pátek 7. dubna 2017

Kvásek na koláče

Mouku prosejeme, špetkou osolíme, přidáme citronovou kůru, cukr, vanilkový cukr, kvásek , a ohřáté mléko. Smícháme žloutky s tekutým máslem a tím celé těsto zaděláme. Vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout. Tvarujeme koláče , které klademe na předehřáté plechy a ještě necháme kynout. Koláče můžeme samozřejmě plnit i nádivkami jinými, vhodná je např.


Kvásek na koláče

Povidlová nádivka na koláč. Z vykynutého těsta vyválíme na pomoučněném válu váleček, ten rozdělíme na stejné kousky. Každý kousek zakulatíme a položíme na vymazaný plech, nebo plech opatřený pečícím papírem.


Do mísy dáme mouku, cukr, špetku soli a uděláme v ní důlek. Do důlku rozdrobíme droždí a zalijeme vlažným mlékem. Až vzejde kvásek , přidáme rozehřáté máslo a vajíčko.


Náplň I : Mák nameleme a přendáme do. Jeho výhodou je, že ho lze dlouho skladovat ve spíži. Těsto by mělo nakypřit úplně stejně. Používá se podle návodu na balíčku, některé druhy musíte nechat vzejít na kvásek , instantní droždí se pak jen rozmíchá do mouky. Díky tomu ušetříte jeden krok, protože nemusíte čekat, až vám vzejde kvásek.


Kvásek si můžete jednoduše objednat v pekárně nebo najít prostřednictvím kváskové mapy na webové stránce pecempecen. Pozor si dejte na mražený kvásek , který lze koupit v supermarketu. Je velká pravděpodobnost, že budou kvasinky. V dnešním videu si ukážeme, jak vytvořit věčný kvásek na domácí kváskový chleba, který je ten nejlepší, co znám. Tento kvásek jen budete odebírat a přidáva.


Kvásek na koláče

Na dnes sme si prichystali trochu klasiky - moravské koláče ! Ak aj vy milujete prácu s kysnutým cestom tak ako ja, určite si ich urobte. Vždy pečiem dvojitú dávku a zjedia sa ešte v ten. Tématické fráze: kvasek z drozdi jak udělat kvásek z droždí jak se dělá kvásek kvásek jak udelat kvasek kvasek na buchty jak zadělat kvásek kvásek na kynuté těsto jak dlouho nechat vzejít kvásek jak udělat kvásek na buchty jak dlouho kyne kvásek jak nechat vzejít kvásek kvásek recept jak se dela kvasek na buchty vzejít. Už ten nebo den můžete naposledy odebrat a nakrmit kvásek potřebnou moukou a vodou co máte v receptu na 12h prokvašování a další den už můžete přidat ostatní suroviny a připravit si těsto na chleba.


Ze začátku než bude kvásek dostatečně silný budou ty chleby trošku konzistenčně jiné než častým pečením. Závěr je ten, že doporučuji používat recept na kvásek variantu č. Pokud však nemáte chuť se do kvásku dny po sobě dívat, chcete ho nechat jen sám sobě, lze použít jednoznačně raději variantu s rumem, tedy variantu č. Vymyslela jsem svoje koláče – s tuhým kváskem lievito madre – Liduščiny koláče. Mám zde na blogu recept na Fandiny koláče. Ty jsou podle receptu od maminky a ten na kvasový měnit nebudu. Koláče se u nás vždycky pekly jen s droždím – myslím, že by maminku péci s kvasem nenapadlo ani ve snu.


Kvásek na koláče

Moravské koláče patria k tomu najlepšiemu, dovolím si tvrdiť, čím Česi a Moravania prispeli do sladkého gastronomického sveta. Koláče majú na Morave obrovskú tradíciu, nesmeli chýbať na žiadnych slávnostnejších stoloch pri svadbách, krstinách, sviatkoch ako Vianoce či Veľká Noc… Bohatší si. Po vykynutí kvásku odebereme trošku do skleničky (abychom měli startovací kulturu na příště) a pak odvážíme kvásek na koláče. Na chodské koláče si nejdříve připravíme kvásek na těsto. Mléko zahřejeme přibližně na tělesnou teplotu (nebo o něco více), přidáme lžíci cukru, rozdrobíme droždí, zakryjeme a necháme minut vzejít kvásek.


Lievito Madre (LM) je pšeničný tuhý kvásek , který se výborně hodí pro použití do sladkých těst. Zde uvádím nejjednodušší postup na jeho založení, pokud se do jeho výroby pustí spíše ti zkušenější, kteří mají k dispozici klasický žitný kvásek. Promíchejte a nechte při pokojové teplotě stát do rána (nezavírejte úplně, víčko pouze na vrch položte). Ráno skleničku nadoraz uzavřete a odložte do chladničky.


Takto Vám kvásek znovu v ledničce vydrží týden. Za koláče se považuje tradičně spíše kulaté pečivo pokladené náplní, buchty spíše označují těsto lité na plech nebo bochánky z kynutého těsta. Rozdíly mezi koláčem a buchtou se někdy velmi stírají. Mnohem jasněji jde vymezit bublaniny.


To jsou typické buchty na plech, do kterých se po posypání ovocem plody. Převalované koláče Ingredience. Kvásek by měl jít do těsta v době, kdy je přibližně na vrcholu.


Začátečník to těžko pozná, ale orientačně je to při zvednutí objemu na dvojnásobek. Před tím, než ho přidáte do těsta, ale nezapomeňte odebrat zpět do základní nádoby lžíci kvásku na příště. Chcete-li kvásku pomoci.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения