pátek 22. listopadu 2019

Skladování zeleniny v lednici

Ne všichni však máme tuto možnost. Pro většinu z nás je tak lednice nakonec jedinou možností. V lednici zeleninu umístíme do spodní části, obvykle tam najdeme speciální šuplíky. Uspořádání potravin v ledničce po patrech.


Z ovoce je vhodné ukládat do lednice hroznové víno, bobulovité druhy ovoce a také zralá jablka a hrušky, určená k brzké konzumaci. Jablka a hrušky skladujte v otevřené bedničce ve sklepě.

Držte je od ostatního ovoce a zeleniny , v jejich blízkosti se totiž rychleji kazí. Citrusy by se neměly mýt, vydrží pak déle. Při pokojové teplotě vydrží jen krátce, v lednici asi dva týdny. Banánům nedělá dobře chla neměly by se tedy dávat do lednice. V lednici mám zeleninu krátkodobě, když jsem líná nějaké přebytky odnést do sklepa, případně když nevím, kam jinam s ní.


Teď mám třeba v lednici špenát a květák, protože venku už mrzlo. Ale není to na dlouhé skladování. Větší nákup potravin se neobejde bez jejich následného skladování.


Ačkoliv za ideální místo pro skladování čerstvých potravin považujeme lednici , v některých případech potravinám uskladnění v nízkých teplotách může naopak škodit.

Paprika v chladničce ztrácí chuť a pevnost, okurky a rajčata z ledničky pak mohou mít nepříjemný slizký povlak. Ani nezralé ovoce a zelenina by se neměla skladovat v ledničce. Naprosto ideálním prostředím pro skladování je vzdušné, větratelné, suché, ale chladné místo – sklep, ale i garáž.


Obzvláště teď v letních měsících je to velmi cenná informace. Kopr můžeme v lednici uchovat ve svazečku v perforované folii, ale ne příliš dlouhou dobu. Protože kdo by si chtěl uschovat maliny. Můžeme ho zamrazit, naložit, ale i usušit.


Květák skladujeme při teplotě °C růžicí dolů, košťálem nahoru. Výborný je také naložený v. Ze zeleniny do lednice patří salát, čínské zelí, ředkvičky a další druhy košťálové a listové zeleniny. Zmíněným druhům potravin svědčí chladné a vlhké prostředí, proto se pro skladování v lednici hodí. Poznáte, jaké druhy ovoce a zeleniny v lednici správně být nemají? V první řadě platí podle dietoložky Karolíny Hlavaté metoda FIFO (first in - first out), tedy první dovnitř, první ven.


Ani v lednici není trvanlivost potravin nekonečná, a tak touto metodou zabráníme jejich zbytečnému kažení z důvodu prošlé doby použitelnosti. Skladování rychle se kazícího ovoce a zeleniny. Salátovou zeleninu a měkké ovoce skladujte vždy v lednici. K dostání jsou i nádoby s odsavačem, které vytváří vakuum, v němž potraviny déle vydrží.


Tip: Pokud vám ovoce, třeba banány, přezrál, rozmačkejte je a zmrazte.

Můžete ho použít třeba do koláče. V učebním textu jsou probrány základní pojmy a zákonitosti uložení ovoce po sklizni. Technická a technologická hlediska pro skladované ovocné druhy jsou uvedena v rozsahu provozních měřítek velkokapacitních chladírenských komor.


V chladničce bývá teplota kolem °C, která se mírně mění podle konkrétního umístění. Mezi spodní částí lednice a dvěřmi může být rozdíl v teplotě až °C. Záleží mimo jiné na konkrétním druhu chladicího systému, místem, kde máme lednici , jak je plná a jak často ji otevíráme.


Hotové tepelně upravené pokrmy z masa, skladujte v chladu a temnu. Pro skladování zeleniny je v dolním šuplíku nejenom optimální teplota, ale také vlhkost, která se postará, aby ovoce a zelenina nevysychaly. Pokud jsou v dolní části ledničky šuplíky dva, pak do druhého šuplíku odspoda se ukládá maso nebo ryby.


Přemýšleli jste někdy nad tím, co patří a nepatří do lednice? Je celá řada potravin, které v lednici ztratí chuť, klesne jejich kvalita nebo se rychleji zkazí. Technologie BioFresh zajišťuje optimální podmínky pro skladování ovoce a zeleniny v lednici od firmy Liebherr. Kořenové zelenině dělá pro změnu dobře pokud je uskladněna v sobě vlastní vertikální poloze.


Jak zeleninu uložit k ledu. I skladování v ledničce má svá pravidla. Jednotlivé kusy zeleniny by měly být například uskladněny dále od sebe, aby se případně nahnívání rychle nešířilo z kusu na kus.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения