čtvrtek 7. listopadu 2019

Skladování zeleniny teplota

Ideální skladování pro ovoce a zeleninu. Dejte je mimo ostatní ovoce a zeleninu, protože v jejich blízkosti se rychleji kazí. Brambory: Vyžadují sucho, přísun vzduchu, tmu a chlad. Nejlepší je teplota 2–°C. Před uskladněním zeleniny je vyčistíme a vydezinfikujeme vybílením vápenným mlékem.


V bedničkách s pískem uskladňujeme mrkev, petržel, řepu salátovou, křen. Skladujeme ve vlhkém, ale ne mokrém písku. Chladná zóna má do °C a vyšší vlhkost, příkladem je sklep. Právě ta je vhodná pro skladování ovoce a zeleniny. Pokud nemáte sklep, můžete plody skladovat na balkóně, případně bedničky vystlat rašelinou.


Chlazenou zónou je lednice, v níž by se měla teplota pohybovat mezi až °C. Místo zde najde ovoce a. Zpracování zemědělských produktů V rámci domácího skladování nevytvoříte ty nejideálnější podmínky pro skladování , jako například ve velkých objemových skladech, kde jede nepřetržitě řízená atmosféra (řízení teploty, vlhkosti, proudění vzduchu a složení atmosféry). Teploty skladování ovoce a zeleniny 10.


Košťáloviny, rajská jablíčka, a mrkev při jejich uskladňování dbáme na to, aby nebyly uloženy v těsném sousedství. Při kolísání teplot totiž kondenzuje na povrchu potravin voda a tím se vytvářejí ideální podmínky pro množení mikroorganismů. Pro skladování vybíráme pouze zdravé a nepoškozené plody.


Kořeny zeleniny vložíme do zvoleného substrátu tak, aby část, kde jsme odlomili listy (srdíčko) trochu vyčnívala. Proto se často skladuje v přepravkách s pískem. Písek by měl být vlhký, aby nedocházelo k vysychání plodů. Nákup vajec by měl být uskutečňován v takových prodejnách, kde jsou vejce řádně uskladněna podle příslušných vyhlášek a zároveň je deklarován jejich původ pomocí číselného kódu na skořápce. Skladování a doporučení Kupujte jen kvalitní vejce.


TEPLOTY PRO SKLADOVÁNÍ ZELENINY rajčata okurka lilek cuketa tykve, dýně chili papričky zázvor batáty zelená fazolka paprika brambory mrkev, celer, petržel červená řepa zelí, kapusta květák, brokolice čínské zelí salát, čekanka cibule, česnek, pór špenát chřest hrášek, kukuřice rebarbora křen houby klíčky – 4. Společné skladování zeleniny a ovoce (jablek) se nedoporučuje. Podmínky sklizně kořenových plodin pro skladování. Aby nedošlo ke zpoždění při sklizni kořenových plodin na zahradě, je důležité sledovat okamžik, kdy je čas sklizně řepy pro skladování.


Vzhledem k tomu, že se jedná o kulturu, která má spíše ráda teplo, je třeba mít čas na její vykopání ihned po stálém. Uvědomte si, že skořápka je částečně prostupná. Když necháte vajíčko vedle plesnivé zeleniny , snadno se kontaminuje a měli byste ho raději vyhodit.


Tato potravina nejhůře snáší změny teplot. Už cestou domů v autě se ohřeje. V tu chvíli se obal orosí a vznikne ideální místo pro tvorbu plísní. V suchých skladech panuje ideální teplota až °C a uchovává se v nich mouka, cukr, těstoviny, rýže, pečivo a aromatické potraviny, jako je čaj, káva či koření. Je v nich vhodná teplota a vlhkost pro ovoce a zeleninu.


Je zde ale i prostředí vhodné pro sýry. Pro většinu sýrů je totiž nejvhodnější teplota mezi až °C. Zásadou ale je nakupovat jich jen takové množství, které stihneme sníst během dvou až tří dnů. Při skladování sýrů je třeba sledovat, zda se. Problematiku transportu a skladování ovoce a zeleniny svým způsobem řeší dodržování základní dohody o pohybu zboží pod kontrolovanou teplotou v uzavřeném teplotním řetězci.


To vše přináší řadu problémů, se kterými se musí dopravci a skladníci vypořádat v co nejkratším možném čase a co možná nejšetrněji. Väčšina záhradkárov skladuje dopestovanú zeleninu v komorách a pivniciach. V týchto priestoroch, najmä ak sú zapustené do zeme, sa dá udržať optimálne nízka teplota a vyššia vlhkosť vzduchu.


V komorách by sme však mali upraviť okná proti prenikaniu slnečného žiarenia a urobiť ventilačný komín.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения