pondělí 21. března 2016

Jak šetřit vodou ve škole

Je totiž pravdou, že každý z nás se může chovat lépe. A to následně pocítí nejen ve své peněžence, ale také kolem sebe. Ve čtvrté třídě jsme se učili, jak vodou v běžném životě šetřit. Třídili jsme obrázky s tématikou šetření vodou , prakticky jsme si vyzkoušeli, kolik vody se dá ušetřit třeba při obyčejném čištění zubů. S vodou se musí šetřit , paní učitelko“.


Společnost Středočeské vodárny úzce spolupracuje se základními a středními školami při různých. Chcete-li snížit výdaje za vodné a stočné a přispět také k ochraně zdrojů sladké vody, podívejte se na pár tipů, které Vám umožní šetřit vodou u Vás doma. Jejich rodiče to často podceňují a nepřipomínají jim, že by se měly napít ráno při snídani a také dopoledne ve škole. Voda pokrývá zemského povrchu, ale méně než této vody zastupuje pitná voda. I pokud žijete v oblasti, kde často prší, není jednoduché čistit vodu a zpracovávat ji na pitnou.


Naštěstí existuje spousta způsobů, jak můžeme vodou šetřit. Nápad na výrobu spořiče splachování vznikl na základě Analýzy poznatků dětí o vodě, konkrétně o možnostech, jak vodou šetřit. Děti navrhovaly šetřit hlavně zavíráním kohoutků. Spořič vody při splachování měl dětem v tomto ohledu ukázat jednu z dalších možností.


Průměrný občan ČR spotřebuje denně kolem 1litrů studené pitné vody. Když to znásobíme průměrnou cenou za kubík, dostaneme se zhruba na Kč. I když žijeme v Evropě, která je považována za oblast s dostatečnými zdroji vody, přibylo za posledních let dramaticky období sucha, jež jsou také čím dál intenzivnější. Někdy se zdá nemožné vydržet ve škole vzhůru.


Může to být proto, že se v hodinách nudíte, nebo jste vyčerpaní, protože jste se celou noc učili na velký test. I když se nám to může zdát neuvěřitelné, podle statistik spotřebuje denně jeden člověk 1až 1litrů vody. Ve čtyřčlenné domácnosti tak proteče denně do odpadu 4až 6litrů denně, což je při ceně vodného a stočného korun za kubík až korun denně, ročně potom až tisíc korun. Chápu, že jsou období, kdy je málo spodní vody a ve studnách je málo vody. Proč se má šetřit vodou ? A chápu, že by se zbytečně nemělo plýtvat energií atd.


Ať už se ve své domácnosti zahledíte na jakýkoliv předmět, žádný by nevznikl, nebýt vody. Vodu a snižování její spotřeby máme spojené s primárním využíváním v domácnosti – při mytí, praní, vaření, úklidu či splachování apod. Voda se ale skrývá za vším, co se muselo vyrobit či vypěstovat. Následně žáci zpracovali ve skupinách projekty, ve kterých sami zaznamenali postup při čištění odpadních vo aby mohli i své spolužáky seznámit s tímto procesem. Zamýšlejí se nad rozdílem mezi vodou z kohoutku a vodou balenou.


Seznamují se s principy šetrného úklidu. Děti ve škole zjišťují, jak velkou mají spotřebu vody, jakou vodu pijí (kohoutkovou nebo balenou) a jaké čistící prostředky se ve škole používají. Navrhují, jak vodou ve škole šetřit. Naplňte džbán vodou , dejte jej do lednice a nechte vychladit.


Pokud vaše voda z kohoutku vypadá zakaleně nebo má bílý nádech, může to být způsobeno bublinkami ve vodě. Nechte vodu chvíli stát nebo si trochu odlijte do sklenice a za minutu se podívejte, zda bublinky vyprchaly. Jak a proč šetřit vodou ?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения