středa 17. října 2018

Zavařování marmelády v troubě

V troubě můžeme zavařovat jen se sklenicemi s víčky na závit! Zavařování v plynové a elektrické troubě. Postup zavařování v klasické elektrické nebo plynové troubě se od horkovzdušné liší jen v nastavení teploty a doby sterilizace. Trouba by vždy měla být předehřátá, elektrická se nastavuje na až 100.


Ušetří vám docela dost času. Má ale svá pravidla: Ovoce i zeleninu bez problémů zavaříte v elektrické, plynové i horkovzdušné troubě.

Postarejte se o pečlivou sterilizaci sklenic. Ideální je vsadit na sklenice se šroubovacími víčky, anebo sklenice. Pro sterilizaci v troubě se dá využít trouba plynová, elektrická i horkovzdušná, postup je podobný, ale liší se v nastavení teploty a délce zavařování.


Výhodu mají jednoznačně vlastníci elektrické trouby, u které můžete přesně nastavit a kontrolovat teplotu pečení. U plynové trouby je vyladění optimální teploty. Horkovzdušnou troubu nastavte na 2°C a plech se sklenicemi vložte ve spodní části na rošt. Menší sklenice zavařujte až minut a větší sklenice až minut.


Sklenice obalte několika vrstvami namočených novin, protože sklenice, víčka i gumičky vysokou teplotou v troubě více.

Po vložení ovoce v dobře uzavřených sklenicích sterilujeme stejnou dobu, jako podle receptur na zavařování v klasickém zavařovacím hrnci. Je pravda, že úplně přesnou dobu sterilace v troubě nelze přesně určit. Záleží totiž na elektrickém příkonu, na teplotě zálivky ve sklenicích, na množství a velikosti sklenic a. Při zavařování v troubě je třeba počítat s vyšší spotřebou energii vzhledem k tomu, že do ní nevložíme tolik sklenic jako do hrnce.


Pokud ale chcete zavařovat jen několik sklenic, vyzkoušejte i zavařování v mikrovlnné troubě. Víte, jak se zavařuje v páře, či v mikrovlnné troubě ? To asi ano, ale víte, že potraviny můžeme také sterilovat mimo obal … no, tak to jsem vás asi dostal! Klikněte zde a přečtěte si článek inspirovaný zkušenostmi našich babiček a prababiček, které měly zavařování v malíčku. Tématické fráze: zavařování meruněk v troubě švestkový kompot v troubě zavaření v troubě jak zavařit broskve v troubě kompot z blum horkovzdušná trouba recepty blumy kompot horkovzdušná trouba zavarovani broskvi v troube zavařování blum jak zavařit blumy zavařování meruněk v horkovzdušné troubě horkovzdušny hrnec.


Nevýhodou zavařovacích hrnců je velikost a nutnost uskladnění mimo zavařovací sezónu, v domácí pekárně se připravují převážně marmelády a džemy. Mnohem větší možnosti nabízejí různé druhy trub. Nejlepší recepty na zavařování marmelá džemů i kompotů.


Domácí sirup, pesto nebo skvělé recepty na nakládaný hermelín. Správné postupy pro jistou trvanlivost. Krom nastavení teploty a doby zavařování se postup v plynové či elektrické troubě nijak od horkovzdušné trouby neliší. Troubu byste měli vždy předehřát, elektrickou na až 100° a plynová na první stupeň. I v tomhle postupu zavařování , je nejlepší vždy vyzkoušet.


Ovocné kompoty, marmelády či pyré a také zeleninové omáčky, rajčatové směsi na špagety apod.

Pak troubu vypněte a zavařeniny nechte ještě minut dojít v teple. Pak teprve opatrně vyjměte sklenice z trouby, otočte je dnem. Ty se nesmí vzájemně dotýkat, stejně tak se nesmí dotýkat okraje plechu, aby mezi nimi mohl proudit vzduch a ohřívání tím bylo rovnoměrné,“ radí Jan Oplatka, produktový manažer Mora ( v troubě můžete ale připravovat třeba i bramborák). I tak je ale ještě dobré prolít je nakonec vroucí vodou. Jen ta totiž spolehlivě zničí všechny spóry plísní a případné mikroby.


Z višní s pevnou dužinou můžeme zavařit výborný kompot, dají se konzervovat v brandy nebo je lze i zamrazit. Méně zralé višně i drobnější jsou vhodné k přípravě džemu a marmelády.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Популярные сообщения