý den, jsem moc ráda že jsem našla váš recept na povidla , ráda vařím podle starých osvětlených receptů ještě když jsou obohaceny o rady od babiček. Už je vařím den tak snad se povedou, ale potřebovala bych poradit, mám je po celou dobu vařit pod pokličkou a přez noc je dát do ledničky? Jak zahustit povidla recepty, které budete milovat.


Hrušková povidla jsou koncentrovaná jednodruhová ovocná pasta vzniklá rozvařením hrušek a pomalým odpařováním jejich šťávy. Připravujeme je tehdy, když máme k dispozici velké množství hrušek z vlastní zahrádky, a nebo když hrušky získáme zdarma nebo za nízkou cenu. Mají tendenci k připalování, proto je dobré občas průběžně zamíchat.


Pozor na prskající povidla – pálí jako čert. Pokud si vyberete švestky měkké a tmavé, budou se vařit kratší dobu. Na internetu najdete také recepty, kdy se povidla pečou v troubě, bez míchání. Ale z vlastní zkušenosti mohu prohlásit, že.


Netuším , jak poznám, že je čas povidla rozmixovat a že jsou hotová…. Berta: Trochu o konzistenci povidel napoví obrázky v receptu. Před mixováním jsou ještě švestky v tekuté šťávě. Tato povidla jsou skvělá jak hrušková, tak švestková či jablečná.


Je to snad nejjednodušší způsob, jak si je připravit. Hruskova povidla se opravdu povedla, urcite je udelam znovu. Ja jsem delala z polovicn. Skleničky povážeme celofánem a na chvíli je postavíme do trouby, aby se obsah pokryl škraloupem.


Povidla nalijeme do sklenic, směs by měla být hustá. Když do hotových povidel kápneme rum, rozhodně nic nezkazíme, naopak posílíme jejich odolnost proti zkáze. Také je možno vařit povidla zcela bez cukru, ale doba vaření je pak delší.


Jak vařit povidla

Pro tento typ povidel je ideální použít přemrzlé švestky, které obsahují podstatně. Když si vychytáte sladkost a hustotu dle vašeho gusta, tak už nikdy více nebudete chtít vařit jiná povidla. Je to fakticky bezpracné, žádné mnohohodinové postávání u plotny a posilování bicepsů mícháním povidel, žádné.


Tvrdá povidla pokrájet na kostky, přidat kapku vody, ne moc a pomalu vařit na mírném plameni pod pokličkou. Díky té páře povidla časem získají požadovanou hustotu a povolí. Ta „pravá“ povidla jsou vždy bez přidání cukru.


Jestli péct nebo vařit je jedno. U hruškových přidávám nakonec zázvor. Dobré je nechat vyloupané švestky s octem přez noc odležet.


Cukr se přidává, jen pokud je ovoce málo sladké, ale minimálně, na hruškové jsem dávala na kg hrušek.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения