čtvrtek 8. prosince 2016

Jak skladovat brambory v paneláku

I v bytě existuje možnost, jak na vhodné skladování brambor. V případě menšího prostoru se ale budete muset smířit s tím, že uchováte menší množství plodin. Vhodným místem pro skladování brambor v bytě je například balkón.


Jak skladovat zeleninu v bytě. Ne každý z nás má chatu nebo sklípek u domu.

A přesto by si chtěl uchovat v bytě kořenovou zeleninu nebo brambory. Jestliže bydlíme v bytě, máme na výběr prakticky jen ze tří možností, kde skladovat zeleninu. Tedy pokud nemáte jeden pokoj permanentně nebo alespoň na zimu volný.


Skladování brambor v lednici je sice možné, ale není ničím výhodné. Brambor většinou kupujeme větší množství, proto zaberou v lednici více místa. A když je uložíme nesprávně, třeba hodně k zadní stěně lednice, mohou přemrznout a zesládnout.


Máme pro vás tip, jak jednoduše a bez namáhavého rytí vypěstovat brambory - na hromadě popela a posekané trávy.

Pár dalších fotek najdete v našem článku o. Jak uskladnit brambory v paneláku ? Inkové,“ vysvětluje Pavel Klouček, který chtěl se svými kolegy z České zemědělské univerzity v Praze prakticky využít poznatky z výzkumu. Před pár měsíci se začal prodávat ZEMBAG. Pytel navržený tak, aby v něm bylo možné po dlouhou dobu skladovat. Možná i vás překvapí, jak velkou úrodu získáte z pouhých tří bramborových hlíz.


A kromě úspory místa pro pěstování má tento nápad ještě jednu výhodu. Jelikož jsou rostliny v dostatečné vzdálenosti od ostatních porostů, snižuje se infekční tlak, brambory jsou méně napadány chorobami a škůdci. Kolem silnic se prodávají pytle krásných, levných brambor, lidé si také z nich dělají zásoby na zimu.


Jak to ale mají udělat ti, kteří bydlí v panelácích nebo malých domácnostech? V tomto období dochází také k zahojení poraněných míst na hlízách. Najdeme v nich širokou škálu stopových prvků jako např. Nejvíce ho obsahují ty čerstvě vykopané ze země.


Množství vitamínu C je dosti závislé na tom, jak brambory upravujeme. Brambory jsou taktéž velmi bohaté na vitamín C.

Teplota by se pak v zimě měla pohybovat od jednoho do čtyř stupňů, teď koncem léta, na podzim a na jaře by neměla přesáhnout dvanáct stupňů Celsia. Smiřte se s tím, že v suchém panelákovém sklepě, kde navíc obvykle vedou trubky centrálního topení, se jablíčka ani hrušky skladovat nedají. Prostě namočte několik cihel a rozložte je kolem úrody v panelákovém „sklepě“. Když budete cihly pravidelně vlhčit, zajistí přeci jen „sklepní ovzduší“ i v paneláku. Předtím, než brambory uložíme, necháme je od sklizně tak 2-týdny vydýchat v suchu a teple.


V žádném případě brambory neomýváme. Zeminu na bramborách odrolíme rukou po zaschnutí. Sklep před použitím je třeba uklidit a pořádně vyčistit a nebo i. Principy skladování v bytě se v ničem neliší od pravidel platných pro skladování v rodinném domě. V paneláku ale může být příliš suchý vzduch. Cihly pak pravidelně podle potřeby.


Hledal jsem tuhle cosi v ledničce. Otevřu dveře a vykouknul na mne naprostý zmatek. Ve dveřích mlíčka na kávu, v držáku na vajíčka majonéza, na talířcích zbytky bramborového salátu, ale to máslo jsem nemohl najít. A tak jsem začal hledat, jak si má člověk. Pokud nebudou mrazy větší než -°C, ve zdraví brambory přežijí i zimu.


Nové brambory můžete skladovat krátkodobě v lednici, v prostoru s teplotou vyšší než °C. Ovšem, jak jej správně skladovat , aby nám opravdu dlouho vydržel a uchoval si co nejvíce cenných látek? Navíc v zimních měsících obvykle není k dostání v takové kvalitě, jako v létě. Poradíme vám, co dělat. Mám polystyrenové krabice-velké(někdo je vyhodil před více než 10lety), v jedné mám jablka-vlezou 3kýble, v druhé brambory také tak 25kg ale v zimě je ještě přikreju novinama a pak teprve krabici zavřu víkem a zadělám dekou.


Funguje to dobře a zatím nikdy. S přicházejícími chladnými dny vítám možnost skladovat ovoce a zeleninu na našem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения