čtvrtek 9. srpna 2018

Pálení keramiky doma

This feature is not available right now. Please try again later. V minulém ABC jsme uveřejnili první část návodu na výrobu keramického hrnku za pomoci hrnčířského kruhu a pece na pálení keramiky.


Kalíšek máme už hotový, dnes si. Já mám zatím jen ty obyčejné, ty musíš. Výroba keramiky bez pálení. Keramické výrobky není nutné vždy vypalovat v keramické peci.


Existují i keramické hlíny pro vypalování v obyčejné mikrovlnné troubě a pak keramické hlíny, které se vůbec nevypalují. Ty se nechávají jen pečlivě vysušit. Tyto výrobky však nelze použít jako užitkové.


Krátký dokument popisující postup pro výrobu keramických nádob. Asi nejstarší možný recept na světě. Přišel na něj už pračlověk a to nejspíše tím že při pálení keramiky se na nádobu dostal nálet z popele a vznikla první glazura na světě. K workshopu s RAKU výpalem jsem přizvala Petra Tomse, který nás provede celým procesem japonské techniky pálení keramiky.


Na workshopu si můžete zakoupit nádoby a následně si je zkusit vypálit živým plamenem v plynové peci. Technologie je při výrobě keramiky mnoho a jistě to platí o technologii výpalu. Pec kterou budu popisovat jsem si pro svou práci zvolil hlavně proto, že svou jednoduchostí vyhovovala touze začínajícího keramika vypalovat dřevem.


VÝPAL KERAMIKY V PILINÁCH Metoda je to jednoduchá, bezpečná a navíc při ní spotřebujete věci, co by jinak asi sotva byly k užitku. Pokud máte doma přebytek pilin, tak tohle je jeden z nejlepších způsobů, jak se jich zbavit. Prvnímu pálení se říká přežah.


Po přežahu přijde na řadu glazování. Glazura je sklovitý prášek rozmíchaný ve vodě. V dnešní době k tématice přistupujeme trošku více …. Hrnek se jednoduše do glazury namočí. Některé druhy keramiky se pálí jen jednou, ale většina výrobků je glazovaných a pálí se dvakrát.


Pigment je surovina, která v příměsi s dalšími substancemi vytvoří barvu (oxidy, barvítka). Přežah je první pálení neglazovaného střepu. Jde o první vysoušecí výpal za. Prodám po domácku dělanou pec na pálení keramiky z šamotových cihel v kovové konstrukci, vnitřní rozměr cca kubíku.


Zahrnuje několik fází, kterými musí výrobky projít, než budou zcela dokončeny a připraveny k převzetí. Nejprve přichází fáze výroby, poté fáze sušení, následuje pálení , glazování a znovu pálení. Jako první si připravíme potřebné množství hlíny, ze které budeme výrobek zhotovovat. Na zem položíme podložku. Jak Baťa koupil dědečkovi paní Markové, zakladateli Tupeské keramiky , elektrickou pec na pálení keramiky v Tupesích v době, kdy Tupesy ještě neměly elektřinu :-) Tak postavil metrový větrný mlýn a začal si sám vyrábět elektřinu.


Rozhovor s paní Věrou Markovou, malérečkou Tupeské keramiky. Paní Marková vyrůstala. Příjemné prostředí, ochotná obsluha, která nám (začátečníkům) vysvětlila, co použít, jak malovat, jak budou barvy po vypálení vypadat atd. Přání mít doma hrnčířský kruh, které bylo spontánním důsledkem točení na kruhu ve skanzenu ve Strážnici, bylo hlavním motorem všech pokusů s keramikou.


La Keramika , Velky Kyr. Nápad je to úžasný, prostředí pěkné, ale nedostatek personálu tento dojem dost kazí. Malování by samo o sobě bylo pěkné.


Ale přišly jsme tam s kamarádkou, bylo plno a na vše tam byla pouze jedna obsluhující paní.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения