neděle 11. prosince 2016

Skladování ovoce a zeleniny

Probíhá doba, kdy rádi čerpáme z uskladněné úrody, kterou nám zahrada v loňském roce poskytla. Jak tedy správně skladovat sklizené ovoce a zeleninu? Pravidlo páté: Vymezte prostor pouze a jedině pro ovoce V každém případě však pamatujte na jednu typickou vlastnost ovoce – a sice, že přejímá pachy a vůně jiných látek.


Proto, chcete-li se z něj ještě dlouho těšit, vyvarujte se jeho skladování ve společnosti jakékoli zeleniny , zvláště brambor. Ideální skladování pro ovoce a zeleninu. Jablka a hrušky: Skladujte při teplotě 3–°C, v jedné vrstvě, aby k nim mohl vzduch.

Dejte je mimo ostatní ovoce a zeleninu, protože v jejich blízkosti se rychleji kazí. Brambory: Vyžadují sucho, přísun vzduchu, tmu a chlad. Nejlepší je teplota 2–°C.


SKLADOVÁNÍ OVOCE A ZELENINY Zdroj: VŠCHT Praha, Ústav konzervace potravin a technologie masa. Se sklizní kořenové zeleniny spěchat nemusíte. Její pozdní odrůdy vydrží v zemi ještě do konce října, v letech s příznivým počasím ji můžete sklízet do poloviny listopadu a nejotužilejší pastinák přežije bez úhony zimu na záhonech.


Pozor si dávejte jen u salátové červené řepy a určitě ji skliďte před. Posklizňové uložení ovoce a zeleniny a zpracovatelské postupy vytváří soubor technologických činností, které na sebe navazují prostřednictvím procesů zrání ovoce a zeleniny.

Zchlazování ovoce po sklizni využívá. Hrušky a především jablka by se měly skladovat mimo ostatní ovoce a zeleninu. Hrušky, zejména pak zimní odrůdy, můžete koupit nezralé a doma je nechat dozrát. Během několika dní v pokojové.


Zeleninu nemůžeme skladovat v bezprostřední blízkosti ovoce. Především jablka snadno načichnou. Mohou tak vonět po cibuli, bramborách a ostatních druzích zeleniny. Pro skladování zeleniny je ideální sklep s dostatečnou vzdušnou vlhkostí, - je ideální.


Takovýto sklep pak pomůže uchovat zeleninu dlouhé měsíce v. Salátovou zeleninu a měkké ovoce skladujte vždy v lednici. Skladování rychle se kazícího ovoce a zeleniny. K dostání jsou i nádoby s odsavačem, které vytváří vakuum, v němž potraviny déle vydrží. Tip: Pokud vám ovoce , třeba banány, přezrál, rozmačkejte je a zmrazte. Můžete ho použít třeba do koláče.


Odbornici společnosti INCOOLS mají rozsáhlé zkušenosti v oblasti projektování a výstavby skladů zeleniny a ovoce. Specializujeme se na vývoj projektů na klíč a rekonstrukci existujících objektů. Technologická podpora realizovaných projektů.


Jádrové ovoce , čili jablka a hrušky, vybíráme ke skladování naprosto bez kazu.

Sníží se tak časové nároky na kontrolu kazivosti ovoce. Postupně se tak ochlazuje a dozrává do zralosti konzumní. Teploty skladování ovoce a zeleniny 10.


Zpracování zemědělských produktů V rámci domácího skladování nevytvoříte ty nejideálnější podmínky pro skladování , jako například ve velkých objemových skladech, kde jede nepřetržitě řízená atmosféra (řízení teploty, vlhkosti, proudění vzduchu a složení atmosféry). Ze zeleniny do lednice patří salát, čínské zelí, ředkvičky a další druhy košťálové a listové zeleniny. Zmíněným druhům potravin svědčí chladné a vlhké prostředí, proto se pro skladování v lednici hodí.


Poznáte, jaké druhy ovoce a zeleniny v lednici správně být nemají? Mechanické poškození, nesprávný termín sklizně a ztráta hmotnosti transpirací jsou nejdůležitějšími faktory, které zkracují skladování a zhoršují kvalitu dané komodity. Základem úspěchu skladování zeleniny (ale i ovoce ) je utlumení jejich metabolismu. V tom se skrývá klíč k úspěchu. Zelenina je živá látka, která spotřebovává kyslík a zásobní látky a právě zpomalení procesu stojí za dlouhou výdrží jednotlivých druhů.


Ne vždy platí, že ideálním prostorem pro uchování. Pokud se ji ale rozhodneme uskladnit, je nutné dodržet několik základních pravidel, jako třeba vhodné prostory a podmínky, ale i oddělené skladování zeleniny a ovoce , a samozřejmě také i samotný způsob jejího uložení. Jedním ze zásadních bodů je najít vhodné místo na uskladnění.


Prostor by měl být tmavý a přijatelně vlhký – ale tak, aby se v místnosti netvořila plíseň. Get this from a library!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения