Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout. Odborníci na zdravou výživu a hubnutí jednohlasně doporučují konzumaci cereálií – to znamená i konzumaci tmavého, tedy celozrnného pečiva. Pokud nahradíte bílé pečivo celozrnným, uděláte jedině dobře. Při nákupu si však dávejte pozor.
Ne každé „ tmavé “ pečivo je skutečně celozrnné!
Tmavé pečivo rovná se zdravé pečivo. Jeden z nejčastějších dietních omylů. Pokud je chléb třeba žitno-pšeničný, pak si můžete být jisti, že převažuje žitná mouka. Ze zákona musí totiž výrobci uvádět složení sestupně.
Tedy to, co je první, tvoří největší podíl. Základní otázka je, zdali si dám rohlík s… něčím. Je však pečivo při hubnutí správně a nemůže nám nabídnout i něco dobrého?
Není totiž pečivo jako pečivo.
Zní to jako klišé, není jedno jako druhé. V případě pečiva to je bezesporu svatá pravda. Jednoduše můžeme rozdělit pečivo mezi světlé a tmavé. To že dietní nebo zdravý jídelníček by měl obsahovat především celozrnné pečivo je obecně známý fakt. I když kalorie v pečivu se u různých druhů pečiva až tak zásadně neliší, rozhodující je především obsah vlákniny, cukru a dalších látek.
Pozor ale na to, že tmavé pečivo automaticky neznamená celozrnné pečivo. Bílé pečivo ze svého dietního jídelníčku raději vynechte. To znamená, že vás zasytí jen na krátkou dobu a brzy se dostaví hlad.
Všeobecně panuje názor o vhodnosti tmavého pečiva, ale dejte pozor na to, že ne každé tmavé pečivo musí být též celozrnné. Může se totiž jednat o pečivo z pšeničné mouky, které je pouze dobarvené. U pečiva sledujte zejména obsah vitamínů, minerálních látek a vlákniny či.
Tak si tedy dám tmavé pečivo ! Když se nemůže bílé pečivo , tak si tedy vyberu tmavé pečivo ! Ale ne každé tmavé pečivo je vhodné, protože je často dobarvováno karamelem. Takže se jedná opět o špatný výběr. Při hubnutí dostává tělo menší množství stravy a proto je nesmírně důležité, aby tato strava byla bohatá na všechny důležité živiny, neboť na jejich deficit může tělo zareagovat v lepším případě únavou, v horším případě oslabením imunitního systému a následnou nemocí.
Pečivo tedy může být vícezrnné, ale přitom vůbec nemusí být celozrnné! Světlé pečivo přestože je lépe stravitelné, není tak výživné jako pečivo z žitné nebo celozrnné mouky. Grahamové pečivo jméno dostalo po reverendu Sylvestru Grahamovi, který se postavil proti prosívání obilných surovin při výrobě bílé. Patří pečivo na dietní jídelníček?
Nebo by redukční diety neměly pečivo vůbec obsahovat? Jaké pečivo je z pohledu diety nejlepší? Je opravdu bílé pečivo tak špatné nebo je to jen mýtus?
Na tyto otázky se Vám pokusí odpovědět tento článek. Na hubnutí je vhodné, ale myslete na to, že má stále dost sacharidů a vyšší energetickou hodnotu. Začínáte s hubnutím a stojíte před dilematebrambory, nebo rýži.
Nemluvě o přílohách, jež odborníci kolikrát ani přílohami nenazývají – knedlících, hranolcích, kroketách, bramboráčcích. Kdy a jaké přílohy se mohou při dietě jíst a které je lepší vynechat? Vyndáme, rozdělíme asi na kousků a upleteme housky. Toto pečivo je hutnější a nebývá moc nadýchané. Celozrnné pečivo musí obsahovat alespoň celozrnné mouky včetně obalů a klíčků.
Zasytí vás na mnohem delší dobu a je vhodnější při hubnutí. Pokud pečivo obsahuje menší podíl, již se nejedná o celozrnné pečivo. Většinou dopékané pečivo je vícezrnné nebo bílé, celozrnné se v sortimentu obchodů téměř vůbec nevyskytuje. Najdete tam tmavé a obarvené pečivo , což by mělo být uvedené na cenovce - vícezrnné.
Jak poznat v obchodě celozrnné pečivo a chléb? Přesně toto na mě funguje. Já, bohudík, nejsem na sladký, takže ho nejím.
A jsem masožravec, takže obědy a večeře mi plně vyhovují - kousek jakéhokoliv masa a různě upravená zelenina.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.