úterý 25. dubna 2017

Hmotnost brambor po uvaření

MarcelMyslím si že kromě toho že brambory oloupeš tak že se změní hmotnost i po uvaření jelikož brambora změní konzistenci. Kdo chce znát přesnou hmotnost brambor , musí je vážit až po uvaření. Tento nežádoucí jev je sice odrůdovým znakem, ale odrůda se na jeho výskytu a kolísání podílí pouze z až. Víte, jak se změní váha příloh nebo masa po uvaření ? Když vezmeme 1g syrových špaget, po uvaření už to nebude 1g – nasáknou totiž vodu.


Nejen naše krásné vlasy nabývají na objemu, ale také přílohy. Zvýšení hladiny solaninu zodpovídá za hořkost brambor po uvaření. K biosyntéze solaninu dochází současně s biosyntézou chlorofylu, avšak nezávisle na ní. Obě biosyntézy mohou nastat samostatně samy o sobě. Na rozdíl od chlorofylu, pro tvorbu solaninu není třeba světla, ale je jím značně podporována.


Po uvření brambor cca do hod. Chuťově jsou stále dobré,ale ta barva. Dělá mi to jen druh,který jsem koupila cca kg. Zajímalo by mě o kolik nabudou rýže, luštěniny nebo těstoviny po uvaření ? Ráda bych zhubla, dodržuji dietu. Nemůžu si ale poradit s těmito potravinami.


Všude je uváděno množství v syrovém stavu. Bohužel to pro mě nepřipadá v úvahu si je odvažovat před vařením, protože jídlo připravuji pro celou. Varný typ A, AB (BA) Odrůdy s velmi pevnou a pevnou dužninou, nerozvářivou, velmi slabě moučnatou, lojovitou. Vhodné pro přípravu salátů a jako příloha.


Patří sem odrůdy se středně pevnou a kyprou. Tmavá brambora zřejmě obsahuje málo draslíku, protože jsem kdysi v rádiu slyšela, že přítomnost draslíku omezuje tmavnutí brambor po uvaření. Když vařím specielně brambory na salát, přidávám do vody trochu octa,aby neztmavly-funguje to.


Když ti nebudou sedět, protože po nich hlad opravdu může být dřív, zkus třeba kuskus, pohanku, jáhly a podobně. Mám zkušenost, že toho stačí fakt míň a nemáš pocit, že bys hladověla. Má vysoký výnos, netmavne po loupání ani po uvaření. Dobře reaguje na listová hnojiva a vyžaduje humózní půdy s kvalitním zásobením živinami.


Brambory jsou velmi cenným zdrojem vitaminu C – tedy hlavně ty syrové, vařením tento vitamin ubývá. Ovšem i po uvaření zůstávají zásadním zdrojem draslíku, hořčíku, vápníku, zinku, fluoru a fosforu, mědi i železa… a to nejsme zdaleka u konce výčtu minerálů. Ve slupce brambor je kyselina listová i pantotenová. Pokud takové nemáte, je možná i výsadba běžných konzumních brambor.


Při výběru hlíz je důležité vědět, jestli chceme pěstovat ranou nebo pozdní odrůdu. U pěstování raných brambor se první úroda může dostavit už v červnu. Vybíráme také podle varného typu, který odráží vlastnosti brambory po uvaření.


Brambory mají pevnou strukturu, snadno se omývají, dužina je tmavší a po uvaření už netmavne. Odrůda brambor Marabel je odolná a hodí se k loupání. Polorané odrůdy brambor. První termín sklizně začíná na počátku června, kdy se nejdříve začíná sklízet při výnosu 7–tun, nejčastěji však připadá tun na sklizeň brambor z jednoho hektaru.


Důležitým faktorem v době sklizně brambor je kvalita hlíz, které mají být po uvaření chutné a ne příliš vodnaté. Předem podotýkám, že hodnoty uvedené u potravin jsou ORIENTAČNÍ, kalorická hodnota se může měnit. Velmi raná konzumní odrůda, vhodná pro první sklizně v ranobramborářské oblasti, varný typ AB, hlízy oválné až kulovitooválné s výrazně světle žlutou hladkou lesklou slupkou a žlutou dužninou, velmi vysoký výnos, odolná strupovitosti, dužnina má po uvaření jemnou strukturu a netmavne, velmi chutná.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения