úterý 30. října 2018

Mravenec zahradní

Mravenec zahradní

Mravenec faraon je nebezpečný zejména vinou roznášení chorob a kontaminace potravin. Je všežravý Nelze jej hubit insekticidy , toto počínání je rozežene po celém objektu. Je možné přerušit cestičky mravenců medem, zubní pastou či lepidlem, anebo je posypat prostředky k tomu určeným či sypkou kyselinou boritou. Ve středoevropských klimatických podmínkách není schopen žít volně v přírodě, protože by nepřežil zimu.


Proto žije mravenec faraón v lidských obydlích, hospodářských budovách, atd. Výskyt mravence faraona nenechávejte bez povšimnutí, protože může způsobovat kontaminaci potravin. Je všežravý, napadá prakticky všechny potraviny a vzhledem k velkému počtu jedinců bývá výskyt faraónu v bytě velmi nepříjemný.


Ukrytá hnízda nelze v praxi zasáhnout žádným postřikem, aerosolem ani plynem. Jedinou možností je vylákat ke spolupráci samotné dělnice mravenců. Tento druh mravenců velice rád migruje.


Mravenec zahradní

V jeho koloniích žije více plodných samic neboli matek , které se dožívají jednoho roku a za svůj život nakladou až 3vajíček. O vajíčka se starají sterilní samice (dělnice) , které žijí týdnů. Jen mm dlouzí, rezaví mravenci faraóni pocházejí z tropické Afriky a proto v našich podmínkách mohou žít jen tam, kde je celoročně udržována poměrně vysoká a stálá teplota. Daří se jim velmi dobře především v bytech městských domů s více byty, zejména když jsou vytápěny centrálně.


Jak a kde mravenci faraóni žijí? První mravenec najde zdroj potravy (F), najde k ní libovolnou cestou (a), potom se vrátí do mraveniště (N) a během cesty vytváří feromonovou stopu. Mravenec se vždy vrací nejkratší cestou, protože se orientuje podle Slunce.


Mravenec zahradní

Mravenec lesní staví z jehličí a větviček vysoké osamělé kupy na lesních světlinách nejčastěji ve smrkových lesích. Mraveniště má dominantní orientaci směrem k jihu, kde je pozvolnější svah zajišťující lepší nakládání s energií a zvýšenou akumulaci tepla. Královna dokáže žít až 12měsíců, dělnice se dožívají týdnů. Samci se dožívají až 3-týdnů po páření. Je to teplomilný mravenec , původem pravděpodobně z Indie, dnes rozšířený po celém světě.


Dělnice jsou drobné (mm), štíhlé, žlutavé. Samičky - královny - jsou robustnější (- mm), samečci měří mm. Tvoří rozsáhlé kolonie s desítkami královen a mnoha tisíci dělnic.


Mravenec zahradní

Výskyt v ČR: v kolinním až montánním stupni na celém území vzácně nalézaný druh, pravděpodobně hojnější než se jeví. Stanoviště: je to permanentní sociální parazit s obligatorními loupeživými výpravami u všech druhů rodu Leptothorax (zejména L. acervorum ). Kolonie jsou monogyní (samice). Samice žije až let, dělnice roky. Je původním evropským druhem, žije ve volné přírodě, hnízda ve zdivu. Mravenec obecný je velmi podobný mravenci domácímu, do budov pronikají výjimečně.


Vyskytuje se především venku, zejména pod cihlami, chodníky, kameny. Jestliže s ním máte ale problémy na zahradě, využijte přírodní insekticid ve formě granulí. Sterilní dělnice zajišťující potravu a pečující o larvy jsou menší ( cca mm) a mají tmavší zadeček. Máte obavy, že se mravenci objeví u vás doma či ve firmě?


Mravenci náleží mezi blanokřídlý hmyz (Hymenoptera) a jsou tudíž blízkými příbuznými včel, vos či čmeláků a podobně jako oni žijí ve velkých společenstvích, která lze považovat za vývojově nejvyšší formu existence bezobratlých živočichů. Jejich domov – mraveniště je jedna z nejdokonaleji organizovaných pospolitostí v říši hmyzu, v mnohém. Mravenec žahavý se vyskytuje v lesích a podél lesních cest stejně jako na loukách, polích, zahradách. K životu potřebuje určitý stupeň vlhkosti, vystupuje od nížin až do hor.


Hnízdo staví v zemi pod kameny, v trsech trávy nebo buduje drobnější nadzemní kupku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения