čtvrtek 19. ledna 2017

Obsah kofeinu v energetických nápojích

S nárůstem obliby vznikají v USA studie, které upozorňují na možné nebezpečí skrývající se v lákavých plechovkách. Jedná se o příliš velký obsah cukru, bylinných výtažků a především o velké množství kofeinu. Obsah kofeinu v kávě vs. Jen abychom si na začátek udělali jasno co je kofein , viz : „ Kofein (podle rostliny Coffea arabica , česky kávovník arabský) je alkaloid , který příznivě stimuluje centrální nervovou soustavu a srdeční činnost.


Atletický výkon Někteří sportovci a vzpírání se rozhodnou konzumovat energetické nápoje krátce před cvičením. Kofein, jeho množství v nápojích a působení na člověka.

V colových nápojích jako je coca cola, nebo kofola je obsaženo většinou okolo mg. V energetických nápojích se obsah kofeinu liší podle výrobce. Třeba takový red bull obsahuje mg kofeinu na 1ml nápoje.


Vesměs se v energetických nápojích nachází podobné množství kofeinu jako v. A laboratorní rozbory potvrdily, že obsah cukru je v energetických nápojích skutečně vysoký, i když srovnatelný s ostatními slazenými nápoji. V průměru obsahují kromě několika vzorků slazených náhradními sladidly gramů na 1ml, ale některé i více, takže vypitím jedné plechovky si školák nebo adolescent vyčerpá celou dávku cukru, kterou by měl přijmout. Látky obsažené v ženšenu nejsou ničím, co se přirozeně vytváří v lidském organismu, takže jejich obsah v nápojích může být pro ty, co jsou na tyto látky citliví, nebezpečný.


Riziko přináší i samotná intoxikace kofeinem, neboť kofeinu je většinou v energetických nápojích podstatně více než např. To ohrožuje srdce samo o sobě a zvláště v kombinaci se stimulačními drogami nebo alkoholem.

Dokonce v plodech jednoho keře může být, co se týče obsahu kofeinu , velký rozdíl. Káva a kofein k sobě patří jako Kaiser a Lábus a celé lidstvo tak nějak žije v domněnce, že káva je vlastně kofein v kapalné podobě. Přitom kopeček kávové zmrzliny, půl druhé tabulky čokolády, některé druhy čaje nebo energetické nápoje ho v sobě obsahují mnohem víc než jeden hrneček kávy. Skutečností také je, že pokud nejde o léta trénovaného jedince, vysoké dávky kofeinu v energetických nápojích (ani v kávě) ke zlepšení kondice nepomohou. V této souvislosti je nicméně možné vyslovit ještě jednu celkem obecnou zásadu.


Energetické nápoje tohoto typu však s ohledem na jejich složení nelze těhoteným doporučit, a to ani tehdy, bude-li dodržen denní limit kofeinu. Kofein EFSA vysvětluje hodnocení rizik Kofein se také vyskytuje v takzvaných energetických nápojích , spolu s dalšími ingrediencemi jako je taurin a D-glukuronolakton. Pití energetických nápojů a jejich škodlivost či možná závislost u dětí a teenagerů je velmi aktuální téma.


Tyto nápoje, původně určené pro manuálně pracující lidi, jsou stále častěji užívány dětmi a studenty, což není dobře. Ne náhodou odborníci v některých zemích uvažují o zákazu jejich prodeje mladistvým. Nakoupili jsme velké spektrum energetických drinků, které jsou na českém trhu dostupné.


Zjistili jsme, že všechny jsou si velmi podobné, rozdíly jsou v některých přidaných látkách. Množství kofeinu v hořké čokoládě mě překvapilo, takže by se dětem moc dávat neměla. Z tohoto důvodu jsou sportovní nápoje v podstatě opakem energetických nápojů a energetických výstřelů, které obsahují vysoký obsah kofeinu. Bunch vysvětluje, že kofein jako pocení funguje jako diuretikum ke zvýšení močení a ztráty tekutin, což snižuje hladinu sodíku, draslíku a hořčíku v krvi. Většina „energeťáků“ obsahuje velké množství kofeinu.


A ten může ve vysoké dávce zapříčinit, že stres, jemuž se snažíme vyhnout, naopak posílíme. Pokud tedy nestíháte v práci a padáte únavou, může vás sice energetický nápoj s vysokým obsahem kofeinu nakopnout, ale zároveň vás ještě více vynervovat.

Hořká pravda o energetických nápojích Okamžitá podpora cukru a kofeinu způsobuje více škody než užitku. Mládež je zahalena řadou energetických nápojů lemujících police vedle nápojů sycených oxidem uhličitým. Po odeznění intoxikace kofeinem se naopak objevuje útlum a apatie, což je nebezpečné pro řidiče a pracovníky v rizikových zaměstnáních.


Závislost na energetických nápojích. Jakmile její konzumaci vynechá, začne být nervózní a unavený. Na energy drincích můžete být závislí stejně jako na alkoholu nebo cigaretách. Lidé, kteří se neustále cítí vyčerpaní. Tato hodnota kofeinu obsahuje přibližně i jeden šálek kávy.


Cukr Je jasné že cukr je energetickým zdrojem, proto je obsažen ve většině energetických nápojů, vyjma light nápojů, kdy je cukr nahrazen umělými sladidly. Protože obsah cukr není omezen, většinou je v těchto nápojích výraznou složkou. Pamatujte, že u lahvových nápojů bude obsah kofeinu většinou kolísat minimálně, u čaje a kávy mohou rozdíly být značné. Jaké množství je příliš velké?


Bezpečnost kofeinu je relativní - záleží na dávce, ale i na zdraví.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения