čtvrtek 12. října 2017

Sběr víček od pet lahví

Sběr víček od pet lahví

Vykupujeme použitá víčka od PET lahví (ne od saponátů a chemikálií!!!). Víčka musí být volně vložená v pytlích, nesmí být v nich nastřádány malé pytlíky s víčky. Jedno je jistý – kdo má nejvíce víček od petek se určitě nemůže považovat za krále ekologie a největšího třídiče. Z lahví se získávají jako tzv.


PET vločky, které se prodávají dále pro finální zpracování. Z PET vloček se vyrábí nejvíce střižové vlákno. Materiál z víček se prodává a odváží zvlášť, a vyrábí se z něj jiné materiály a předměty, např.


Obecně se jedná o všechna víčka z PET lahví. Naopak ke kontaminovaným víčkám patří ta od saponátů, káv, obalů od sýrů ze supermarketů, víčka s membránou a uzávěrem, častým u dětských pitíček. Evropská unie se rozhodla zakročit proti české specifické záležitosti, jakou je sběr víček od PET lahví. Nová evropská směrnice o zákazu jednorázových plastových výrobků, která má být schválena letos na jaře, obsahuje nařízení, že PET láhve budou muset mít víčka pevně přidělaná, aby se nedala odstranit.


Nesbírají je pouze jednotlivci. Ve školách se pořádají soutěže mezi třídami, víčka schraňují také některé firmy. Tato na první pohled podivná činnost má dobrý účel.


Pomoci potřebným, podpořit charity i naučit děti ekologickému cítění a třídění odpadu. Bohužel se podle ekologů míjí účinkem. Pomoci Rebece můžete nejenom finančním darem, ale také sbíráním plastových víček od PET lahví.


Zapojte celou rodinu, přátele či školní. Víčka od PET lahví jsou sice kvalitní surovinou a je vhodné je recyklovat, jako výdělek však jejich sběr nefunguje a ani nemůže. Sbírání víček je blbost. Asi jste již nějakou výzvu na sběr víček od PET láhví slyšeli, nebo vaše děti už víčka aktivně sbírají třeba ve škole.


Dopátrat se toho, kolik vyděláme za rok sběrem víček , je jednoduchá matematika a spočítá si to i žák prvního stupně základní školy. Zvážili jsme jedno plastové víčko od klasické PET lahve s neperlivou vodou za zhruba deset korun ze supermarketu. Díky Vám všem se podařilo nasbírat oficiálně 5kilo víček. Víčka jsou kvalitní surovinou a je vhodné je spíš recyklovat.


Náklady na sběr jsou totiž často vyšší než částka, která se vybere. Ve vysílání Českého rozhlasu Plus o tom mluvily Kristýna Šmejkalová, spoluzakladatelka občanského. Dobrý den - prosila bych o odpověď na sběr víček : Podle mého laického myšlení mám zato, že do sběru víček od pet lahví mohu přidat i uzávěry od lahví kečupu, víčka od mléka a vytahovací špunt atd.


Některé školy organizují ekosoutěže ve sběru víček od PET lahví , objevují se i charitativní sbírky víček. Ministerstvo životního prostředí tyto sbírky naopak. Za jeden kilogram víček od PET lahví lze v závodech na zpracování plastů získat šest až devět korun. Záleží na druhu plastu, ze kterého je víčko vyrobeno, a také na barvě. Proto je výhodné víčka třídit i podle barev.


Sběr různobarevných uzávěrů baví Čechy čím dál víc. Láká je hlavně to, že shromažďováním barevných víček pomáhají potřebným. Ročně se v Česku nasbírají desítky tun PET uzávěrů. Tříděním víček lidé přispívají dětem i dospělým na nákladnou léčbu, rehabilitaci nebo zdravotnické pomůcky, které pojišťovna nehradí. Jupíků bez gumového těsnění,odměrky od Sunaru, celé obaly od žvýkaček Orbit a další podobná víčka od nás vykupuje firma.


Javorník sběr víček od PET láhví. PET lahví , ale i od dalších nápojových kartonů), od aviváží, šampónů, sprchových gelů atd.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения