čtvrtek 29. prosince 2016

Jaké pečivo je zdravé

A pávě tady se nás snaží prodejci trochu zmást. Pokud chcete koupit opravdové celozrnné pečivo , pečlivě hledejte toto slovíčko na obalu či etiketě v regálu. Takové pečivo má totiž obsah celozrnné mouky alespoň. Světlé pečivo přestože je lépe stravitelné, není tak výživné jako pečivo z žitné nebo celozrnné mouky.


Grahamové pečivo jméno dostalo po reverendu Sylvestru Grahamovi, který se postavil proti prosívání obilných surovin při výrobě bílé.

Tmavý chlieb má vyvolať dojem, že je zdravý. Rozhodujúca však nie je farba, ale konzistencia. To, či sú pečivo , alebo chlieb naozaj upečené z celozrnnej múky, teda z múky, ktorá obsahuje pomleté celé obilninové zrnká, zistíte, ak si lepšie pozriete rez alebo povrch chleba. Jaké pečivo je nejzdravější? Jak se správně orientovat v nabídce?


Nabídka pečiva v supermarketech a pekařstvích je obrovská, ovšem málokdo se v ní dokáže správně orientovat a vybrat takové pečivo , které bude chutné a navíc ještě zdravé. Jaký je rozdíl mezi cereálním, vícezrnným a celozrnným pečivem?

Vzhledem k velkému obsahu sacharidů patří pečivo k dobrým zdrojům energie. Kolik jí využijeme, závisí mimo jiné na kvalitě a zpracování surovin. Důležitý je také podíl vlákniny – čím vyšší, tím lepší.


Potraviny, které neodmyslitelně patří do zdravého jídelníčku každého člověka. Celozrnné sušenky, křupavé müsli s vlákninou. Pečivo , těstoviny, kuskus. Zdravá energie na celý den. Nebo… je to celé trochu jinak?


A prozraďme to rovnou: ano, opravdu je. To většinou evokuje, že se jedná o zdravé celozrnné pečivo , jež se všude doporučuje jako zdravá varianta pečiva. Má to ale jeden problém.


Co je cereální pečivo ? Označení cereální automaticky neznamená, že se jedná o celozrnné pečivo , význam slova je totiž úplně jiný. Ačkoliv zní jeho název zdravěji, je toto pečivo jen běžné pšeničné nebo pšenično-žitné pečivo , které v pekárně obohatili o další obilniny. V případě pětizrnného pečiva je druhů obilovin pět, u vícerznného najdete obilnin různý počet.


Neznamená to ale, že je vyráběno z celých zrn obilí.

Zřejmě jste se již setkali s dietami, které radí vynechat pečivo. Vyloučení pečiva z jídelníčku při snižování váhy nemá své opodstatnění, ač to některé diety radí. Bílé pečivo je zdravé.


Chleby a rohlíky se dělají z bílé mouky, která se vyrábí jen ze středů jednotlivých zrn a neobsahuje tedy téměř žádnou vlákninu (celozrnné má asi 8-procent vlákniny, bílé pouze procenta) ani důležité živiny (vitamíny, minerály). Navíc kvůli absenci vlákniny mají tyto. Vláknina je pro člověka velmi důležitá, přestože neslouží jako zdroj energie. Dobře sytí, pomáhá tedy při hubnutí a má přínos i pro diabetiky, zpomaluje pasáž střevem, snižuje glykemický index potravin, snižuje hladinu cholesterolu, pomáhá udržovat stálou hladinu krevního cukru. Pokud necháte pečivo jen tak ležet na kuchyňské lince, rychle vám oschne a ztvrdne.


A to i žitné pečivo nebo pečivo s větším podílem žita, které je v porovnání s běžným bílým pečivem chutnější déle. Je to tím, že pečivo na vzduchu začne vysychat a škrob v něm obsažený mění strukturu. Celozrnné pečivo je pro náš organismus zdrojem mnoha látek, které nám bílé pečivo neposkytne. Tedy mimo energie, kterou dodávají oba druhy.


Ale to „gró“ spočívá především v tom, že celozrnné pečivo se vyrábí z mouky, která obsahuje i vnější vrstvy zrna. A ty jsou bohaté na vitaminy, minerální látky. A víte, jaký je v nich rozdíl? Slovo cereální vyjadřuje skutečnost, že pečivo bylo vyrobeno z obilné mouky, ale je jedno jaké (legislativa to nedefinuje).


Cereální je tedy i bílý rohlík. Pokud je lepek zdrojem problémů, je možné připravit domácí pečivo také z bezlepkové mouky. Bezlepková strava je novodobým trendem a až třetina Američanů se snaží konzumaci potravin s obsahem glutenu vyhýbat.


Problémem bezlepkové diety je nahrazování potravin s obsahem glutenu uměle vyrobenými. Sporthacker Vít Schlesinger porovnává kvalitu chlebů a pečiva. Určitě znáte někoho, kdo si koupí tmavou kaiserku a říká, že má zdravé pečivo , protože kaiserka je přece celozrnná. To je ale omyl, tmavé kaiserky jsou pouze vícezrnné (až na malé výjimky).


Na snídani, svačinu nebo večeři si tak v žádném případě nedáváte zdravé pečivo , ale jen obarvené. Důležité je , abyste ho jedli přiměřené množství. To znamená například na snídani si dejte asi gramový plátek chleba, pokapejte ho olivovým olejem.


K tomu například kus sýra, šunky, nebo vajíčko. Plus kedluben a máte sestavené syté a zdravé snídaně. Pryč z něj, pokud si dáte denně půl pecnu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения